Ansatte ved den norske ambassaden i Addis Abeba deltok i mandagens vellykkede verdensrekordforsøk på treplanting. Foto: Norges ambassade

Etiopia satte verdensrekord i treplanting – 350 millioner trær på én dag

350 millioner trær. Det var antallet trær barn og voksne i Etiopia plantet mandag denne uka. Dermed satte de også verdensrekord i antall trær plantet på én dag. Med norsk støtte satser Etiopia på å beplante enorme landområder.

Publisert

En hovedhensikt med verdensrekorden var å markere viktigheten av kampen mot global oppvarming, i et land som er svært utsatt for konsekvensene av klimaendringer. Norge støtter den massive etiopiske treplantings-satsingen med bistand.

Etter bare tolv timer var det plantet 350 millioner trær, ifølge landets miljøminister Getahun Mekuria. Dermed gikk Etiopia langt forbi den forrige verdensrekorden. Den ble satt av India i 2016, da landet plantet 50 millioner trær på 24 timer, skriver BBC.

Flere skoler og statlige kontorer i Etiopia holdt mandag stengt for å være med på å sette den nye verdensrekorden.

Norske ansatte deltok

Også ansatte ved den norske ambassaden i Etiopia var med på treplantingsdugnaden.

- Det var oppmuntrende for alle oss på ambassaden å være med, og å se den store oppslutningen. Vi er også glade for Etiopias tydelige politisk lederskap på skog og klima. Landet har forpliktet seg til grønn vekst som en viktig del av agendaen for reform og utvikling, skriver ambassadør Merete Lundemo i kommentar til Bistandsaktuelt.

Hun viser samtidig til at miljø- og klimatiltak er det største temaområdet i bistandssamarbeidet mellom Norge og Etiopia.

Slo Indias rekord

Etiopias reformvennlige statsminister Abiy Ahmed har gått i bresjen for treplantings-initiativet. Han plantet selv trær i den sørlige byen Arba Minch. Initiativet, som går under navnet «Green Legacy», er en del av et større prosjekt. Målet er å plante tilsammen 4 milliarder trær før året er omme.

Flom, tørke, vann- og luftforurensning, avskoging og tap av biologisk mangfold er blant de største klima- og miljøproblemene Etiopia står overfor, ifølge FN. Fra 1990 til 2010 reduserte Etiopia sitt skogareal med mellom 15 og 20 prosent.

Landets skogdekke er i dag på bare 4 prosent, mot 35 prosent for 100 år siden, ifølge FN. Klimaendringer, stor befolkningsvekst, bruk av trevirke til husbygging og matlaging, samt fjerning av store skogarealer til landbruk er noen av årsakene.

Samarbeidsavtale

For to år siden signerte Norge og Etiopia en avtale for å beskytte Etiopias gjenværende naturskoger og gjenopprette ødelagt skog. Norge forpliktet seg til å gi opptil 600 millioner kroner til Etiopia frem mot 2020.

Etiopia har planer om å doble sitt skogdekke innen 2020. Det vil si at 15 millioner hektar med skog skal gjenopprettes. Det kan skje ved planting eller å skjerme områder slik at ny skog kan vokse opp naturlig. Etiopias ambisjoner for skogrestaurering er de høyeste i Afrika.

Norges totale areal er på 38,5 millioner hektar, så 15 millioner hektar utgjør til sammenligning et område som er større enn en tredjedel av Norges areal.

Powered by Labrador CMS