Soldater fra TPLF i byen Hawzen 7. mai i år. TPLF, som nå har inntatt provinshovedstaden, har satt fram betingelser for å godta våpenhvile med sentralmyndighetene i Etiopia. Foto: Ben Curtis / AP / NTB
Soldater fra TPLF i byen Hawzen 7. mai i år. TPLF, som nå har inntatt provinshovedstaden, har satt fram betingelser for å godta våpenhvile med sentralmyndighetene i Etiopia. Foto: Ben Curtis / AP / NTB

Tigray-ledelsen setter betingelser for å godta våpenhvile

Ledelsen i den krigsherjede Tigray-regionen i Etiopia har satt flere betingellser for å ville godta en våpenhvile.

Publisert

Tigray-regionen har vært utsatt for intens krigføring etter at Etiopias statsminister Abiy Ahmed i november i fjor sendte hæren inn for å styrte de regionale myndighetene som fra partiet Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF).

TPLF-ledelsen krever blant annet at eritreiske soldater trekker seg ut av Tigray, det samme gjelder krigere fra den etiopiske naboregionen Amhara.

Etter at regjeringen i Etiopia først erklærte seier, har de senere endt opp i kamphandlinger med TPLF som har pågått over flere måneder. På mandag for snart en uke siden gjenerobret TPLF byen Mekele, som regjeringen hadde holdt siden 28. november.

Kalte det en vits

Da Mekele ble gjenerobret, erklærte regjeringen våpenhvile. Opprørerne erklærte det imidlertid som en vits, og de fortsatte krigføringen.

Nå har opprørerne gått med på en våpenhvile, men de stiller som krav at styresmaktene i Tigray blir gjeninnsatt, myndigheter som Etiopia ser på som styrt av opprørerne.

FN og flere andre regjeringer har bedt om at en våpenhvile blir overholdt, og at særlig nødhjelp når fram til sivile.

- Så lenge vi har sikre garantier for at sikkerheten til folket vårt ikke blir satt på spill av en ny runde invasjoner, aksepterer vi i prinsippet en våpenhvile, heter det i uttalelsen, som er signert «Tigrays regjering».

Stiller flere krav

Det blir så listet opp flere krav som den mener må oppfylles. Statsminister Abiy Ahmed og president Issaias Afwerki skal stå til ansvar for skaden de har gjort, og FN skal gjennomføre en uavhengig etterforskning av krigsforbrytelsene.

Opprørerne fremmer også krav knyttet til distribusjon av bistand, og at fordrevne personer kan vende tilbake til Tigray.

Ifølge FN er over 400 000 personer rammet av sult i Tigray, mens 1,8 millioner er på randen av matmangel. (NTB)

Powered by Labrador CMS