Binti handler om store prøvelser for fire kvinner i Dar-es-Salaam. Foto: Black Unicorn Studios

Afrikansk filmindustri: Nå kommer Netflix med prisvinner-film fra Tanzania

SE TRAILER.

Publisert

Dette er den første filmen fra Tanzania som vises av Netflix, ifølge OkayAfrica, som viser til at strømmetjenesten har vist stadig større interesse for det afrikanske markedet. At Netflix har kjøpt inn «Binti», er stort ikke bare for produksjonsselskapet Black Unicorn Studios, men også for tanzaniansk filmindustri.

«Binti» betyr «Unge kvinner» på swahili og filmen har slagordet: «Det er ikke lett å være ufullkommen.» Og veien til lerretet har også vært ufullkommen.

- Vi har håndtert så mange hindringer, inkludert en postproduksjon i forskjellige land under en pandemi, bare for å bli sett, og dette er bare begynnelsen, sier Angela Ruhinda til OkayAfrica.

Hun og søsteren Alinda dannet produksjonsselskapet Black Unicorn Studios i 2018.

Tok filmutdanning i New York

Noen år tidligere hadde Angela Ruhinda solgt en pilot-versjon til fjernsynsnettverket ABC. Den amerikanske skuespilleren og produsenten, Whoopi Goldberg, var knyttet til produksjonen. Prosjektet ble ikke noe av, men var Angelas avhandling på manusforfatter-utdanningen ved New York Film Academy.

- Vi hadde en manuskonkurranse i slutten av 2018 kalt «Made in Africa», der vi ba tanzanianske forfattere om å sende inn originale historier med temaet kvinnelig styrke, sier Alinda Ruhinda. Maria Shoo vant med manuset «Her Life». - Vi elsket det fordi det framhevet nålevende tanzanianske kvinner og det føltes som om vi aldri hadde sett den før, sier Alinda.

Sammen med regissør Seko Shamte skrev søstrene om manuset som til slutt ble til «Binti». Filmen handler om livene til fire tanzanianske kvinner som uten å vite det er forbundet med hverandre og må takle store prøvelser.

«Binti» hadde premiere på Pan African Film Festival i Los Angeles i fjor, og har siden blitt vist mange steder fra Los Angeles til Johannesburg. Den ble kåret til beste spillefilm på Zanzibar International Film Festival.

Strømmegigantene ser til Afrika

Nå vil den nå et enda større publikum etter at produsentene fikk i havn en verdensomspennende avtale med Netflix. Dette som følge av at strømmegiganter som Netflix og Amazon Prime har økt sin interesse for filmer og serier fra det afrikanske kontinentet.

Nigeria er det landet i Afrika der filmindustrien er størst. De såkalte «Nollywood» har på få tiår vokst til å bli verdens nest største filmindustri etter indiske Bollywood, målt i produksjonsvolum.

Strømmetjenesten Amazon Prime Video har nettopp underskrevet en gullkantet avtale med det nigerianske produksjonsselskapet, Inkblot Productions, slik at de har eksklusive rettigheter til å lansere kommende Inkblot-filmer til sine mer enn 200 millioner Prime-medlemmer.

Å tilby filmer fra Afrika er en måte Amazon kan øke abonnentbasen utenfor USA. Dette er den første afrikanske «multititle-avtalen» som ble inngått i fjor av en annen strømmegigant enn Netflix, skriver OkayAfrica.


Sped begynnelse

Angela Ruhinda sier den tanzanianske filmindustrien fortsatt er i sin spede begynnelse og har infrastrukturproblemer som må løses. Hun håper avtalen med Netlix gir nye muligheter for lokale aktører og teknisk mannskap.

- Nå som strømmetjenester som Netflix og Amazon Prime er på kontinentet, er vi mer motiverte enn noen gang til å pleie vårt hjemmedyrkede talent!
Hun mener det fortsatt er en lang vei å gå.

- Men dette var lenge tilfelle for musikkbransjen vår, og nå konkurrerer vi på den globale scenen, sier hun.

Søstrene i Black Unicorn er også motivert av noe annet - Som ­et kvinneproduserende team er vi fast bestemt på å framheve nye og mangfoldige stemmer i vår voksende bransje, sier Angela Ruhinda.

- Vi ønsker også å være en del av en generasjon kvinnelige filmskapere som ikke er redde for å gå etter det de vil ha og løfte hverandre opp mens vi fortsetter å gjøre fremskritt. Det er en tøff bransje å navigere i, men det er lettere når du har søstre i filmproduksjonen.

Powered by Labrador CMS