Regjeringssoldater gjør seg klar til å reise fra hovedstaden Juba og ut i distriktene. Det er stadig trefninger med opprørere og situasjonen er langt fra å stabilisere seg. Foto: Scanpix

Soldater plyndrer nødhjelp i Sør-Sudan

Mat som skulle sikre 180 000 mennesker mat i en måned er stjålet fra Verdens Matvareprogram (WFP) i Sør-Sudan. Helsestasjoner er også plyndret. – Fullstendig uakseptabelt, sier UNMISS-leder Hilde Frafjord Johnson.

Publisert

 Dette er uakseptabelt

Hilde Frafjord Johnson

Hittil anslår WFP at 10 prosent av matlagrene deres i Sør-Sudan har blitt plyndret.

355 millioner kroner er prislappen på WFPs nødhjelpsarbeid i Sør-Sudan de neste tre månedene. En ny apell hvor verdenssamfunnet blir bedt om å bidra med penger ble lansert etter at det brøt ut kamper i verdens nyeste land like før jul. Over 300 000 er drevet på flukt.

- Vi har allerede bistått minst 100 000 mennesker i Sør-Sudan siden konflikten brøt ut i midten av desember, sa WFPs regionale direktør for øst og sentral-afrika, Valerie Guarnieri som var i Juba forrige uke.

- Men selv om vi og våre partnere når ut til flere og flere mennesker hver dag, har vi fortsatt problemer med å nå visse områder. Plyndringen av mat og andre nødhjelpsartikler fra en rekke av våre varehus og baser rundt i landet, kompliserer i høy grad vårt hjelpearbeid, sier han.

Les mer:

Ti prosent plyndret

Mens volden fortsetter har humanitære organisasjoner vanskeligheter med å nå flere områder i Sør-Sudan. WFPs nesten 100 forhåndplasserte matlagre bidrar betydelig til hjelpearbeidet. Men nå frykter verdensorganisasjonen at også disse lagrene kan bli plyndret.

- Dette ville vært nok til å sørge for mat til 180 000 mennesker i en måned, bekrefter Guarnieri.

Fredag meldte FNs fredsstyrke i Sør-Sudan, UNMISS, at 20 lastebiler og biler eid av FN og andre humanitære aktører ble tatt av rebeller i Bor og Bentiu.

- Dette er uakseptabelt. Jeg ber lederen av anti-regjeringsstyrkene, Riak Machar Teny, om å gi beskjed til sine styrker om å stoppe denne praksisen og sørge for at det som er stjålet, inkludert biler, blir levert tilbake umiddelbart, uttalte UNMISS-sjef Hilde Frafjord Johnson.

Sykehus plyndret

Også Leger uten grenser melder om plyndringer I samme område. Et av sykhehusene i Bentiu ble angrepet og organisasjonen melder at plyndringen vanskeliggjør arbeidet og setter den humanitære hjelpen i fare.

- Det er uakseptabelt at en av de få hjelpeorganisasjonene som fortsatt gir hjelp til befolkningen i Bentiu blir plyndret på denne måten, sier Raphael Georgeu, Leger Uten Grensers landansvarlige i Sør-Sudan.

- Leger Uten Grenser ber alle parter av konflikten om å respektere medisinske fasiliteter slik at alle berørte kan få den hjelpen de trenger, uavhengig av opprinnelse og etnisitet, fortsetter Georgeu.

Enda flere trues av sult

Matsikkerhet er i utgangspunktet en stor utfordring i verdens nyeste land. 4,4 millioner mennesker, av en befolkning på 11 millioner er svært utsatt og avhengig av matvarehjelp i større eller mindre grad. Det melder FNs mat og landbruksorganisasjon FAO. Nå blir statistikken trolig bli enda verre: Kamper gjør at bøndene ikke får dyrket jorda og mange vil miste den neste avlingen som følge av dette.

En viktig del av strategien til WFP er å forhåndslagre mat i de mest utsatte områdene, slik at de som er mest sårbare kan bli nådd også i regntiden. WFP ville normalt begynt den årlige innsatsen med å forhåndsplassere mat i utilgjengelige områder nå. Konflikten gjør dette vanskelig eller umulig i mange områder, og det er sannsynlig at noen lokalsamfunn med behov for humanitær assistanse kun kan nåes via luftveien

- WFP oppfordrer alle partene i konflikten til å beskytte sivile og den humanitære nødhjelpen, som for eksempel matlagre, sånn at de kan bli brukt til å sørge for kritisk nødhjelp. Dette gjelder spesielt kvinner og barn, som er påvirket av volden”, sa WFPs assisterende landsdirektør Eddie Row.

- Vi slutter oss til våre partnere og appellerer til begge sider av konflikten for å tillate adgang for humanitære organisasjoner for at de skal kunne nå frem med hjelpen til de som trenger den.

Powered by Labrador CMS