20 millioner mennesker er i akutt matkrise. FN får ikke inn nok penger til å hjelpe. Foto: Hege Opseth

Sulter ihjel i skyggen av nyhetsoverskrifter fra Gaza

Nærmere 20 millioner mennesker i Afrikas Sahel-området risikerer alvorlig matmangel. Det internasjonale samfunnet har bare dekket 30 prosent av hjelpebehovet.

Publisert

I skyggen av krisene i Syria, Gaza og Irak, har sultkrisene på Afrikas horn fått utvikle seg og krever nå stadig flere menneskeliv. 20 millioner mennesker rammet av akutt matkrise.

Givere må punge ut med ytterligere ni milliarder kroner dersom en sultkatastrofe skal unngås i Saharaørkenens randland. Mange steder har folk allerede spist opp matlagrene sine.

– Giverviljen har hittil vært temmelig blodfattig, sier Robert Piper, FNs regionalkoordinator for Sahel til nyhetstjenesten IRIN.

Matvaresituasjon i Sahel er ofte prekær, men i år har konfliktene i Nigeria, Mali og Den sentralafrikanske republikken gjort den enda mer utsatt. Hundretusener har flyktet til nabolandene som manglet nok mat fra før av. Appellen fra FN om 14 milliarder kroner til å sørge for matvaresikkerhet i Sahel konkurrerer med nødhjelpsbehovene i Syria. I Niger håpet Verdens matvareprogram å nå to millioner mennesker, men har ikke råd til å hjelpe mer enn 500 000.

For å løse akutte problemer har FNs sentrale nødhjelp responsfond (CERF) bevilget 180 millioner for å kunne avhjelpe situasjonen i sju land.

Mens Robert Piper understreker behovet for mer giverstøtte, mener han samtidig at landene i regionen må gjøre mer for å sikre matforsyninger, bedre jordbruket og styrke de sosiale tjenestene for de mest utsatte gruppene.

Somalia igjen

Situasjonen er verst i de fire konfliktrammede landene Somalia, DR Kongo, Den Sentralafrikanske Republikk og Sør-Sudan. Av de 20 millionene lever ti millioner mennesker i disse fire landene.

- Særlig i Sør-Sudan er forholdene helt forferdelige. Dårlig sikkerhetssituasjon kombinert med regntiden som har lagt store områder under vann gjør det vanskelig å få hjelpen frem. Samtidig mangler FN og humanitære organisasjoner midler til å gi nok hjelp også i de områdene som er tilgjengelige, sier Flyktninghjelpens regionaldirektør for Afrikas Horn, Hassan Khaire.

Rundt fire millioner mennesker i Sør-Sudan er nå i krise.

- FN, Flyktninghjelpen og andre humanitære organisasjoner har varslet om faren for en sultkatastrofe gjentatte ganger det siste halvåret, i håp om at man skulle få inn nok midler til å iverksette tiltak før regntiden satte inn. Mange områder i Sør-Sudan er nå oversvømte, noe som gjør hjelpearbeidet ekstra kostbart og utfordrende. Uten en umiddelbaropptrapping av hjelpearbeidet vil dødstallene stige raskt, sier Khaire.

Antallet mennesker som er alvorlig underernært øker også raskt i Somalia, hvor myndighetene har erklært tørke i flere områder.

- I Somalia er situasjonen nå lik den vi så i forkant av sultkatastrofen sommer 2011, påpeker Hassan Khaire. 

Powered by Labrador CMS