Tegneren Gado har ikke stor tro på at det blir fred mellom tidligere visepresident Riek Machar og president Salva Kiir.

Avgjørende uker for fred i Sør-Sudan

Om ni dager begynner to uker med forhandlinger som vil avgjøre om Sør-Sudan vakler seg på beina igjen eller kastes ut i en ny krig.

Publisert

– Vi er inne i en avgjørende fase for Sør-Sudan, sier Norges spesialrepresentant for Sudan/Sør-Sudan, Jens-Petter Kjemprud.

– Lykkes ikke partene i mars kan det igjen bli full krig. Tørketiden i Sør-Sudan varer fram til mai eller juni, det er da kamphandlingene alltid har funnet sted, sier Kjemprud.

Han er tett på fredsforhandlingene i Addis Abeba. Målet er å få slutt på den 15 måneder lange borgerkrigen. Under den forrige forhandlingsrunden i slutten av januar forsøkte han og USAs spesialutsending å finne kompromisser som de to hovedmotstanderne, president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar kunne bli enig om. Uten at det lyktes.

– Selv om det ikke ble en fredsavtale så har det i hvert fall ikke vært nye kamphandlinger, sier Kjemprud. Snart vender han tilbake til Sheraton hotell i Addis Abeba der møtene foregår.

Trusler, argumenter og forsikringer fra internasjonale aktører må til for å få forhandlingene videre.

Mye må skje i de to ukene fra forhandlingene starter på nytt 19. februar til 5. mars. Det er fristen de afrikanske meglerne har satt for at partene skal komme til enighet.

Flere av Sør-Sudans maktmenn, både støttespillere til president Salva Kiir og opposisjonslederen Riek Machar, har investert korrupsjonspenger i Uganda og Kenya. Trusselen om at disse pengene vil bli frosset brukes for å tvinge fram en endelig avtale om fred og maktdeling mellom partene.

– Sanksjoner er ofte viktigere som trussel enn når de er innført, sier Jens-Petter Kjemprud.

Forhandlingene skal føre til etableringen av en overgangsregjering med et omfattende mandat:

  • grunnloven skal endres,
  • den tidligere frigjøringshæren skal omstruktureres,
  • styresettproblemer må løses,
  • forsoningsarbeid må starte,
  • en sannhetskommisjon må nedsette
  • nyvalg skal holdes i løpet av 30 måneder.

Mange sør-sudanske grupper er nå trukket inn i forhandlingene, men det avgjørende spørsmålet er maktdelingen mellom president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar.

– Maktfordelingen blir avgjørende for utfallet av prosessene i overgangsperioden, sier Kjemperud.

Presses

Både Machar og Kiir presses fra flere hold. De militære i begge leirene ønsker fortsatt en militær løsning. Samtidig er trusselen om sanksjoner mot flere av lederne overhengende. Sør-Sudans økonomi er i ruiner, selv om landet fortsatt produserer olje. Etter at Sudan og oljeselskapene har fått betalt sitter regjeringen igjen med syv dollar per fat, mot 57 dollar da oljeprisen var over 100 dollar fatet. Den humanitære situasjonen er svært vanskelig.

Mye å gjøre

Norges rolle i Sør-Sudan vil ikke bli mindre dersom det blir etablert en samlingsregjering i Sør-Sudan i mars.

– Et betydelige internasjonal engasjement vil måtte til for å sikre at en overgangsregjering skal lykkes. Det skal holdes nye valg etter 30 måneder. FN vil måtte spille en sterk rolle for å sikre at valget blir fritt og upartisk, sier Kjemprud.

Mer nødhjelp

Norge gir 150 millioner kroner i nødhjelp til sivilbefolkningen i Sør-Sudan. Det kom fram under en humanitær giverkonferanse for Sør-Sudan i Nairobi denne uken.

- Nærmere 6,5 millioner sørsudanere er rammet av en humanitær krise på grunn av væpnet, politisk maktkamp. Norge vil hjelpe sivile som lider. Samtidig fortsetter vi å oppfordre landets ledere til å sette folkets behov først, stanse konflikten og finne politiske løsninger som tjener landets fremtid, sier utenriksminister Børge Brende.

Det norske bidraget kanaliseres gjennom frivillige organisasjoner, Røde Kors-systemet og FNs humanitære organisasjoner. Norge bidrar i tillegg med støtte gjennom FNs nødhjelpsfond (Cerf).

Powered by Labrador CMS