En jente går på en forsøplet strand i havnebyen Tema utenfor Accra i Ghana. Dårlig fiskeforvaltning og enorm forsøpling i havet og på land, hovedsakelig av plast, gjør at fiskerne tvinges til å ta lengre pauser fra fiskingen. Ventetiden blir brukt til å reparere båter og garn, men inntektene uteblir og fattigdomsproblemene øker. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ghanas strender drukner i søppel

Hvert minutt, hver time, hver dag hele året fylles strendene i Ghana av enorme mengder søppel. Plastsøppelet forurenser både fisken i havet og miljøet på land.

Publisert

Dønningene ruller inn mot strendene i havnebyen Tema utenfor Ghanas hovedstad Accra. Bølgene har med seg store mengder plastsøppel som skylles i land.

- Det ser fælt ut, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB. Hun har akkurat blitt vist rundt på fiskemarkedet og fiskerstranden av den ghanesiske fiskeriministeren Elizabeth Quaye.

- Her trengs det virkelig en veldig stor søppelbøtte, sier Solberg til Quaye mens de tråkker over gamle plastflasker, plastposer og annet søppel.

Ingen avfallshåndtering

Ghana er et av landene i verden som sliter mest med plastforsøpling. I likhet med mange andre land mangler det gode systemer for avfallshåndtering. Det finnes ingen systemer for søppeltømming eller resirkulering. Folk kaster bare fra seg.

I tillegg kommer store mengder søppel fra andre land via havet. Havstrømmer kan frakte store mengder plast over enorme strekninger. Mye av det ender opp på Ghanas strender på grunn av landets beliggenhet i Guineabukta.

Forsøplingen av havet er et globalt problem, men det må løses regionalt og lokalt, påpeker Solberg. Å få på plass gode tiltak for søppelhåndtering er derfor en viktig begynnelse for å løse problemet.

Blant annet bidrar Norge med midler til Verdensbanken slik at den kan gi lån til tiltak for søppelhåndtering og resirkulering.

Fagre løfter, men få tiltak

En annen norsk aktør som er på banen i Ghana, er stiftelsen Plastic Revolution Foundation, som er etablert av Røkke-selskapet REV Ocean. Stiftelsen sier den har som mål å bidra til å bygge opp fungerende systemer for avfallshåndtering.

Hvor vellykket det blir, gjenstår imidlertid å se. Ghanas president Nana Akufo-Addo har erklært at hans mål er å gjøre hovedstaden Accra til Afrikas reneste by. Fiskeriminister Elizabeth Quaye understreket også overfor Solberg at det er viktig å på plass tiltak fort.

Men myndighetene får mye kritikk for å komme med store ord og fagre løfter som sjelden ender i konkrete tiltak. Få tror at Akufo-Addo vil lykkes i målet sitt.

Imens skylles nye tonn plast inn over Ghanas strender hver dag, hver time, hvert minutt.

Tanzania forbyr bæreposer av plast

Tanzania har innført totalforbud mot bæreposer av plast og varsler solide bøter for dem som fortsetter å produsere og bruke dem.

Flere andre afrikanske land, blant dem Kenya og Rwanda, har tidligere innført lignende forbud i et forsøk på å få bukt med forsøpling.

Bedrifter som fortsetter å produsere bæreposer av plast i Tanzania risikerer opptil 3,5 millioner kroner i bøter, eventuelt to års fengsel for bedriftseieren.

Personer som blir pågrepet, bærende på slike plastposer, vil få bøter på drøyt 110 kroner, opplyser en talsmann for regjeringen.

Myndighetene i Dar-es-Salaam har de siste to ukene samlet inn 200 tonn med plastbæreposer i forkant av forbudet, som trådte i kraft 1. juni.

Miljøvernere jubler over det nye forbudet og myndighetenes engasjement i saken.

- Plast er den fremste forurenseren og dreper miljøet lydløst. Det tar over 100 år før en plastpose er brutt helt ned, sier lederen for World Wide Fund for Nature (WWF) i Tanzania, Amani Ngusaru. (NTB)

Powered by Labrador CMS