Tanzanias økonomi avhenger av landbruket, og kaffe er en viktig eksportvare. Bildet er fra en kaffeplantasje i Moshi, Tanzania.

Tanzania får milliardlån for å bekjempe konsekvensene av Ukraina-krigen

Det internasjonale pengefondet (IMF) gir Tanzania rundt ti milliarder kroner i lån for å håndtere konsekvensene av Ukraina-krigen og gjennomføre økonomiske reformer.

Publisert Oppdatert

Lånet fra IMF til Tanzania tilsvarer rett i overkant av ti milliarder norske kroner og skal gjelde for de neste 40 månedene.

Det gis på bakgrunn av at IMFs eksperter mener at landet trenger hjelp for å klare å håndtere konsekvensene av Ukraina-krigen og gjennomføre reformer.

– Ringvirkningene av Ukraina-krigen bremser Tanzanias gradvise økonomiske gjenreising etter koronapandemien. Det forverrer landets utvikling og skaper utfordringer med å gjennomføre økonomiske reformer som gjør at landet når sitt økonomiske potensial.

Det internasjonale pengefondet

  • Det internasjonale pengefondet (IMF) ble etablert i 1944, og virksomheten startet i desember 1945 etter avslutningen av andre verdenskrig.
  • IMF har i oppgave å overvåke verdensøkonomien og medlemslandenes økonomi, i tillegg til å hjelpe landene ved behov.
  • Organisasjonen skal fremme globalt pengesamarbeid, legger til rette for internasjonal handel og jobbe for bærekraftig økonomisk vekst og fattigdomsreduksjon.
  • Hvert medlemsland må betale en kvote inn i fondet basert på hvor stor andel av verdensøkonomien landet står for.

Kilde: NTB

Det står det i en uttalelse fra IMF mandag.

IMF har i oppgave å gi ut lån til sine 190 medlemsland dersom de havner i økonomiske problemer, og gi råd og bistå medlemsland med teknisk assistanse. I tillegg overvåker organisasjonen verdensøkonomien samt økonomien i medlemslandene.

Les også: Matkrisen: – Vi er ofre for en krig som foregår tusenvis av kilometer borte

Ukraina-krigen

Krigen i Ukraina har ført til dyrere mat, gjødsel og drivstoff verden rundt. Spesielt hveteprisene vekker bekymring, påpekte IMF nylig.

Afrikanske land sør for Sahara importerer i dag 85 prosent av kornforbruket sitt, og Tanzania er blant de største forbrukerne.

IMF varslet allerede i april at krigen i Ukraina har hatt betydelige konsekvenser for Midtøsten og Nord-Afrika. IMF advarer også om at krisen kan føre til mer sosial uro i Afrika i tiden som kommer.

Les også: Ukraina-krigen kan få land i Midtøsten og Nord-Afrika til å kollapse

Utenlandsgjeld

Lånet til Tanzania, som ble annonsert mandag, er en del av Extended Credit Facility (ECF), som skal hjelpe landet å få råd til å gjennomføre økonomiske reformer, investeringsvern og støtte det private næringslivet. Det kommer på toppen av lånet på 5,7 milliarder kroner, som det østafrikanske landet fikk fra IMF på slutten av 2021 under koronapandemien.

Tanzania er avhengig av økonomisk bistand og lån, og ulempen med nok et nytt lån er at det kan føre til enda større gjeldsproblemer for landet, som allerede har stor utenlandsgjeld.

I juni sa Tanzanias finans- og planminister Mwigulu Nchemba at landet planlegger å låne 5,78 billioner tanzanianske shilling (tilsvarende 2,49 milliarder amerikanske dollar) fra innenlandsmarkeder, 3,03 billioner tanzanianske shilling fra ikke-konsesjonelle kilder og 4,65 billioner shilling i tilskudd og konsesjonelle lån, med bedre vilkår i løpet av regnskapsåret, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Les også: Tidligere Verdensbanken-topp: – Afrika bør si nei til rike lands helsebistand

Powered by Labrador CMS