Kenya har iverksatt en rekke tiltak for å begrense koronasmitte. Her desinfiseres Gikomba-markedet i Nairobi. I flere distrikter av landet er det nå forbud mot markeder, til og med utendørs. Foto: Dennis Sigwe / Zuma Press / NTB scanpix
Kenya har iverksatt en rekke tiltak for å begrense koronasmitte. Her desinfiseres Gikomba-markedet i Nairobi. I flere distrikter av landet er det nå forbud mot markeder, til og med utendørs. Foto: Dennis Sigwe / Zuma Press / NTB scanpix

Afrika: Kraftig økning i smitte, her er lista over tiltak

En rekke land i Afrika har stengt sine grenser i kampen mot korona-utbruddet. Flere land innfører portforbud og utkommanderer sikkerhetsstyrker for å patruljere gatene. Vest-Afrika, og særlig Burkina Faso, er nå en kilde til bekymring.

Publisert

(***Saken er oppdatert med Malawi, Botswana og Mosambik, samt nye tiltak i Nigeria, Ghana og Somalia per 31. mars. Og Niger per 1. april. Oppdatert med nye smittetall samme dag, samt nye tiltak i Angola og DR Kongo per 27. mars.***)

Antallet smittede totalt i afrikanske land nådde tirsdag denne uka 3786 tilfeller, en økning på nøyaktig 300 siste døgn. Den siste uka er det registrert en markant og kraftig smitteøkning. 77 er døde så langt, ifølge Verdens helseorganisasjons situasjonsrapport.

Den afrikanske unionens senter for smittekontroll og BBC opererer med høyere tall enn WHO. 45 afrikanske land har nå registrerte smittetilfeller.

Smitteutviklingen i Afrika ser ut til å ligge et par uker bak andre regioner, men økningen skjer nå raskt, og raskere enn hva andre regioner har opplevd, ifølge avisa The East African. 10. mars i år var det til sammenligning 105 smittetilfeller i Afrika, fordelt på ti land.

Sør-Afrika har foreløpig de fleste registerte smittetilfellene og passerte tirsdag 1300 tilfeller (3 døde). Algerie er nummer to med 511 tilfeller (57 døde). Mens WHO opererer med relativt lave dødstall er det andre kilder som har høyere tall.

Vest-Afrika er foreløpig hardere rammet enn Øst-Afrika. Det lutfattige landet Burkina Faso har tredje flest tilfeller i Afrika, og er nå en kilde til særlig bekymring - med 246 smittede så langt, hvorav 24 nye siste døgn. 12 har foreløpig dødd av sykdommen, ifølge WHO.

Elfenbenskysten har 162 smittede (4 døde), Ghana 152 (ingen døde) og Senegal 162 (20 døde), ifølge WHO - per 31. mars.

De fleste eksperter antar at Afrika bare har sett begynnelsen på en smittebølge som vil skyte kraftig fart de nærmeste ukene og månedene. Samtidig antas det at nye koronarestriksjoner vil svekke økonomiene og legge ytterligere press på levekårene blant de fattigste.

Et tjuetall land i Afrika har så langt stengt sine grenser for all innreise. Mange har lagt ned forbud mot internasjonal flytrafikk og vedtatt innreisebegrensninger for reisende som kommer fra høyrisiko-områder.

Her er noen av tiltakene som er innført i afrikanske land (sør for Sahara) - basert på våre lokale korrespondenters innrapporteringer (per 31. mars) samt nyhetsmeldinger:

Angola:

1. Fra og med fredag 27. mars er det erklært i unntakstilstand i Angola.

2. Allerede i tre dager har universiteter og videregående skoler vært stengt, og idrettsarrangementer vært innstilt.

3. Folk har ikke lov til bevege seg utenfor sine hjem de neste 15 dagene, med unntak av de som må sikre hjemlevering av mat, og sikre medisin og ta ut penger.

4. Det er heller ikke lov å bevege seg mellom landets provinser eller innad i provinsene.

5. Helse- og nødhjelpsarbeidere er unntatt for forbudet for å bevege seg rundt om i byer og i landet.

Botswana:

1. Myndighetene har erklært unntakstilstand for 28 dager fra og med torsdag 2. april.

2. Folk må holde seg innendørs. Unntak gis for ansatte som yter livsnødvendige tjenester, under forutsetning av en særskilt covid-19-reisetillatelse.

Burkina Faso

1. Har innført portforbud fra solnedgang til soloppgang og reiserestriksjoner.

DR Kongo:

1. Internasjonale flyvninger fra andre land med koronasmitte er stanset. Bare flyvinger med varer, i hovedsak utenlands-import av mat, kan lande. Flyplassansatte og migrasjonsfunksjonærer gis utvidede fullmakter med sikte på å stanse mulige smittebærere.

2. Alle møter og feiringer med mer enn 20 mennesker på offentlig sted er forbudt.

3. Skoler, universiteter, kirker, religiøse møter, sportsaktiviterer er forbudt i en måned.

4. Barer, kafeer, nattklubber, restauranter og andre sosiale aktiviteter er også forbudt.

5. Bryllup, begravelser og minnemarkeringer innendørs er forbudt. Lik vil bli fraktet direkte fra likhus til kirkegårdene, med følge fra et minimum antall pårørende.

6. Offentlige kontorer holder fortsatt åpent, men med begrenset tilbud og betjening. Det er innført en maksgrense på fem personer av gangen i offentlige kontorer.

7. I hovedstaden Kinshasa vil taxi-busser og hurtigbåter ha begrensninger i passasjertall. Taxi-busser, som tidligere tok 60 personer, vil nå for eksempel maksimalt kunne ta 20.

8. På markedet i Kinshasa er det nå bare tillatt å selge matvarer.

9. I gruvebyen Lubumbashi er det innført portforbud fra solnedgang til soloppgang. Gruveselskaper måtte stanse sine operasjoner i to døgn fra og med mandag.

10. Distriktsmyndigheter er blitt instruert om at offentlige plasser med mye folk skal utstyres med muligheter for å vaske hender.

11. Det etableres et nasjonalt solidaritetsfond for å hjelpe de mest sårbare økonomisk. Fondet er åpent for bidrag fra internasjonale bistandsgivere.

12. Sentralbanken oppfordrer hovedstadens innbyggere om å bruke mobilbanktjenester istedenfor å betale med kontanter.

Etiopia:

1. Per 1. april er flyvninger til 80 land stanset.

2. Alle passasjerer som ankommer fra land med koronasmitte er forpliktet til å holde seg i karantene i 14 dager, på dertil utpekte hoteller, og på egen bekostning.

3. Alle skoler, unntatt universiteter, holdes stengt.

4. Sportsarrangementer, store møter og konferanser er forbudt de nærmeste to ukene. Mindre arrangementer krever godkjenning fra myndighetene.

5. Alle nasjonale grenser er stengt for persontrafikk. Import og eksport avgrenses til frakt av livsnødvendige varer.

6. Å presse for mange passasjerer inn på offentlig transportmidler vil bli straffet. Ekstrabusser vil bli satt inn for å unngå køer av folk. Busser som tildigere var forbeholdt offentlig ansatte, settes inn i vanlig tjeneste, som et gratis tilbud for alle.

7. Offentlige kontorer må holde sine ansatte hjemme, med unntak av nøkkelpersonell.

8. Nattklubber og barer skal holdes stengt.

9. Religiøse aktører er nødt til å begrense sine møter.

10. Jernbanetilbudet mellom Etiopia og Djibouti holdes stengt, med unntak av lokale reiser.

Metroen i hovedstaden Addis Abeba er et av stedene der etiopiske myndigheter har iverksatt tiltak for å hindre koronasmitte. Foto: Michael Tewelde / AFP / NTB scanpix
Metroen i hovedstaden Addis Abeba er et av stedene der etiopiske myndigheter har iverksatt tiltak for å hindre koronasmitte. Foto: Michael Tewelde / AFP / NTB scanpix

Ghana:

1. Byene Accra, Tema og Kumasi, som er de foreløpig hardest rammede av viruset, ble stengt mandag 30. mars. Bare nøkkelpersonell som helsearbeidere, utvalgte offentlig ansatte og matselgere får holde åpent. Innbyggerne får lov å kjøpe mat.

2. Privat passasjertransport får fortsatt operere, men med begrensninger i antall passasjerer.

3. 35 000 politi og militære er mobilisert for å håndheve restriksjonene.

4. Nasjonale grenser er stengt.

Kenya:

1. Skoler, restauranter, barer, offentlige kontorer holder stengt. Det er forbud mot religiøse møter, fotballkamper og konserter.

2. Lokale myndigheter i distriktene har nedlagt forbud mot utendørsmarkeder og markedsdager.

3. Det er strengere regler for bruk av offentlige transportmidler.

4. Det er svært få utlendinger som nå får slippe inn. Folk som ankommer landet må gjennomgå testing og pålegges 14-dagers karantene med opphold på offentlige institusjoner eller private hoteller, på egen regning. Reglene gjelder både kenyanere og utlendinger.

5. Besøk til syke eller eldre ved sykehus må begrenses og kontrolleres.

Madagaskar:

1. Myndighetene har erklært "helseunntakstilstand".

2. Alle skoler og universiteter stenges i to uker.

3. Forbud mot større arrangementer i to uker.

4. All flytrafikk, både internasjonale og regionale flyvninger, stenges i 30 dager. Lokalfly til/fra hovedstaden er også stanset.

5. Det er besluttet fullt portforbud og strenge bevegelsesrestriksjoner på dagtid i 15 dager for hovedstaden Antananarivo (ca. 3 millioner innbyggere) og den største havnebyen Toamasina (ca. 300 000 innbyggere). Portforbudet gjelder mellom klokka 20 om kvelden og 5 om morgenen.

6. Offentlig transport er stanset og kun et medlem fra hver husstand tillates å gjøre nødvendige innkjøp. Banker, apotek, teleselskaper og bensinstasjoner holdes åpne.

Malawi:

1. Regjeringen har stanset alle flyvninger fra Sør-Afrika, Kenya, Zimbabwe, og Zambia med unntak av de som frakter inn medisiner og medisinsk utstyr.

2. Forsamlinger med mer enn 100 personer er forbudt. Det gjelder både politiske møter, bryllup, fotballkamper og andre typer forsamlinger av mennesker.

3. De som kommer fra høyrisikoland er pålagt egenkarantene og myndighetene sier de vil følge opp.

4. Håndvask-fasiliteter vil bli satt opp på offentlige steder, som sykehus, butikker, banker, kontorer, osv.

5. Skoler er stengt inntil videre.

Mauritania

1. Har innført portforbud fra solnedgang til soloppgang og reiserestriksjoner.

Mosambik:

1. Presidenten har erklært 30 dagers unntakstilstand fra og med onsdag 1. april (med forbehold om parlamentets godkjennelse).

2. Grenseposter skal holdes stengt.

3. Det er innført begrensninger i folks bevegelsesfrihet og det er iverksatt begrensninger for forsamlinger av mennesker, inkludert religiøse møter og bruk av steder for bønn.

4. Folk som har reist utenlands eller som har vært i kontakt med koronasmittede må oppholde seg i karantene.

Niger:

1. Det er innført forbud mot internasjonale flyvninger.

2. Det er to ukers obligatorisk egenkarantene for tilreisende fra visse land. Offisielle delegasjoner har unntak fra regelen.

3. Det er forbud mot å krysse grenser. Varetransportører har unntak.

4. 17. mars ble det innført forbud mot forsamlinger på over 50 personer.

5. Det er innført obligatoriske hygienetiltak på markeder, i butikker, restauranter, samt for ulike offentlige og private tjenester.

6. Skoler, universiteter, barer og teatre holdes stengt inntil videre.

7. Fra og med 27. mars er det innført nasjonal unntakstilstand med helsemessig isolasjon av og nattlig portforbud i hovedstaden Niamey.

Forbudet mot internasjonale flygninger er helt.

Landegrenser er stengt. Unntaket er varetransport. Forbud mot interregional kollektivtransport. (Man kan krysse kommunegrenser, beklager jeg opplyste feil.) Stengningen hva gjelder utdanningsinstitusjoner er to uker fra 20. mars.

Nigeria:

1. Afrikas mest folkerike land har stengt sine grenser. Alle internasjonale flyvninger er forbudt fram til 23. april. Livsnødvendige flyvninger er unntatt.

2. Smittede personer er beordret til å holde seg unna andre mennesker.

3. Skoler er stengt. Religiøse møter og andre sosiale sammenhenger frarådes.

4. I hovedstaden Abuja og storbyen Lagos holdes markeder og butikker stengt, med unntak av de som selger mat og medisiner.

5. Fra og med mandag 30. mars kl. 22 er folk i Abuja og Lagos bedt om å holde seg inne.

En helsearbeider måler temperaturen til folk som ønsker å passere grensen mellom hovedstaden Abuja og delstaten Nasarawa etter at president Muhammadu Buhari erklærte «lock-down» i Nigeria for å hindre koronasmitte. Foto: Kola Sulaimon / AFP / NTB scanpix
En helsearbeider måler temperaturen til folk som ønsker å passere grensen mellom hovedstaden Abuja og delstaten Nasarawa etter at president Muhammadu Buhari erklærte «lock-down» i Nigeria for å hindre koronasmitte. Foto: Kola Sulaimon / AFP / NTB scanpix

Rwanda:

1. Å bevege seg eller foreta besøk utenfor hjemmet er ikke tillatt. Unntak: Besøk relatert til hels, innkjøp av mat og banktjenester.

2. Alle grenser holdes stengt. Unntak for vareleveranser og rwandiske borgere som returnerer til hjemlandet. Enhver som ankommer fra utlandet må i 14 dagers karantene på utvalgte oppholdssteder.

3. Alle markeder stenges, med unntak av de mest livsnødvendige.

4. Det innføres begrensninger på innenlandske reiser.

5. Alle kommersielle flygninger er stanset.

6. Alle barer må holde stengt.

7. Store utendørsarrangementer som konserter og politiske møter må ikke avholdes.

Senegal og Elfenbenskysten:

1. Både Senegal og Elfenbenskysten erklærte mandag 24. mars unntakstilstand. Senegal har innført portforbud fra solnedgang til soloppgang. Elfenbenskysten sier de har innført gradvise begrensninger i befolkningens frihet.

2. Senegal forbød sist uke internasjonale kommersielle flygninger, mens Elfenbenskysten har stengt nattklubber og kinoer.

Over hele kontinentet iverksetter myndighetene tiltak og lanserer holdningskampanjer. I Senegal bidrar kjente gatekunstnere med å spre budskap om god hygiene. Foto: Abaca / NTB scanpix
Over hele kontinentet iverksetter myndighetene tiltak og lanserer holdningskampanjer. I Senegal bidrar kjente gatekunstnere med å spre budskap om god hygiene. Foto: Abaca / NTB scanpix

Somalia:

1. Madrasaer holdes stengt inntil videre.

Sør- Sudan:

1. Portforbud fra kl. 20 til kl.06. Nasjonale sikkerhetsstyrker, både politi og militære vil overvåke portforbudet.
2. Alle barer, tekafeer og nattklubber stenges. Restauranter kan holde åpent for take-away fram til kl. 18.00 hver dag.
3. Juba International Airport og andre nasjonale flyplasser er stengt for internasjonale flygninger. Unntak: Flygninger av mat, fly med relasjon til viktige funksjoner under unntakstilstanden, flyvninger som passerer gjennom sørsudansk luftrom, humanitær bistand, inkludert medisiner og nødhjelp.
4. Alle passasjertrafikk over grensene opphører. Unntak: Kjøretøyer med last, lastebiler og tankbiler med drivstoff-forsyninger.
Private og offentlige arbeidsgivere må lage ordninger for å tillate "ikke-essensielle" ansatte å holde seg hjemme med lønn.
5. Offentlige institusjoner holdes åpne halv dag, med start kl. 7.30 og lukning kl. 13. Sykehusansatte, politi og andre medlemmer av sikkerhetsstyrkene er unntatt og følger normale prosedyrer.

Sør-Afrika:

1. Innbyggerne vil ikke ha lov til å forlate sine hjem unntatt i strengt kontrollerte former. Medisinsk personell, politi og hærsoldater er unntatt.

2. Alle butikker og forretninger vil holde stengt, unntatt de som leverer livsnødvendige varer, som mat og medisiner.

3. Midlertidige boliger vil bli etablert for landets hjemløse.

4. Offentlige kontorer for sosialstøtte, medisinske laboratorier og legekontorer vil holde åpent. Banker vil også holde åpent.

Frisører med beskyttelsesmasker på jobb i bydelen Soweto i Johannesburg i dag, onsdag 25. mars 2020. Sør-Afrikas president har varslet at landet skal iverksette strenge tiltak i et forsøk på å dempe koronaspredningen. Foto: Jerome Delay / AP / NTB scanpix
Frisører med beskyttelsesmasker på jobb i bydelen Soweto i Johannesburg i dag, onsdag 25. mars 2020. Sør-Afrikas president har varslet at landet skal iverksette strenge tiltak i et forsøk på å dempe koronaspredningen. Foto: Jerome Delay / AP / NTB scanpix

Tanzania:

1. Innbyggerne oppfordres til å lytte til helsemyndighetens råd og unngå håndtrykk og unødvendige ansamlinger av mennesker.

2. Alle statlige skoler og universiteter holdes stengt.

3. Det nasjonale flyselskapet stanser alle internasjonale flygninger. Alle innkommende flyvninger fra korona-berørte land er stanset.

4. Alle passasjerer fra land med korona-smitte må oppholde seg i karantene i minst 14 dager, og må selv dekke utgiftene til dette.

5. Alle reisetillatelser for offentlige ansattes utenlandsreiser er trukket tilbake.

6. Alle turisme-aktiviteter på Zanzibar er stanset.

Uganda:

1. Mandag kl. 22 ble det det innført portforbud i hele landet i 14 dager. Portforbudet gjelder fra klokken 19 og til neste morgen. Bruk av privatbil er blitt forbudt.

2. Flyplassen i Entebbe er stengt for både innkommende og avgående fly. Alle landegrenser er stengt.

3. Skoler, universiteter, barer, nattklubber, kirker, moskeer må holde stengt.

4. Markedsplasser er kun for de som selger mat. Salg av mobiltelefoner, tekstiler, kjøkkenutstyr etc. er forbudt.

5. Konserter, sportarrangement, og bryllup («Ugandan Style») er forbudt.

6. All offentlig transport (taxi, matatu, tuk-tuk, busser, boda boda, etc.) er forbudt.

7. Private biler får ha maksimalt 3 personer, inkludert sjåføren. Familier med flere enn tre personer får ikke kjøre i samme bil.

8. Håndhilsing og klemmer er forbudt. Det er innført forbud mot grupper på mer enn fem personer.

9. Alle med symptomer på forkjølelse er beordret til å holde seg hjemme.

Gonzaga Yiga (49), en bydelsansatt i Ugandas hovedstad Kampala, bruker megafon for å informere innbyggerne om koronaviruset. Foto: Badru Katumba / AFP / NTB scanpix
Gonzaga Yiga (49), en bydelsansatt i Ugandas hovedstad Kampala, bruker megafon for å informere innbyggerne om koronaviruset. Foto: Badru Katumba / AFP / NTB scanpix

Zimbabwe:

1. All sosial aktivitet knyttet til nattklubber, barer, ølhaller, kinoer, svømmebassenger, treningssentere og sportsaktiviteter er forbudt.

2. Zimbabwere som kommer hjem fra utlandet blir satt i tre ukers karantene uansett smittestatus.

3. Alle grenser er nå stengt. Alle reiser ut av landet, unntatt livsnødvendige reiser, er forbudt.

4. Antall mennesker som får lov å møtes begrenses til maksimalt 50.

Folk i kø for å få målt kroppstemperaturen før de får komme inn på et offentlig sykehus i Zimbabwes hovedstad Harare. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix
Folk i kø for å få målt kroppstemperaturen før de får komme inn på et offentlig sykehus i Zimbabwes hovedstad Harare. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix
Powered by Labrador CMS