Mevion Mbewe jobbet i markedsavdelingen i et transportfirma. Nå livnærer han seg på salg av frukt og grønnsaker til naboer i strøket der han bor. Foto: Wilfred Kajese

Korona-krisa: Fra dress og slips til egg og tomater

Før iførte han seg designer-dress når han skulle på jobb. Nå har den zimbabwiske Mevion Mbewe skiftet antrekk til klær som tåler å bli skitne. Hver morgen setter han opp markedsboden sin utafor huset han bor i, og selger egg, tomater og grønnsaker.

Publisert
For bare fem måneder siden hadde 47-årige Mbewe god jobb og god lønn, og leide et hus i den fasjonable Harare-forstaden Avondale. Men nå har både lønn og jobb gått fløyten, og han har måttet flytte til foreldrenes gamle hus i den trangbodde bydelen Highfields.
Koronapandemien har rammet Zimbabwes økonomi hardt. Landet har hatt en nasjonal lockdown siden 30. mars. Også mange middelklasse-borgere, som Mbewe, opplevde et plutselig fall fra velstand til armod.
- Jeg arbeidet i markedsavdelingen i et transportfirma som importerte bygningsmaterialer fra Sør-Afrika. I april måtte firmaet stenge, og jeg ble arbeidsløs, forteller Mbewe til Bistandsaktuelt.
Regjeringen tillot bare transport av «viktige varer» over grensa, og firmaet Mbewe arbeidet i havnet ikke i den kategorien.

Koronaviruset har omfattende og langsiktige virkninger. Økonomien er ventet å krympe med minst 10 prosent. Nedstengningen for å bremse koronaviruset har forverret situasjonen for vanlige folk.

Prosper Chitambara, direktør for fagbevegelsens forskningsinstitutt Labour and Economic Development Research Institute of Zimbabwe

Fikk lønn i dollar

På samme måte som andre med det privilegium å arbeide i solide firmaer, var Mbewe så heldig å få utbetalt lønna i amerikanske dollar. Det skjermet ham mot de verste virkningene av en galopperende inflasjon og en stadig svakere økonomi, forteller han.
Inflasjonen i Zimbabwe ligger over 800 prosent. Økonomien har lenge vært i koma og har blitt enda verre på grunn av koronapandemien. Ulike restriksjoner har ført til at mange firmaer har måttet stenge og ansatte har mistet sine jobber.
Seks måneder etter at de stengte ned landet, har regjeringen ennå ikke gjort noe for å støtte folk som Mbewe, som har mistet jobben. Løftene om kontantstøtte til sårbare familier som rammes av covid-19-tiltakene, er heller ikke innfridd.
Folk som arbeider i den uformelle økonomien i byene og mangler fast inntekt er blant de som har fått merke følgene av restriksjoner og sikkerhetsstyrkenes håndtering av unntakstilstanden. Markeder er blitt stengt og offentlig transport stanset. Det ødelegger gateselgernes muligheter til å tjene penger.

Gateselgere i krise

Gateselgernes organisasjon, the Vendors Initiative for Social and Economic Transformation (VISET), har merket økt pågang fra desperate medlemmer.
- Vi har gitt juridisk bistand til gateselgere som har blitt brutalt jaget under nedstengningen, og hjulpet dem med å få tilbake varer som er blitt konfiskert av myndighetene, sier Samuel Wadzai, leder for gateselgernes forening.
Han mener gateselgerne er den gruppen som er blitt hardest rammet av de negative virkningene av korona-pandemien.
Prosper Chitambara er direktør for fagbevegelsens forskningsinstitutt Labour and Economic Development Research Institute of Zimbabwe, som er tilknyttet the Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZCTU). - Landets allerede svekkede økonomi vil trenge lang tid for å komme seg etter virkningene av pandemien,
sier han.
De økonomiske virkningene av covid-19 henger først og fremst sammen med handelshindringer, reiseforbud og stengte grenser, ifølge ZCTU.
- Koronaviruset har omfattende og langsiktige virkninger. Økonomien er ventet å krympe med minst 10 prosent. Nedstengningen for å bremse koronaviruset har forverret situasjonen for vanlige folk, sier Chitambara til Bistandsaktuelt.
Powered by Labrador CMS