Somaliske barn vasser i oversvømte områder i Mogadishu som følge av store mengder nedbør. Somalia 21. Oktober 2019. Foto: Feisal Omar / Reuters / NTB scanpix
Somaliske barn vasser i oversvømte områder i Mogadishu som følge av store mengder nedbør. Somalia 21. Oktober 2019. Foto: Feisal Omar / Reuters / NTB scanpix

Øst-Afrika: Flom, tørke og frykt for sykdommer

2,5 millioner mennesker er rammet av flom i Øst-Afrika. Røde Kors frykter utbrudd av dødelige sykdommer. Andre land i regionen er rammet av ekstrem tørke.

Publisert

- Flommen har allerede kostet mange menneskeliv. Vår bekymring er at nok en dødelig katastrofe er på vei, sier seniorrådgiver Elise Kaurin i hjelpeorganisasjonens Afrika-avdeling.

Flommen har rammet hardt i land som Kenya, Somalia og Sør-Sudan. Hundretusener har måttet flykte fra hjemmene sine og har behov for tak over hodet, rent drikkevann, husholdningsartikler og annen hjelp.

Uten rent vann frykter Røde Kors dødelige utbrudd av malaria, diaré og andre smittsomme sykdommer.

Høyvann i Somalia, tørke lenger sør

- I deler av Somalia er vannstanden i flere elver historisk høy, og mange mennesker er meldt savnet. Det pågår nå redningsoperasjoner, og Somalia Røde Halvmåne bistår husholdninger som er særlig hardt rammet. Det er også et stort behov for medisinsk hjelp, sier Kaurin, som for tiden befinner seg i regionen.

Meteorologene spår unormalt mye regn i ukene som kommer, og hjelpebehovet øker.

- Hundretusener har allerede måttet forlate hjemmene sine, sier hun.

Mens Øst-Afrika rammes av ekstremregn og flom, trues rundt 45 millioner mennesker i det sørlige Afrika av sult på grunn av ekstrem tørke, ifølge hjelpeorganisasjoner som Oxfam.

Regionen har bare opplevd normale nedbørsmengder i én av de siste fem sesongene med avlinger, ifølge FNs matvareprogram. Det rammer småbønder spesielt hardt.

Krig forverrer situasjonen

Problemene i jordbrukssektoren kompliseres ytterlige av krig og konflikt mange steder. Så langt i år, er over 7,6 millioner mennesker på hele det afrikanske kontinentet tvangsflyttet som følge av konflikt, mens ytterligere 2,6 millioner er tvangsflyttet som følge av ekstremvær. På Afrikas horn er situasjonen spesielt prekær.

I Etiopia, Somalia, Sudan og Sør-Sudan er 750 000 mennesker tvangsflyttet på grunn av krig, i tillegg til ytterligere 350 000 mennesker som er rammet av ekstremvær, heter de i rapporten.

For å understreke hvor prekær situasjonen er, viser Oxfams regionaldirektør for det sørlige Afrika, Nellie Nyangwa, til rapporter i media om bønder i Sør-Afrika som har tatt sitt eget liv som følge av tørke og ekstremt vanskelige dyrkingsforhold.

Jenter mest utsatt

- Jenter og kvinner ofte er mer utsatt enn menn i denne situasjon, det være seg fordi jenter blir tatt ut av skolen for å hjelpe sine mødre med å skaffe mat og hente vann, men også fordi jenter er mer utsatt for seksualisert vold når familier drives på flukt, sier Nyangwa, og legger til at jenter også blir solgt som bruder for å hjelpe å brødfø familier.

I den samme rapporten hevder Oxfam at afrikanske land årlig taper 700 millioner dollar i inntekt på grunn av ekstremvær, i hovedsak som følge av endringer i landbrukssektoren. I Kenya har avlingene gått ned med 25 prosent, mens avlingene i Somalia er gått ned med hele 60 prosent.

Spår høyere temperatur

Zimbabwe, som i sin tid var kjent som det sørlige Afrikas brødkurv, har ikke opplevd så lite nedbør siden 1981. I Zambia er landets ellers frodige maisåkre så hardt rammet at myndighetene har forbudt eksport.

Tørken rammer også tilgangen på mat i Angola, Malawi, Mosambik, Madagaskar og Namibia, konstaterer Oxfam. Samtidig nærmer sommeren seg på den sørlige halvkule med enda høyere temperaturer.

- Lagrene tømmes på grunn av gjentatte klimasjokk som rammer de mest sårbare samfunn hardest. De trenger hjelp umiddelbart, sa Nyang'qa, i forrige uke.

Flere klima-sjokk

NTB melder at i det sørlige Afrika kun har vært normalt regnfall i én av de siste fem jordbrukssesongene. Matmangelen har ført til eksportforbud enkelte steder, for eksempel i Zambia, et land som har vært kjent som en frodig oase i regionen.

Verdens matvareprogram (WFP) er sterkt involvert i hjelpearbeidet i Afrika, og Arif Husain, sjefsøkonom i WFP, mener situasjonen er alvorlig.

- For 20 år siden inntraff det ca. 100 klima-relaterte sjokk, det vil si tørke, oversvømmelse og lignende om året, i dag teller vi over 200 slike sjokk hvert år, sier Huasain.

Han understreker at at antallet sultende mennesker i land som er spesielt utsatt for ekstremvær, har økt dobbelt så mye som i land som ikke er like utsatt for klimarelaterte kriser, og at årstidsforandringer et faktum.

- Ofte er jordbrukssesongen forkortet, eller regntiden setter inn tidligere eller senere enn hva den pleide å gjøre. Det gjør at forholdene for dem som dyrker mat har endret seg radikalt.

Klimaendringer og El Niño

Ifølge klimaforsker Erik Kolstad ved Bjerknessenteret og Norce er klimaendringene med på å forverre en fra før vanskelig situasjon.

- Når temperaturen på bakken øker, fører det til mer fordamping. Det betyr at man raskere opplever tørke i perioder uten nedbør, sier han til Aftenposten.

Flommen i andre afrikanske land må værfenomenet El Niño ta sin del av skylden for, sier klimaekspert Tasiana Mzozo i Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP. Fenomenet skyldes oppvarming fra Stillehavet kombinert med atmosfæriske forhold.

- El Niño forårsaker fuktighet og regn på østafrikansk side, men den tørker den sørlige regionen på grunn av all vind som kommer fra Stillehavet, sier han til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS