Tusener sover under åpen himmel, det er ikke nok rent vann og mange mangler mat i leiren på den gamle kostskolen i Bama. Foto: Nitin George / MSF

Kritisk i Boko Harams gamle leir

En prekær situasjon preger leiren som er etablert i ruinene av terrorgruppens gamle hovedkvarter. Nær åtte millioner mennesker trenger humanitær hjelp i tre delstater nordøst i Nigeria – men FNs nødhjelpsappell er kraftig underfinansiert, igjen.

Publisert

Nordøstre Nigeria herjes fortsatt av islamister. Det har ført millioner på flukt, og titusener er utsatt for grove rettighetsbrudd. Kvinner og barn bortføres, og brukes regelmessig i Boko Harams krigføring – blant annet som «levende bomber» mot sivilbefolkningen. Ifølge FNs kontor for koordinering av humanitært arbeid (OCHA) er minst 26 000 mennesker drept siden terrorgruppa startet sitt voldsregime.

Sover uten beskyttelse

I byen Bama – som Bistandsaktuelt besøkte i fjor – er det nå kritisk mangel på blant annet husly og helsehjelp for internt fordrevne. Dét rammer de minste hardest:

Leger uten grenser kan melde at 33 barn har omkommet på kun halvannen uke.

– Flere enn 6000 mennesker sover nå utendørs. Det er ikke nok rent vann og mange mangler enkelt matlagingsutstyr til å tilberede tørrmaten de får utdelt. Mange av barna som kommer til leiren i Bama er allerede alvorlig syke, og mangel på nødhjelp og helsetjenester forverrer tilstanden deres.

Det forteller Leger uten grensers talsperson, feltkoordinator Lindis Hurum i en pressemelding. Hun har selv vært på oppdrag i delstaten Borno nordøst i Nigeria.

Et skjelett av en by

Boko Haram ødela store deler av Bama rett før de ble presset ut av den nigerianske hæren i mars 2015. Hus og biler ble satt i brann, mange ble henrettet.

Bama var nærmest tom da Bistandsaktuelt besøkte byen. Ingen barn lekte i gatene, ingen mennesker solgte sine varer på markedet. Det var overgrodde eiendommer og en øredøvende stillhet. Det ødelagte sykehuset var omgjort til en leir for 15 000 internt fordrevne, men gatene utenfor var tomme. Militæret hadde kontroll over selve bykjernen, men jordbruksområdene utenfor lå brakk. Det var rett og slett for farlig å bevege seg ut dit, for terrorgruppa har helt siden de rømte gjennomført jevnlige angrep mot byen som før konflikten var hjem for 300 000 innbyggere.

Siden konflikten brøt ut for ni år siden har hundretusener fordrevne søkt tilflukt Maiduguri. Anslag tilsier befolkningen i Bornos delstatshovedstad har mer enn doblet seg. Ifølge The Guardian, som besøkte Bama i sommer, blir tusenvis som har flyktet fra Boko Harams herjinger nå presset til å returnere til sine hjemsteder. Hjemsteder som fortsatt ikke er trygge. En av byene folk returneres til er Bama, og mange har endt opp i den overfylte leiren på den gamle skolen i utkanten av byen.

Økte behov, mindre penger

Siden april har minst 10 000 mennesker kommet til Government Science Secondary Schoool-leiren i Bama. Mange av de nyankomne er syke, og de som har ankommet leiren den siste tiden forteller at de har flyktet fra områder hvor de ikke har vært i stand til å drive landbruk – eller flyktet fra områder hvor den nigerianske hæren driver militæroperasjoner mot Boko Haram.

Da Bistandsaktuelt besøkte Bama ønsket FNs nødhjelpskoordinator å flytte internflyktningene fra det overfylte sykehusområdet, til kostskolen i utkanten av byen, i håp om at det skulle bedre situasjonen. Men, ifølge Leger uten grenser har ikke nødhjelpsinnsatsen klart å holde tritt med de økte behovene.

«Det mangler husly og helsehjelp til de som nå søker tilflukt i leiren, og fremdeles ankommer nye flyktninger daglig», heter det fra Leger uten grenser.

– Mellom 6. og 15. august har Leger uten grensers feltarbeidere registrert 33 dødsfall blant barn i leiren. Når vi vet at det bor rundt 6000 barn under fem år der, sier det noe om hvor alvorlig denne situasjonen er, forteller Hurum.

– Må tas grep. Nå

For å kunne møte nødhjelpsbehovene i delstatene Borno, Adamawa og Yobe ba FN giverne ved inngangen til 2018 om vel en milliard dollar. Dét er den sjette største land-appellen i år – men så langt er under halvparten av pengene kommet inn, ifølge Financial Tracking Service (FTS).

Leger uten grenser melder at flere av barna som har ankommet leiren i utkanten av Bama de siste månedene er alvorlig underernærte, med medisinske komplikasjoner som krever intensiv behandling.

Det er nå regntid, og mange får også malaria og diarésykdommer. Grunnet den komplekse humanitære situasjonen åpnet Leger uten grenser sist uke en klinikk for alvorlige underernærte barn. Klinikken har 30 sengeplasser, og feltkordinator Hurum påpeker at dette selvfølgelig ikke er nok:

– Selv om både myndighetene og andre humanitære organisasjoner er til stede i Bama, har helse- og underernæringssituasjonen blitt verre og verre, helt til den kritiske situasjonen vi ser i dag. Nå må det tas grep, før situasjonen blir enda verre.

Powered by Labrador CMS