Selv om det er åpnet for kontrollert produksjon av cannabis i Malawi, er det fortsatt stor ulovlig produksjon. Småbønder har ikke råd til å betale de høye avgiftene for å kunne dyrke legalt. Foto: Politiet

Cannabis kan løfte økonomien i det sørlige Afrika

Landene i det sørlige Afrika beveger seg hurtig i retning av legalisering av cannabis, lokalt kjent som chamba eller dagga. Eksperter mener det vil styrke økonomien og gi sysselsetting til tusenvis av mennesker.

Publisert

Lesotho var første land ut i 2017. Senere har også Zimbabwe, Zambia, Sør-Afrika og Malawi åpnet for kontrollert produksjon av cannabis. FN-organisasjonen UNDOC (UN Office on Drugs and Crime) anslår at 70 prosent av cannabisen som blir brukt i Sør-Afrika er dyrket i Lesotho, noe som gjør cannabis til landets tredje viktigste inntektskilde.

Medisinsk bruk

Ifølge Harvard Medical School blir medisinsk cannabis vanligvis brukt for å dempe kroniske smerter, mot smerter i forbindelse med multippel sklerose, og for muskelavslapning.

FN anslår også at av de 18,2 millionene afrikanere mellom 15 og 64 som brukte cannabis i 2005, kom 85 prosent fra det sørlige Afrika. Det kan gi en indikasjon på hvorfor det er så mye press på myndighetene til å legalisere det.

En rapport fra analysebyrået Prohibition Partners anslår at cannabisproduksjon i Afrika kan bli verdt 7,1 milliarder dollar innen 2023.

Ben Kaluwa, som underviser i økonomi ved Universitetet i Malawi, sier at legalisering av cannabis i SADC-regionen (South African Development Community, en sammenslutning av 16 land i det sørlige Afrika) kan gi en verdiskapning på omkring to milliarder dollar årlig.

- I Malawi står cannabis for under 100 millioner dollar i året. Legalisering vil tiltrekke mange investorer til landet og vil trolig gi sysselsetting til over 2000 mennesker, enten direkte eller indirekte, sier Kaluwa.

Klima for nye avlinger

Behovet for å legalisere cannabisproduksjon blir aktualisert av at landene i regionen sliter økonomisk på grunn av klimaendringer. Dette skaper problemer for andre avlinger, som for eksempel mais, sier Kaluwa.

80 prosent av Malawis 18,7 millioner innbyggere lever på landsbygda. Landet er sterkt avhengig av tobakk, som står for omtrent 60 prosent av valutainntektene. Internasjonale kampanjer mot tobakk har gjort at Malawi har begynt å se cannabis ikke som en erstatning, men som et tillegg for å skaffe landet større inntekter.

Boniface Kadzamira, styreleder for reguleringsmyndigheten Cannabis Regulatory Authority, sier at han har mottatt over 100 søknader fra selskaper og enkeltpersoner som ber om lisens til å dyrke cannabis. Søknadene er nå i ferd med å bli behandlet.

En av søkerne er det private selskapet Malawi Mangoes Limited. Selskapet har ennå ikke mottatt noen lisens, men er klar til å sette i gang produksjonen og har allerede drivhusene klare.

Betydelige inntekter

Chitedze Research Station i Lilongwe (bildet under), som er underlagt det malawiske landbruksdepartementet, er i ferd med å utføre tester for å produsere frø som bøndene kan bruke. Kadzamira sier at de frøene kan være klare rundt årsskiftet, men at det også kan være aktuelt å importere dem utenfra.

Ifølge Ketulo Salipira, leder for cannabis-sekretariatet i Malawi, kan cannabisdyrking begynne i vekstsesongen 2020/21, i påvente av endelige reguleringer fra myndighetene.

I nabolandet Zambia er cannabis legalisert til medisinske formål. Landet tror det vil tjene økonomisk på dette.

Peter Sinkamba, leder for det opposisjonelle Grønne partiet og tilhenger av cannabisproduksjon, uttalte til Reuters at cannabisproduksjon kunne styrke Zambias økonomi med inntil 36 milliarder dollar i året, som vil hjelpe landet å betjene sin betydelige utenlandsgjeld.

Helseminister Chilufya Chileshe sa i parlamentet i 2017 at landet ikke var klare for å legalisere cannabis, selv ikke for medisinske formål, og at det allerede var mulig å dyrke urten dersom man hadde tillatelse fra helsedepartementet. To år senere annonserte Zambia likevel at det åpnet for bruk av cannabis for helsemessige grunner.

Nye reguleringer

Alle landene i regionen som har åpnet for cannabisproduksjon er også i ferd med å utvikle reguleringer som skal styre produksjonen, slik som i Malawi. Andre land, som Lesotho og Zimbabwe, har allerede reguleringene på plass. Eksperter frykter at mangel på reguleringer i sektoren vil føre til kaos og oppmuntre til ulovlig produksjon.

- Både i Malawi og i resten av regionen bør vi være oppmerksomme på hvordan produksjonen er regulert, sier Albert Changaya, bonde og leder for organisasjonen Agricultural Research and Extention Trust (ARET).

Derom cannabis skulle vise seg å være lukrativt for bøndene, tror c det vil gå ut over produksjonen av andre varer, som tobakk, mais og bomull.

- Dersom markedsprisen for cannabis er høy, vil markedet oversvømmes, og bøndene vil være mindre interessert i å dyrke andre ting. Men hvis markedet blir overmettet vil prisen stupe igjen, noe som er risikabelt for økonomien, sier han.

Changaya er likevel optimistisk til at cannabis kan øke bøndenes inntekt, men mener det er behov for velfungerende reguleringer i hvert enkelt land. Hans organisasjon, ARET, vil bidra med opplæring i å dyrke cannabis av høy kvalitet, «slik at bøndene får mest mulig ut av svetten sin».

Også i Zimbabwe er det innført reguleringer som gjør at enkeltpersoner og selskaper må søke om lisens for å ha tillatelse til å produsere cannabis for medisinsk bruk, akkurat som i Leshoto og Zambia. I Sør-Afrika har derimot en rettskjennelse om at cannabis ikke er ulovlig fått politikere og eksperter til å jobbe med reguleringer som kan støtte opp under en kontrollert produksjon.

Ulovlig produksjon

En av utfordringene de fleste bønder vil stå overfor er å finne et marked for produktet, selv om de fleste selskapene som har fått lisens sier at de allerede har markeder å selge på.

- Tilgang til markeder vil være en utfordring for de fleste bøndene, ikke bare i Malawi, men i regionen som helhet, sier Ernest Thindwa, professor ved Universitetet i Malawi.

Å håndheve loven vil være en annen stor utfordring, mener Thindwa.

- Selv før myndighetene tillot denne produksjonen, ble det produsert og eksportert cannabis fra Malawi. Det ble gjort ulovlig, og det blir det fremdeles, sier han.

Politiet gjør fremdeles beslag av ulovlig cannabis i mange deler av landet. Også i Zambia har politiet utfordringer med å kontrollere den ulovlige produksjonen og bruken.

- Politiet har konfiskert chamba [cannabis] fra handelsfolk i Malawi. Basert på tips vi har mottatt har vi oppsøkt gårder der det dyrkes ulovlig for å luke vekk plantene. De som blir arrestert og dømt for dette må sone fengselsdommer med straffarbeid, sier James Kadadzera, talsperson for politiet i Malawi.

Kadadzera sier politiet samarbeider med andre politimyndigheter i regionen gjennom Interpol.

- Politiet har alltid beslaglagt ulovlige rusmidler fra nabolandene. Dette arbeidet vil fortsette, sier han.

Det er antatt at korrupsjon i politiet er en av årsakene til at det er mulig å smugle narkotika fra et land til et annet. Korrupsjon har alltid støttet opp under utbredelsen av ulovlige rusmidler, ikke bare i Malawi, men i hele regionen.

Hindres av høye avgifter

De fleste småbøndene i området har imidlertid ikke mulighet til å delta i produksjonen av cannabis. Avgiftene som må betales for å få en lisens er for høye.

I Zimbabwe koster en lisens for cannabisdyrking 40 000 zimbabwske dollar (ca 110 amerikanske dollar). Å fornye lisensen koster 15 000 dollar.

I Malawi koster en lisens mellom 100 og 10 000 amerikanske dollar i året, mens Lesotho krever 150 000 loti (over 10 000 dollar) for en lisens. i tillegg til en i ikke-returnerbar avgift på 15 000 loti.

- Disse avgiftene er rett og slett for høye for de lokale bøndene. Myndighetene bør innse at de fleste er småbønder. Ved å sette avgiftene såpass høyt signaliserer de at de bare ønsker at store selskaper skal delta i produksjonen, sier Changaya.

I Malawi vet mange bønder ikke engang hva markedsprisen vil være for det ferdige produktet. Men å betale så høye avgifter skaper også forventninger om høy avkastning, sier han.

Powered by Labrador CMS