Jordbruket i Malawi trenger fornyelse i møte med klimaendringene som rammer landt. Foto: Ken Opprann
Jordbruket i Malawi trenger fornyelse i møte med klimaendringene som rammer landt. Foto: Ken Opprann

Ulstein: Norsk kompetanse avgjørende i Malawi

Politiske møter og en nærmere titt på hvordan norske bistandsmidler bidrar står på programmet når utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) reiser til Malawi.

Publisert

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) skulle etter planen besøke landet sammen med Ulstein fra 20. til 24. januar, men søndag ettermiddag får NTB opplyst fra Utenriksdepartementet at hun likevel ikke reiser.

Ulstein skal besøke en lang rekke norskstøttede prosjekter som skal gjøre bønder og jordbruksaktører i landet bedre rustet til å takle blant annet flom og tørke, opplyser Utenriksdepartementet.

Mer til jordbruk

Under besøket skal utviklingsministeren stå for den offisielle åpningen av et nytt norskfinansiert universitetsbygg på Malawis landbruksuniversitet, Lilongwe University of Agriculture and Natural Resources. Universitetet har i mer enn 20 år samarbeidet med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås.

Norge har hatt bistandssamarbeid med Malawi i drøyt 20 år. En tredel av bistandsmidlene retter seg mot tiltak som handler om at landet skal kunne brødfø egen befolkning.

- Malawi er et godt eksempel på land der norsk kompetanse i landbruksinstitusjoner er avgjørende for at verdens fattigste land skal kunne gjøre framskritt. Jeg ser fram til å lære mer om hvordan vi kan bidra mer, sier Ulstein.

Nytt prosjekt

Under besøket skal Ulstein får innsyn i Kirkens Nødhjelps nye metode der småskalabønder får bistand til å produsere mat på en klimatilpasset og mer effektiv måte. KN har svært gode resultater med metoden vår i et tilsvarende program i Tanzania, og nå skal programmet tas i bruk i Malawi.

- Klimaendringene krever at vi raskt klarer å etablere klimarobust og effektiv landbruk i alle deler av Malawi. Som bistandsorganisasjon må vi tenke helt nytt og finne det vi kaller en katalytisk rolle, der våre ressurser skaper ny produktivitet hos befolkningen, sier Lise Sivertsen, leder for Avdeling for politikk og samfunn i Kirkens Nødhjelp .

Etter planen skal Ulstein treffe både finansministeren, landbruksministeren, helseministeren og utdanningsministeren i landet.

Powered by Labrador CMS