Flere nye hoteller er etablert ved Mangochi på sørenden av Malawisjøen. Det hindrer lokalbefolkningen fritt tilgang til vannet. Foto: Gunnar Zachrisen

Malawisjøen: Lokalsamfunn i strid med hotell og hytte-eiere

Trebarnsfaren Amin Saidi (41) har fisket i Malawisjøen siden han var liten. Utbygging av nye turisthoteller og hytter truer hans levebrød.

Publisert

- Jeg kom ikke langt på utdanningen. Mine foreldre, som også var fiskere, lærte meg å fiske. Etter hvert sluttet jeg å gå på skolen fordi pengene jeg tjente var nok til å holde meg i gang, sier han. Han holder til i Salima langs Lake Malawi.

I tillegg til å hjelpe familien og sørge for skolepengene til sine tre barn, tar Saidi vare på sine aldrende foreldre.

De siste to tiårene har Saidi vært vitne til en storstilt utbygging av hoteller og hytter langs strandkanten av Malawisjøen, den store innsjøen klemt mellom Malawi og Mosambik.

Store oppkjøp

Forretningsmenn, mange av dem fra hovedstaden Lilongwe, kjøper opp tomter fra staten og lokale ledere langs innsjøen for å bygge hoteller og hytter. Gjerdene rundt eiendommene hindrer folk fra de lokale landsbyene i å ta seg fram til vannet.

- Salima utvikler seg fort. Samtidig som jeg setter pris på at utviklingen gir sysselsetting til våre unge, er jeg ikke glad for måten utbyggerne behandler oss på, sier Saida.

Han mener at utbyggingen hindrer fiskere tilgang til innsjøen og dermed setter inntektene i fare. Tidligere hadde alle landsbyer langs strendene helt bestemte møteplasser, enten for bading eller der fiskekanoene kunne dras i land. Plassene var 100 til 200 meter lange.

De fleste av de nye hytte- og hotelleierne har bygd gjerder rundt eiendommene sine. Det blokkerer lokalsamfunn fra å hente vann til husholdningen eller bruke innsjøen til fiske.

Saidi er ikke den eneste fiskeren i Salima som er sint på disse utbyggerne. Hundrevis av andre langs breddene av innsjøen fra Mangochi i sør til Karonga i nord er opprørt over oppkjøperne.

I Karonga i nord uttalte noen medlemmer av lokalsamfunnet at det var galt at folk ble hindret i å bruke innsjøen “bare fordi noen har kjøpt land der mesteparten av fangsten foregår.”

- Dette er galt og må ikke aksepteres, sier en sint fisker, Thomas Chihepusha, fra landsbyen Ngara i Karonga distriktet.

I Mangochi distriktet svarer Rashid James (48), far til seks på denne måten:

- Vi er ikke i mot utvikling, men vi er ikke glad at folk blir forhindret fra å bruke innsjøen.

James sier han har fisket i Malawisjøen hele livet, og at han vil fortsette å gjøre det “så lenge jeg har energi til å gjøre det.”

Fredskomiteer

Mangochi er et av områdene med mange hoteller og der Malawis myndigheter har lovet at et nytt fem stjerners hotell skal stå klar om fem måneder.

Malawis myndigheter har begynt å ta inn over seg at situasjonen har kommet ut av kontroll. De har startet et pilotprosjekt, District Peace Committees, i samarbeid med lokalsamfunn langs Malawisjøen.

Hensikten med fredskomiteene er å prøve og løse uenighetene mellom lokalsamfunnene og hotell- og hytteeierne når det gjelder bruken av Malawisjøen. Komiteene består av lokale ledere, fiskere og andre interessenter på lokalt nivå.

Maganga, som er en lokal høvding i Salima distriktet, sa til lokale medier på et møte nylig at fiskerne ikke var så glade for at hotel-eiere setter opp gjerder for å hinder folk i å bruke innsjøen.

- Vi ønsker at denne fredskomiteen hjelper oss å løse vår uenighet med hytte- og hotelleierne langs innsjøen, sa han. - De fleste av våre folk er fiskere.

En av forretningsmennene, Steve Phirim som driver med hytter i Salima sa at folk setter opp gjerder for å beskytte eiendommene sine mot å bli vandalisert av lokalsamfunnene.

- Det er ikke slik at lokalsamfunnene er blokkert fra å bruke innsjøen. I noen områder får lokalsamfunn lov til å gå til innsjøen og gjøre hva de vil, sier han.

Han håper nå at fredskomiteene vil løse problemene og hindre at det oppstår voldsepisoder.

Dette mener også Stanley Lemani ved Bluewaters Hotel i Salima. Han påpeker at gjerdene er der for å hindre ferdsel gjennom eiendommene og vandalisering, men sier at lokalbefolkningen fortsatt har adgang til sjøen.

- Vi har gjort avtale med de lokale høvdingene om områder som kan brukes, sier Lemani.

En annen hotellkjede, Sunbirds Hotels, sier til Bistandsaktuelt at de samarbeider godt med lokalsamfunnene og at de tilbyr lokale innbyggere jobb.

Powered by Labrador CMS