Raila Odinga leverte en offisiell klage på valgresultatet i Kenya. Dommen i Høyesterett kan bli at det må avholdes nyvalg.

Én uke siden valgdramaet: Nå skal resultatet prøves i Kenyas høyesterett

Det har kommet anklager om valgfusk etter Kenyas presidentvalg. I dag ba den tapende opposisjonslederen Raila Odinga om at valgresultatet annulleres i landets høyesterett.

Publisert Oppdatert

Kenyas høyesterett har nå 14 dager på å avgjøre om det faktisk skjedde ulovligheter under valget, der William Ruto ble utropt til ny president.

Dommen blir enten at stemmene må telles på nytt, at det må holdes nyvalg innen 60 dager eller at anklagene om valgfusk forkastes og Ruto tiltrer som president, ifølge BBC Africa Daily.

– Selv om resultatet prøves i retten, tror jeg ikke resultatet vil bli annullert. Den økonomiske situasjonen Kenya er i nå, gjør at man ikke har råd til et omvalg, sier Geoffrey Ajiki fra Kisumu i det vestlige Kenya.

Ajiki leder den kenyanske demokratikampanjen Know Your Leader og jobber for investeringsselskapet Acini Capital, som inviterte ham til Arendalsuka sist uke for å se hvordan en norsk demokratifestival fungerer.

Geoffrey Ajiki var med å starte Know Your Leader-kampanjen og jobber i Acini Capital i Kenya.

Valgdramaet

Klagen fra den tapende presidentkandidaten Odinga kommer én uke etter at de dramatiske scenene utspilte seg da valgresultatet skulle annonseres.

Like før annonseringen forrige mandag sa nemlig fire av syv medlemmer av valgkommisjonen at de ikke støttet resultatet som skulle bli annonsert.

Kommisjonens leder valgte likevel å utrope William Ruto til vinner.

Senere sa valgkommisjonens nestleder at hun ikke støttet resultatet fordi antallet stemmer de ulike presidentkandidatene fikk i valget utgjorde litt mer enn 100 prosent, som er en umulighet.

Hun og de andre medlemmene av valgkommisjonen fikk heller ikke adgang til å selv analysere resultatene, ifølge nestlederens uttalelse på BBC Africa Today.

– Det at en valgkommisjon – som var opprettet for å være uavhengig – var partisk, er en klar indikasjon på at vi ikke har uavhengige institusjoner i Kenya. Enkeltpersoner bruker institusjonene våre for å fremme sin egen agenda i stedet for folkets agenda, sier kenyaneren Ajiki.

Den tapende kandidaten og opposisjonslederen Raila Odinga kom med anklager om valgfusk allerede dagen etter at resultatet ble annonsert. Det samme har mange av hans støttespillere gjort.

– Når et flertall av teamet som har ansvaret for å gjennomføre valget, ikke har tillit til at det gikk rettferdig for seg, vil ikke allmennheten ha det heller, mener Ajiki.

Kan bli en ny tillitskrise i Kenya

Valgresultatet i det forrige valget i 2017 gikk også til landets høyesterett, og dommen ble da at det måtte holdes et nytt valg.

– Det skapte en tillitskrise i Kenya, og man ville derfor at det samme ikke skulle skje etter årets valg. Det var derfor de oppnevnte en uavhengig valgkommisjon, som skulle forsikre at ingen informasjon gikk ut før de annonserte en vinner og at det var er transparent valg.

Det forteller svenskeritreeren Jonas Tesfu da han møtte Bistandsaktuelt på Arendalsuka. Han leder Pangea Accelerator, som jobber med 200 startup-bedrifter i Afrika og bor i Kenya store deler av året.

Leder av Pangea Accelerator Jonas Tesfu.

Han mener at det som har skjedd svekker valgkommisjonens legitimitet og ødelegger for alt man har jobbet for. Spesielt om det blir et nytt valg, slik som i 2017.

– Sist gang det måtte avholdes nyvalg ble landet satt tilbake og måtte gå flere måneder uten en leder. Jeg er redd for at det samme kan skje igjen, sier han.

Også Geoffrey Ajiki er oppgitt over situasjonen landet nå har kommet i.

– Siden jeg ble født i 1991, har Kenya bare hatt ett rettferdig valg, det var i 2002. Helt siden det vi bare hatt valg som ikke har vært frie og demokratiske, noe som har være polariserende for landet, sier han.

Foreløpig rolig

Selv om Odinga mener at det kan ha vært valgfusk, har han bedt sine tilhengere om å ikke ty til vold, slik man har sett i etterkant av tidligere valg.

I etterkant av valget i 2007 ble mer enn 1 200 mennesker drept og mer enn 100 mistet etter valget i 2017.

I byen Kisumu og i Kibera, Nairobi, som regnes for å være den største urbane, uformelle bosettingen i Afrika, ble det likevel brent bildekk natten etter resultatet ble klart, ifølge Reuters.

Powered by Labrador CMS