Den tropiske syklonen Idai påførte enorme ødeleggelser i Sofala-provinsen i Mosambik i mars 2019. Nå vil myndighetene plante mangroveskog for å bremse klimaendringene og beskytte utsatte kystområder.

Klima i endring:

Mosambiks klimaløsning:
Skal plante 100 millioner trær

Mosambik trues av stigende havnivå og kraftigere stormer. Nå skal myndighetene plante 100 millioner trær for å bremse effekten av klimaendringene.

Publisert Oppdatert

Tirsdag denne uken presenterte regjeringen i Mosambik en plan for å restaurere mangroveskog langs kysten. Skogen er blitt hardt rammet av stigende havnivå og hogst til brensel og produksjon av trekull.

Landet er de siste årene blitt hjemsøkt av hyppigere sykloner, som FN har knyttet til klimaendringene.

Mangrover, som er en skogtype man finner langs tropiske og subtropiske kyststrøk, er effektive i kampen mot klimaendringene. I tillegg til at de beskytter utsatte kystområder mot sykloner og flom, kan de lagre store mengder CO2.

Planen er at plantingen skal «suge ut» 200 000 tonn CO2 fra lufta hvert år. Det tilsvarer å ta omtrent 50 000 biler av veien, ifølge African Business.

Største av sitt slag

Det et departementet for hav, innlandsvann og fiskeri som har lansert prosjektet i samarbeid med selskapet Blue Forest, som har base i De forente arabiske emirater og som spesialiserer seg på planting og restaurering av mangroveskog.

Opptil 100 millioner trær skal plantes i løpet av de neste 30 årene. Prosjektet er dermed det største i sitt slag i Afrika, skriver African Business.

For å finne ut hvor behovet for skogplanting er størst, skal det tas i bruk satelittovervåkning og finansieringen skal angivelig skje ved salg av CO2-kvoter.

Trærne skal plantes i de mangfoldssensitive provinsene Sofala og Zambezia, områder som er blitt hardt rammet av sykloner de siste årene.

Ett år etter at syklonen Idai skapte store ødeleggelser i Mosambik, slet fortsatt store deler av landet med å komme seg på bena. Siden er landet blitt truffet av flere sykloner. Her venter flere beboere på å bli reddet fra et oversvømmet område i Buzi sentralt i Mozambik etter syklonens herjinger i mars 2019.

Enorme ødeleggelser

I mars 2019 skapte syklonen Idai store ødeleggelser langs kysten i Mosambik, og landets tredje største by, Beira, ble særlig hardt rammet. Bistandsaktuelt skrev den gang at hele 90 prosent av kystbyen var ødelagt eller påført enorme skader.

Millioner av mennesker i Mosambik, Malawi og Zimbabwe ble rammet, og Unicef kalte det den verste naturkatastrofen som har rammet det sørlige Afrika på minst to tiår.

Bare noen uker senere traff syklonen Kenneth det nordlige Mosambik, og skal ha vært den sterkeste syklonen noensinne som har truffet landet. Det var også første gang to intense tropiske sykloner rammet landet i samme sesong.

Da Bistandsaktuelt besøkte Mosambik i februar i 2020, slet fortsatt store deler av landet med å komme seg på bena.

Ifølge myndighetene i Mosambik skal skadene syklonene påførte, ha kostet 3,2 milliarder dollar. Mer enn 200 000 hjem ble ødelagt, over 160 000 mennesker ble fordrevet, i overkant av 600 mennesker mistet livet og 1600 ble skadet.

Også i fjor vinter ble mer enn 250 000 personer rammet da syklonen Eloise herjet i det afrikanske landet.

Powered by Labrador CMS