Malawi har vært hardt rammet av koronapandemien, etter at en andre smittebølge startet rett etter årsskiftet. Nå har flere av lederne for landets pandemibekjempelse fått sparken av presidenten etter rapport om dårlig kontroll med pengebruk i de første fasene av pandemien. Bildet viser helsearbeidere utenfor det viktigste covid-19-behandlingssenteret i hovedstaden Lilongwe. Foto: Amos Gumulira / AFP / NTB

Malawi: Ledere for pandemiinnsats fikk sparken

President Lazarus Chakwera i Malawi har gitt ledere for landets pandemiinnsats sparken etter kritisk rapport om misbruk og manglende kontroll av pengebruk.

Publisert

Malawi har siden årsskiftet vært hardt rammet av den andre bølgen av covid-19-pandemien. Bare siden årsskiftet har det vært 780 dødsfall, ifølge offisielle tall.

Samtidig har landets innsats mot pandemien kommet under kraftig kritikk. En rapport fra Malawis ombudsmann, som omhandler perioden fra mars 2020 til november 2020, beskriver mulig misbruk av midler og manglende kontroll.

Rapporten, med tittelen «Misplaced Priorities», omtaler kritikkverdig forhold hos offentlige tjenestemenn, ansatte i landets sentralbank og private leverandører i håndteringen av 6,2 milliarder kwacha, tilsvarende nærmere 70 millioner kroner, avsatt til å bekjempe pandemien.

I rapporten, som Bistandsaktuelt har sett, rettes det kritikk mot at for mye av bevilgningen har vært brukt til godtgjørelser for offentlige tjenestemenn.

Ledere fikk sparken

Offentliggjøringen av rapporten, og kraftig kritikk i kjølvannet av dette, førte til at president Lazarus Chakwera nå har sparket lederen for landets Disaster and Managment Affairs (DODMA) og den ene av lederne for presidentens Covid-19 taskforce, en innsatsgruppe satt opp for å lede arbeidet for å bekjempe pandemien.

Flere andre tjenestemenn har blitt midlertidig fjernet, og det er varslet en full gjennomgang.

DODMA har ansvaret for alle covid-19-midler. Pengene det gjelder ble opprinnelig avsatt til formålet under Chakweras forgjenger i presidentstolen, Peter Mutharika. Chakwera ble innsatt som president i juni i fjor.

- Pengebruken ombudsmannen varslet i sin rapport fra november ble ikke fanget opp av hverken DODMA eller innsatsgruppen, som rapporterer direkte til meg, sa Chakwera i en tale til nasjonen søndag.

Han pekte på at rapportering av utgifter har kommet måneder i etterkant, og mente at dette viste at de som har hatt ansvaret for arbeidet mot pandemien ikke har våget å stille krav til ansvarlighet i pengebruken.

- Flere vil miste jobben

Mustafa Hussein, førsteamanuensis ved University of Malawi, Chancellor College, sier at det presidenten nå har gjort er å vise at det er han som bestemmer, og at han er klar til å bekjempe korrupsjonsproblemet.

- Enda flere kommer til å miste jobben. Problemet med godtgjørelser til offentlig ansatte stikker dypt og må følges opp. Dette er en kultur som har eksistert i lang tid, sier Hussein til Bistandsaktuelt.

George Jobe er leder for Malawi Health Equity Network, en uavhengig sammenslutning av organisasjoner og enkeltpersoner som arbeider for rettferdig tilgang på helsetjenester for alle i landet. Jobe støtter avgjørelsen om å gi flere av de ansvarlige for covid-19-innsatsen sparken.

- Som representanter for sivilsamfunnet mener vi at dette er en riktig avgjørelse av presidenten. Det er mye misbruk av offentlige midler fra tjenestemenns side, sier Jobe.

Planlegger reformer

Chakwera har gitt visepresident Saulos Chilima i oppgave å følge opp varslede reformer i statsapparatet.

- Om vi skal greie å rykke opp med rota problemet med svinn, misbruk og tyveri av offentlige midler, så må vi innrømme at dette er oppførsel som har forgiftet våre verdier som nasjon og har tæret på hele vårt styringssystem, sier presidenten.

Han har pekt på godtgjørelser for offentlig ansatte, systemet for offentlige innkjøp og ansettelsesvilkår for tjenestemenn som tre områder som trenger reform.

Når det gjelder godtgjørelser, har ombudsmannens rapport anbefalt at det bør gjøres en omfattende gjennomgang av regelverket, slik at det kan komme mer i samsvar med landets økonomiske situasjon. Rapporten tar også til orde for at reglene bør bli tydeligere, slik at det blir enklere å unngå misbruk.

Jobe fra Malawi Health Equity Network mener at den største snublefellen for endringer er byråkrater som tjener på det han omtaler som plyndring av offentlige midler.

- Mange ønsker ikke at sivilsamfunnsorganisasjoner skal være en del av systemendringen. Vi håper at det presidenten har sagt om reform vil bidra til at de tar til fornuft, sier han.

Powered by Labrador CMS