Liverpools og Egypst megastjerne Mo Salah jubler etter en av mange skåringer for landslaget. I ettermidag følger hele Egypt med når Egypt møter Guinea- Bissau i Afrikamesterskapet. Etter tapet mot Nigeria bør Egypt vinne. Foto: Abdalla Dalsh/Reuters/NTB

I hjemlandet har Mo Salah ikonstatus – også utenfor banen

Mohamed Salah er den største stjerna i Afrikamesterskapet. Men hans heltestatus handler om mer enn at han er blant verdens beste fotballspillere. I Egypt får han også ovasjoner for sitt sosiale engasjement.

Publisert

Når Mohamed Salah spiller for Liverpool eller Egypt, følges hver ballberøring av fotballfans over hele verden.

Tidligere i uka superstjerna en dårlig dag på jobben da Egypt gikk på et 1-0 tap i tungvektsoppgjøret mot Nigeria. Men Afrikamesterskapet, som spilles i Kamerun, er bare så vidt begynt - og Salah kommer trolig sterkere tilbake.

Forhåpentligvis allerde i kveld: Da holder hele Egypt pusten når Egypt spiller mot Guniea. Bissau.

Men om de taper og Egypt ryker ut etter puljespillet vil det neppe ha mye å si for lynvingens status.

Å kalle Mo Salah for en helt i Egypt holder ikke. Nasjonalhelt er også for svakt.

I hjemlandet er Mo Salah et ikon.

Avisa The Guardian skrev i 2018 om hvordan Salahs suksess på banen, kombinert med hans personlighet - hans ydmykhet og gavmildhet - «har bidratt til å samle en splittet nasjon».

Selv om han måtte gå målløs av banen i kampen mot Nigeria er Mo Salahs popularitet unik i Egypt. Foto: Sima Diab / The New York Times / NTB

En landsby ved Nilen

Når Salah spiller, er det fullt på alle steder som viser fotball over «hele» Egypt. Mens det røykes og drikkes te blir hver dragning, skåring og kamp fra den tekniske angriperen tiljublet, analysert og diskutert.

Men om det er et sted i Egypt hvor Salahs status - om mulig - er enda høyre enn i resten av Egypt, så er det i landsbyen hvor han vokste opp - Nagrig.

Nagrig, som ligger rundt 12 mil fra Kairo og midt i Nilen-deltaet, har rundt 15 000 innbyggere. Det var der Salah ble født i 1992. Familien bor i landsbyen fortsatt og Magi - Salahs kone - kommer også derfra. Som liten gutt spilte unge Mohamed på flere lokale lag. Men både talentet og ambisjonene var så store at han at han allerede som 12-åring ble hentet til El-Mokawloon, en storklubb i hovedstaden Kairo.

Det medførte at tenåringen satt 10-12 timer i minibuss mer eller mindre hver dag i en periode. Etter hvert fikk han imidlertid et eget rom på klubbens stadion.

Salah kommer fra enkle kår og Nagrig var fattig da han vokste opp. Det er landsbyen fortsatt. Det er få muligheter og over halvparten av befolkningen sliter med å få endene til i møtes. Eksport av blomster er en av få måter å tjene penger.

Tross sine store suksess har Salah aldri glemt sin beskjedne oppvekst og hvor han kommer fra.

Helt fra han signerte for den sveitsiske klubben Basel i 2012, har det gått en jevn strøm av donasjoner fra fotballspilleren til ulike gode formål i Nargrig og området rundt.

Unge fotballspillere trener på en av kunstgressbanene Mohamed Salah har betalt for i hjemlandsbyen Nagrig i Egypt. Foto:Sima Diab/The New York Times/NTB

Egen stiftelse

Det er vanskelig å fastslå nøyaktig hvor mye Salah har gitt bort gjennom årene, han holder en lav profil og snakker ikke mye om det. Men gjennom sin stiftelse Mo Salah Foundation har stjernespilleren blant annet brukt millioner av kroner på å bygge skoler i Nargig, inkludert en egen skole for jenter. Han har betalt for at hjembyen har fått sin første ambulanse, for store mengdeer matvarehjelp under pandemien og for oppussing av et sykehus i Nagrigs nærmeste store by, Bassioun.

Fotballstjerna betaler også for månedlig hjelp til fattige kvinner og syriske flyktninger, han har gitt millioner av kroner til et kreftsykehus i Kairo, samt til et nasjonalt utviklingsprogram.

Enkelte vil kanskje hevde at Salah, som ifølge ryktene nå forhandler om en om en kontrakt med Liverpool som vil gi han en ukelønn på over 3, 5 millioner, gir bort småpenger.

Men i Egypt er det ikke mange som tenker sånn. Det er liten tvil om at Salahs sosiale engasjement har bidratt til hans enorme status.

- Hans gode rykte går foran hans stjernestatus. Han kan ikke gjøre noe galt, og ingenting kom lett for ham, sier den 37 år gamle butikkeieren Mohammed Al Saadany i Nargig til avisa The National news.

Salah er ikke alene om å engasjere seg i verdens fattigdom. Messi, Ronaldo, Beckham, samt en rekke andre verdensstjerner gir bort penger til gode formål. Flere, inkludert Ole Gunnar Solksjær, har engasjert seg i FNs arbeid.

Flere afrikanske fotballspillere har, som Salah, egne stiftelser. En av de som har gjort mye positivt er tidligere Chelsea-spiss Didier Drogba. Han har blant annet engasjerte seg i fredsprosessen i hjemlandet Elfenbenskysten og har også betalt rundt 30 millioner kroner for et sykehus i hovedstaden Abidjan.

Andre gamle storstjerner som Kameruns og Barcelonas Eto, og Ghana og Chelseas Mickael Essien har også bidratt mye til gode formål.

- Jeg er afrikaner

Også i det pågående Afrikamesterskapt i Kamerun er det flere spillere som bryr seg om mer enn raske biler og tatoveringer. Blant dem er Salahs angrepsmakker i Liverpool, Sadio Mane. Ifølge CNN har han blant annet gitt rundt ni millioner kroner til et sykehus og en skole i sin hjemlandsby Bambali i Senegal.

- Jeg er en afrikaner, og jeg mener det er viktig å huske røttene dine, uansett status og fremgang i livet. Vi må ta utfordringen med å gi både moralsk og økonomisk støtte til folket vårt. Og det er min overbevisning at en slik gest kan løse problemet langt. Utdanning er veldig viktig, sa Mane til den nigerianske avisa The Guardian i 2020.

Byggearbeid på en av skolene Mo Salah har betalt for i hjemlandsbyen Nagrig i Egypt. Helt siden han ble proff og begynte å tjene store penger har Liverpool-spilleren brukt mye penger på gode formål. Han har blant annet betalt for en jenteskole, renovering av et sykehus, ambulansetjeneste, et kreftsenter samt mat og fotballbaner. Foto: NTB

Også mindre kjente afrikanske spillere enn Salah og Mane engasjerer seg.

I den nigerianske mesterskapstroppen er blant annet angrepsspilleren Leon Balogun fra Glasgow Rangers og William Troost-Ekong fra Watford.

De har begge forpliktet seg til å gi en prosent av pengene de tjener til Common Goal. Det er fond som ble startet av blant annet Manchester United-spilleren Juan Mata, den første spilleren som ga løftet i 2017.

Pengene fra Balogun, Troost-Ekong, Mata samt over 200 andre spillere og ledere i fotballindustrien går til et fond som støtter over 50 ulike grassrotorganisasjoner i fattige land.

Lot tyv gå

Mohamed Salah er så viktig i hjemlandet at mer eller mindre alt han gjør blir nyheter. Alle har en mening om det han gjør - også det veldedige arbeidet.

Det er trolig en av grunnene til at han sjelden uttaler seg om det.

Men at Salah har et sterkt sosialt engasjement er det altså liten tvil om. En episode illustrerer dette godt: Mens Salah fotsatt var tidlig i karierren ble familens hus i Nargig robbet. Tyven ble tatt og Salahs far ville anmelde han. Men unguttenen overtalte faren til å la være. I et ferskt intervju med magsinet GQ sier Salah dette om episoden.

«Jeg støtter ikke det [stjelingen].Men jeg er sikker på at han hadde en større grunn til å stjele. Jeg føler bare at han gjorde det av en grunn. Da faren min spurte, sa politiet at han var en skikkelig fattig fyr og ikke hadde noe i livet sitt. Så jeg sa til ham: Bare hjelp ham og la ham være i fred.»

Kilder: BBC, CNN, The Guardian, Daily Mail, The Guardian (Nigeria)

Powered by Labrador CMS