Forward Nyakuenda (26) har sin base i Mbare-distriktet, den eldste bydelen i hovedstaden Harare. Han heller den hjemmelagde spriten over på flasker med ulike merker. Salget gir gode inntekter. Foto: Wilfred Kajese/ Bistandsaktuelt.

Hjemmebrent går unna i Harares bakgater

Det fleste steder som selger øl og sprit er stengt i Zimbabwe. Men folk har fortsatt lyst på en fest. Eller behov for å holde sorgene på avstand. Det er gode tider for de som selger ulovlig sprit.

Publisert

I Zimbabwe ble ølhaller, nattklubber og alkoholutsalg stengt for å begrense spredningen av koronaviruset. Det har gitt gode tider for folk som lever av illegalt alkoholsalg. Forward Nyakuenda er en av dem.

Nyakuenda (26) har sin base i Mbare-distriktet, den eldste bydelen i hovedstaden Harare. I skumringen blir det yrende liv rundt hans salgsbod. Kundene, for det meste unge folk, trenger seg på for å kjøpe hans hjemmelagde «whisky».

Nyakuenda sier han bruker små flasker som allerede er utstyrt med etiketter for forskjellige whiskymerker. Disse blir så fylt med «whiskyen» han lager i bakgården hjemme. Og det selger som varmt hvetebrød, sier han.

Sprit og sukkerkulør

- Folk har ingen steder der de kan få sitt vanlige øl, og jeg har blitt et alternativ med min hjemmelagde whisky, sier Nyakuenda til Bistandsaktuelt.

Det illegale brygget som selges av Nyakuenda og andre omtales lokalt som musombodia, kachasu eller tumbwa, som han lager ved å blande sprit og sukkerkulør.

Hilton Nyamukapa, programkoordinator i Zimbabwe Civil Liberties and Drug Network (ZCLDN), sier etterspørselen etter illegal alkohol har økt rundt om i Zimbabwe.

- Markedet for ulovlig alkohol vokser fordi det er stor etterspørsel etter alkohol. Og den er mangelvare siden barene er steng på grunn av koronaviruset. Illegal alkohol er billig og lett tilgjengelig. Og ungdommen vil ha billige rusmidler, sidende er arbeidsledige, sier Nyamukapa til Bistandsaktuelt.

Ifølge Zimbabwes fagorganisasjon ZCTU er 90 prosent av zimbabwere arbeidsløse.

Politiet på lønningslista

Men Nyakuenda minner om at spriten han selger ikke er gratis. Og slaget har gjort at han, og hans like, er blitt velstående over natta. Han selger hver flaske med 200 milliliter illegal alkohol for en halv dollar per flaske.

- På en god dag kan jeg tjene om lag 200 til 250 dollar, og jeg håper inderlig at barer og nattklubber forblir korona-stengte, mens jeg får betjene de stadig flere kundene mine, sier Nyakuenda.

Politiet, som strengt tatt skal arrestere de som selger ulovlig alkohol, har i stedet blitt hans gode venner.

Bistandsaktuelt var vitne til at tre uniformerte politibetjenter kom bort til Nyakuendas bod. De pratet vennskapelig og lo, og utvekslet varme håndtrykk før de dro.

- De vil bare ha penger. Jeg ga dem en fem-dollarseddel før de gikk. De gjør dette nesten hver dag. De er på lønningslista mi nå, sier Nyakuenda.

I Zimbabwe er offentlig ansatte, som politifolk, underbetalte, og sper på den lave lønna med bestikkelser og korrupsjon. Dermed kan det ulovlige spritsalget blomstre enda mer.

Utover kvelden er det mange kunder som besøker salgsbodene som selger ulovlig sprit. Foto: Wilfred Kajese/ Bistandsaktuelt.

Sørafrikansk sprit

Arbeidsløs ungdom i den tettbefolkede Harare-forstaden Mufakose har også satset på illegalt alkoholsalg for å slukke sine pengesorger. En av dem er 24 år gamle Teddy Gwangwava. Hun får hjelp av 33 år gamle Megan Chauruka, som står for leveransene.

Gwangwava sier hun bestiller alkoholen fra nabolandet Sør-Afrika, og smugler det inn i Zimbabwe med grensekryssende langtransportsjåfører.

- Folk som drev ølhaller er ute av business, fordi hallene er korona-stengt. Dermed er det folk som meg, som selger disse «drinkene» fra Sør-Afrika som tjener penger, sier Gwangwava til Bistandsaktuelt.

Nyakuenda og mange andre ulovlige alkoholselgere lager imidlertid spriten selv, på hjemmebrentapparat i bakgården.

Da Bistandsaktuelt besøkte salgsboden hans, sto flasker med etiketter for merker som Café-Rum, Challenger, King Stallion og Two Keys sirlig oppstablet, klare for markedet.

Fornøyd bareier

Selv bareiere som 48 år gamle Mike Mhike satser på illegalt alkoholsalg for å holde seg i business. Baren hans ble stengt for over ett år siden, da myndighetene kjempet for å bremse den økende koronasmitten. Han engasjerte sine egne løpegutter til å selge innsmuglet alkohol på gata i et tettbefolket område. Og han beklager ikke lenger at baren hans måtte stenge.

­- Jeg trenger ikke lenger bekymre meg for å betale husleie, siden baren er stengt. Og med de illegale flaskene jeg kjøper fra Sør-Afrika, kan jeg tjene nærmere 400 dollar dagen, som er ganske mye. Folk elsker å drikke seg fulle, også om barene er stengt, fordi mange er stresset og disse whiskyflaskene har blitt deres løsning, sier Mhike.

Trøst i hverdagen

Mange har mistet jobben på grunn av nedskjæringer den siste tiden. Da kan den sterke, falske whiskyen som selges på gata eller i bakgårder, bli en trøst i en dyster hverdag. For 43 år gamle Jimson Banda har den blitt en slags universalmedisin.

- Drikken dere sier er ulovlig hjelper meg med å mestre stresset. Jeg mistet jobben som lastebilsjåfør fordi arbeidsgiveren min kuttet ned på antall sjåfører fordi han hadde færre oppdrag når mange av kundene også ble rammet av nedstengningene myndighetene beordret i kampen mot covid-19, forteller Banda til Bistandsaktuelt.

Powered by Labrador CMS