Mer enn to millioner har undertegnet en oppfordring til Tanzanias regjering om å trekke planene om å kaste ut flere tusen masaier fra et omstridt viltområde, tilsynelatende for å rydde vei for eliteturisme. Før helgen var det harde sammenstøt mellom masaier og politi.

Tanzania:

Masaigjetere i harde sammenstøt med politiet – bevæpnet med pil og bue

Kveggjetere protesterer mot myndighetenes planer for troféjakt og økoturisme Ngorongoro-reservatet. Minst en person er død i de harde sammenstøtene mellom politi og urfolksgrupper før helgen. – Etter flere tiårs mislykkede forsøk på å sulte dem ut fra forfedrenes områder, har tanzanianske myndigheter nå gått til krig mot masaifolket, hevder tanzaniansk eksil-politiker.

Publisert Oppdatert

Minst tolv gjetere fra masaifolket skal være skadd etter harde sammenstøt med politiet, etter protester mot myndighetenes planer om å ta deler av landområdene deres når de tilrettelegger for investeringer innen troféjakt og økoturisme. Ubekreftede meldinger hevder minst en politibetjent og et ukjent antall demonstranter skal ha blitt drept.

Som Bistandsaktuelt tidligere har omtalt, anklager masaigjetere i Loliondo- og Ngorongoro-distriktene landets myndigheter for å gi deres landområder til utenlandske investorer som skal satse på eliteturisme.

– Dette er en forferdelig situasjon, politiet trengte seg inn i landsbyen vår og begynte å skyte med tåregass og skarpt, flere er skadd. Vi er rede til å dø for å forsvare våre landområder, sier Yannick Maneno, en masaigjeter til Bistandsaktuelt.

Omstridt viltkorridor

Torsdag begynte offentlig ansatte å merke opp en omstridt, 1500 kvadratkilometer stor viltkorridor i Loliondo-distriktet i Arusha-regionen og gjenopplivet dermed tidligere planer om å opprette et reservat og flytte tusenvis av masaigjetere dit. Bevæpnet med pil og bue nektet de åpenbart sinte masaikrigerne å følge politiets ordre om å spre seg, før tåregass og skarpt skal ha blitt brukt og flere personer skal ha blitt skadd.

Ngorongoro Conservation Area strekker seg over store savanne- og høysletteområder. Det er nå et flerbruksområde der viltområdet sameksisterer med halvnomadiske masai-gjetere som driver tradisjonelt dyrehold. Nå frykter masaiene for sine landområder, og flere demonstranter skal ha blitt skadet i de harde sammenstøtene med politi før helgen.

Under en tale i parlamentet før helgen forsøkte statsminister Kassim Majaliwa å dempe Loliondo-innbyggernes frykt, ved å si at regjeringen ikke har planer om å flytte dem. Men situasjonen på bakken viser noe annet.

Majaliwa sa at regjeringen nå utplasserer radiosendere for å kartlegge og beskytte viltkorridoren, paringsområdene til ville dyr og vannressurser i området. Majaliwa anklaget menneskerettighetsaktivister og lokale NGO-er i Loliondo og Ngorongoro for å med vilje å nøre opp konflikten, fordi de ønsker å sverte landets omdømme i utlandet.

Etter internasjonalt press stanset myndighetene i 2018 planen om å kaste masaigjeterne ut fra den omdiskuterte viltkorridoren.

Innbyggere hevder at myndighetene, som del av den gjenopplivede planen, nå vil utstede eksklusive jaktrettigheter i det omstridte landområdet til investorer. John Mongela, den regionale politisjefen i Arusha, nektet for overdreven bruk av makt i Loliondo og la til at myndighetene ikke har noe ønske om å skade sine borgere.

Konflikten i Loliondo, som involverer 14 landsbyer i grenseområdene til nasjonalparken Serengeti, har rast i flere tiår. I 2016 nedsatte statsminister Majaliwa en granskningskommisjon for å finne en langsiktig løsning på konflikten. Men myndighetene har fortsatt ikke sett nærmere på kommisjonens anbefalinger, som ifølge lokale innbyggere innebar en deltakende plan for drift av jorda.

– Til krig mot masaifolket

Myndighetene har gjentatte ganger forsøkt å kaste masaigjeterne ut fra det omstridte området, ved å sette gjeterhyttene deres i brann og beslaglegge tusenvis av deres kyr. Menneskerettighetsaktivister har fordømt politiets brutale framferd og kalt det den verste formen for tortur idet de tilraner seg fellesskapets jord i Loliondo.

– Situasjonen som pågår i Loliondo og Ngorongoro er for farlig for folket. De nasjonale lederne har mistet sin klokskap og utfører nå ugjerninger mot folket. Snart vil dyrerettigheter bli viktigere enn menneskerettigheter. Vi må stå opp mot denne galskapen, tvitret Godbless Lema, et regjeringskritisk medlem av opposisjonen.

Tidligere presidentkandidat Tundu Lissu, som for tiden lever i eksil i Belgia, tvitret: «Etter tiårs mislykkede forsøk på å sulte masaiene i Ngorongoro ut av deres forfedres land, har den tanzanianske regjeringen nå gått til voldelig krig mot dem. Det internasjonale samfunnet har et ansvar for å gripe inn og sette en stopper for dette bruddet på menneskerettighetene», skrev han.

Lissu anklagde regjeringen for å ha så lyst på turistenes penger at de bruker vold for å kaste ut masaiene. Lokale medier har blitt truet til taushet og ingen har rapportert om den pågående kampanjen. Men sosiale medier flommer over av grusomme bilder av mennesker som har blitt skadd under sammenstøtene.

– Onkelen min ble skutt i beinet, og vi måtte bære ham derfra mens politiet skjøt voldsomt med tåregass og skarpt, sier Naipanop Mwalimu, som bor i Loliondo.

I et intervju med Bistandsaktuelt fordømmer Onesmo Olengurumwa, nasjonal koordinator for den tanzanianske koalisjonen for menneskerettighetsforkjempere, den brutale framferden politiet har vist mot masaigjeterne.

– Det gjør meg svært trist, de har bestemt seg for å benytte denne måten å tilrane seg landområder på, i stedet for å sette seg ved forhandlingsbordet med et uskyldig folk som ikke har noen til å forsvare seg, sa Olengurumwa.

Masaiene har i århundrer levd i fredelig sameksistens med det ville dyrelivet. Men vekslende regjeringer har gjentatte ganger forsøkt å kaste dem ut fra deres tradisjonelle områder for å fremme sine kommersielle interesser, under dekke av turisme og naturvern.
Powered by Labrador CMS