En bonde i Kilosa får nyttig informasjon gjennom sin mobiltelefon. Foto: Sokoine University of Agriculture

Mer bondemakt med mobiltelefoner

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet samarbeider med Sokoine University of Agriculture i Tanzania om et prosjekt som skal hjelpe bønder med å få tilgang til viktig informasjon gjennom sine mobiltelefoner.

Publisert

Prosjektet er testet i distriktene Kilosa og Kilolo, og skal gi maisbønder bedre informasjon og økt tilgang til markedene.

Professor Lusato Kurwijila, en av prosjektets koordinatorer, forteller at bruken av mobiltelefoner er den mest effektive og økonomiske måten å spre jordbruksinformasjon på til flest mulig bønder.

– På denne måten får bønder ubegrenset tilgang til informasjon om jordbruksteknologi, frø, sykdomsutbrudd og markedsinformasjon, sier han.

Det norskfinansierte prosjektet er en del av et fireårig jordbruksforskningsprogram med et budsjett på 72 millioner kroner. Målgruppen er bønder på landsbygda i Tanzania.

De fleste av de offentlige jordbrukskonsulentene mangler transport for å kunne reise mellom jordbruksområdene. Eksperter ved Sokoine University of Agriculture har utviklet et program som gjør at informasjon på en enkel måte kan sendes direkte til bøndene gjennom mobiltelefoner. Tanzania har 21 millioner aktive mobiltelefonabonnenter.

– Jordbrukskonsulenter kan bare trykke på en knapp når de har ny informasjon som skal spres til flest mulig, De trenger ikke lenger å bære store pakker med informasjon, siden alt vil bli gjort elektronisk, sier Kurwijila.

– Mangel på oppdatert informasjon er et stort problem for de fleste bønder i distriktet. Vi håper at initiativet vil bidra til å løse dette problemet, sier Siwel Nyamba, forsker ved avdeling for jordbruksutdannelse på Sokoine University of Agriculture.

De fleste bønder i Kilosa har ønsket tiltaket velkommen, og mener at det er en varig løsning på deres kommunikasjonsproblemer.

– Det har alltid vært vanskelig for meg å få vite prisen på mais i Morogoro. Den informasjonen får jeg nå, takket være det nye programmet, sier Andrea Jaka, bonde i Kilosa.

Jordbrukskonsulent Edith Kija i Morogoro sier at den nye innovasjonen ikke bare hjelper henne med å overkomme de logistiske utfordringene, men også at hun sparer tid.

– Jeg bruker rundt seks timer hver dag på å gå gjennom landsbyene for å nå bøndene i distriktet mitt. Noen ganger må jeg sove der til neste dag. Det trenger jeg ikke gjøre mer, sier hun.

– Bøndene trenger riktig informasjon om jordbruksspørsmål for å kunne ta de riktige avgjørelsene, sier Jessica Chiwenda, systemanalytiker ved Institute of Finance Management.

Jordbruk er den viktigste sektoren i Tanzanias økonomi. Det utgjør 26 prosent av brutto nasjonalprodukt, 30 prosent av eksportinntekter og sørger for arbeidsplasser til rundt 75 % av arbeidsstokken i landet.

Powered by Labrador CMS