Lasteskipet Star Helena utenfor Odesa søndag 7. august 2022.
Lasteskipet Star Helena utenfor Odesa søndag 7. august 2022.

Global matsikkerhet:

Seks nye mat-skip får forlate Ukraina

Skal frakte mais, soya og solsikkeolje til millioner av sultne i Afrika, Midtøsten og deler av Asia.

Publisert

De lastede skipene fikk klarering til å seile ut fra Tjornomorsk og Odesa, heter det fra Felles koordineringssenter, som ivaretar en internasjonal avtale som skal få 20 millioner tonn med korn ut av Ukraina.

Målet er sikre mat til millioner av mennesker i Afrika, Midtøsten og deler av Asia.

Ukraina, Russland, Tyrkia og FN undertegnet sist måned avtalen om å opprette en 111 nautiske mil lang sjøkorridor som skulle tillate frakteskip sikker ferd ut av havner som har vært blokkert av Russlands militære, og gjennom farvann som har vært minelagt av det ukrainske militæret.

Mais, soya og solsikkeolje

Implementeringen av avtalen, som varer i fire måneder, har gått sakte, men sikkert framover siden det første skipet seilte den 1. august.

Fire av skipene som fikk klarering til å dra søndag skulle frakte over 219 000 tonn med mais. Det femte hadde med seg over 6600 tonn solsikkeolje, mens det sjette har med seg 11.000 tonn med soya, opplyser Felles koordineringssenter.

Tre andre fraktskip som dro fredag kom seg gjennom inspeksjon søndag og ble klarert til å passere Bosporosstredet i Tyrkia på vei til sine endedestinasjoner. Totalt har åtte frakteskip forlatt Ukraina siden en avtale om å avslutte en krigsrelatert havneblokade ble signert 22. juli. Med de to siste som ble klarert søndag blir tallet ti.

Powered by Labrador CMS