Oluwatobi Adekunle ble drept av politiet på vei hjem fra jobb. Foto: Tahir Sherriff

– Det var galt av politiet å drepe ham

Politivold er ikke et sær-amerikansk fenomen. I Nigeria anklages politiet for å ta flere liv enn korona.

Publisert

Black Lives Matter-bevegelsen i USA er i ferd med å skrive et nytt kapittel i historien om forholdet mellom svarte og hvite både i USA og i verden. Videoen av George Floyd som roper at han ikke får puste under kneet til politimannen Derek Chauvin har utløst protester over hele verden.

Som en del av dette har Den afrikanske unionen bedt USA om å «sørge for at alle former for diskriminering basert på rase eller etnisk opprinnelse blir fullstendig eliminert».

Samtidig er ikke politivold utelukkende et amerikansk fenomen. Drap uten lov og dom er et større problem i afrikanske land, særlig i Nigeria. Det er dokumentert at sivilister over hele Nigeria har blitt trakassert, truet, presset for penger, ulovlig arrestert og drept av politifolk.

Særlig beryktet er en spesialavdeling kjent som Special Anti Robbery Squad (SARS), som er velkjent for ulovlige arrestasjoner, utpressing og mord. En kampanje for å legge ned SARS har allerede samlet over 24 000 signaturer.

Torturert til døde

I desember 2018 gikk den 27 år gamle mureren Muhammad Ibrahim på jobb fra sin bolig i Nyanya Abuja til en byggeplass to kilometer unna. Han kom aldri hjem.

Familien ringte til slektninger og venner for å forsøke å finne ham, og meldte ham savnet til den nærmeste politistasjonen. To dager senere fikk de beskjed om å komme til politistasjonen og plukke opp liket hans.

Politiet forklarte at Muhammad hadde blitt arrestert mistenkt for ran og dødd under tortur mens etterforskningen pågikk.

Ameh, Ibrahim‘s svigermor, med bilde av svigersønnen. Foto: Tahir Sherriff

Da familien kom for å hente liket, ble broren Musa Ibrahim også arrestert, og familien måtte betale 18 000 naira (omkring 500 kroner) før de ville utlevere Muhammads lik. Familien gikk aldri til retten med saken, siden de var redde for at det ville føre til enda flere problemer med politiet.

- Vi overlot saken til Gud, sa Muhammads far.

Drept på motorsykkel

I 2014 forbød myndighetene i Lagos motorsykkeldrosjer. Noen dager etter at forbudet trådte i kraft fikk den 24 år gamle barbersalongeieren Oluwatobi Adekunle problemer med å komme seg hjem etter jobb. Han forsøkte å ta drosje, men prisene var for høye, og bestemte seg for å ta en motorsykkel likevel.

Knapt fem minutter senere forsøkte en politibil å få dem til å stoppe. Føreren av motorsykkelen ville ikke stoppe fordi han var redd for å bli arrestert, og satte opp farten. Øyenvitner forteller at politifolkene da krasjet bilen inn i motorsykkelen. Adekunle og føreren ble umiddelbart drept.

Adekunles lik ble utlevert til familien tre dager senere. De gikk aldri til sak mot politiet fordi de var redde for gjengjeldelse. Broren Abiodun forteller at Adekunles død gikk hardt inn på ham.

- Ikke bare meg, men hele familien. Adekunle var den som forsørget oss. Hele familien så opp til ham fordi han var en ung og ambisiøs mann som gjorde det bra. Ikke bare familien, men folk i nabolaget og rundt barbersalongen kan bekrefte at han var en veldig snill person. Alle som kjente ham tok dette tungt. Vi savner ham alle i dag.

- Det vil alltid være overivrige politifolk. Det er opp til oss å følge reglene så mye som mulig. Det var galt av dem å drepe ham og motorsykkelføreren. Inntil vi ser reformer i politiet må vi samfunnsborgere følge loven hundre prosent, uansett hvor upraktisk det kan være. Det finnes ikke rom for å gjøre feil slik politiet holder på nå.

Abiodun med et bilde av boren Adekunle, som ble drept av politiet i 2014. Foto: Tahir Sherriff

Skutt på buss

Afrikanske land har reagert kraftig på Floyd Georges død. Amerikanske ambassader i Kenya, Uganda, Tanzania, Zimbabwe, Kongo og Nigeria har mottatt sterke fordømmelser av drapet. Likevel er det mest påfallende hvordan afrikanske ledere ikke har grepet fatt i den åpenbare politibrutaliteten i sine egne land.

I mai i år skjøt politiet en bussjåfør på Third Mainland Bridge i Lagos mens de forsøkte å opprettholde portforbudet. Et streifskudd traff en 17 år gammel jente som har blitt identifisert som Tina Ezekwe. Kulen traff henne i det venstre låret. Noen politifolk fikk henne til sykehus, der hun senere døde.

Tinas død har ført til kraftige reaksjoner på nettet, der mange har tatt til orde for å reformere politiet i Nigeria. Lokale ungdommer krever at politifolkene involvert i drapet, Theophilus Otobo og Oguntoba Olamigoke ved Bariga politistasjon, må bli stilt overfor lovens fulle tyngde.

Døde under demonstrasjon

I juli 2019 ble over 20 medlemmer av organisasjonen Islamic Movement of Nigeria (IMN) offentlig skutt og drept under en demonstrasjon for deres ulovlig fengslede leder Sheik Zakzaky. Ytterligere tre medlemmer av IMN døde av skuddsår i varetekt.

I juni i år meldte Amnesty International at minst 20 demonstranter fremdeles er i det nigerianske politiets varetekt i den nordlige staten Katsina. Demonstrantene ble arrestert for å protestere mot bandittangrepene som har kostet hundrevis av mennesker livet og ført til at tusenvis har måttet flykte i Katsina-staten.

USA kan vanskelig framstå som en troverdig moralsk autoritet når det gjelder menneskerettigheter uten å ta tak i rasismen i sitt eget land. Samtidig har afrikanske ledere som ber USA om å bekjempe rasisme og politibrutalitet en land vei å gå i sine egne land.

I april i år hevdet menneskerettighetsaktivister at nigeriansk politi hadde tatt livet av flere mennesker enn koronaviruset.

Powered by Labrador CMS