Belgisk-amerikanske Carine Kanimba reiser verden rundt og bruker hver eneste dag av sitt unge liv på å arbeide for å få faren ut av fengsel. – Det skylder jeg ham, han reddet livet mitt og livet til søsteren min, sier hun.

Carine bruker hver dag på å få «Hotel Rwanda»-helten ut av fengsel

Fem minutter, én gang per uke. Det er den eneste kontakten Carine Kanimba får ha med sin far som sitter i fengsel. Faren er bedre kjent som hotelldirektøren som i 1994 bidro til å redde hundrevis av internflyktninger fra døden og som inspirerte filmen «Hotel Rwanda».

Publisert Oppdatert

– Vi ringes og snakker med hverandre, men har ikke lov til å gi noen typer viktig informasjon – for eksempel om arbeidet for å redde ham ut av fengselet, sier Carine Kanimba (29).

Hun tror likevel de korte samtalene er svært viktige for at faren skal holde motet oppe i fengselet der han sitter under beinharde soningsforhold.

Vi møter Kanimba på konferansen Oslo Freedom Forum der hun er en av mange menneskerettighetsforkjempere som forteller om sitt arbeid. Hennes startet for rundt 640 dager siden da en sjokkerende hendelse rammet hennes familie.

Faren, som hadde levd i eksil i USA i flere år fordi han fryktet for at regimet i Rwanda var ute etter ham, var blitt bortført til sitt tidligere hjemland.

Adoptivdatter

Carine Kanimba er den tidligere hotellsjefen Paul Rusesabaginas adoptivdatter. Hun og søsteren ble adoptert etter at foreldrene, begge tutsier, var blitt drept av en hutumilits under folkemordet i Rwanda i 1994. Hun mener det sier mye om faren og Rusesabagina-familiens nestekjærlighet.

Hun beskriver adoptivfaren som et varmt menneske som har betydd enormt for henne under oppveksten. Nå prøver hun å gjøre gjengjeld gjennom å fronte kampanjen for å få faren frigitt fra rwandisk fengsel.

Kanimba var i Washington da det uventede skjedde. Hun sov trygt på samme rom som søsteren – en natt for snart to år siden. Men så begynte de uvirkelige beskjedene å rase inn på mobilen hennes. Og bilder av faren, som er belgisk statsborger, oppstilt blant rwandiske fangevoktere og i håndjern.

Søstrene Carine og Anaise Kanimba snakker på en pressekonferanse i Washington 4. mai i år. Familien har nylig reist et søksmaål mot det rwandiske regimet som følge av det de mener er en ulovlig bortføring av faren. Også familiene til andre innsatte i rwandiske fengsler deltok.

Faren, som også sto i spissen for et politisk parti og hadde kritisert Rwandas autoritære leder Paul Kagame, var arrestert og satt i fengsel. Hvordan kunne det skje? Han skulle jo slett ikke til Rwanda?

Pastor inviterte til møte

– Vi fant ut at en pastor i Burundi hadde hatt kontakt med far gjennom de to siste årene, og faren min hadde åpenbart hatt tillit til denne mannen. Da han ble invitert til å delta på et møte i Burundi, takket han ja til tilbudet, forteller Kanimba.

Men det greskeide privatflyet som skulle frakte den tidligere hotellsjefen fra Dubai til Burundis største by Bujumbura, mellomlandet i stedet på flyplassen i Rwandas hovedstad Kigali. Der ble det bordet av sikkerhetsagenter.

Den burundiske pastoren har senere erkjent at han samarbeidet med Rwandas etterretningstjeneste.

Sprer videotale

Fra rwandisk side er den offisielle forklaringen at Rusesabagina ble arrestert mistenkt for å ha bidratt til terrorisme, brannstiftelse, kidnapping og mord på rwandisk jord. Mistankene er knyttet til konkrete angrep i 2018 der ni mennesker ble drept. Ifølge en twittermelding fra Rwandas politi ble Rusesabagina arrestert fordi han var «stifter, leder, sponsor og medlem av voldelige, væpnede og ekstreme terrorenheter».

Regimets propagandister har også vært ivrige til å spre en video der opposisjonslederen Rusesabagina fastslår at Rwandas politiske system har feilet.

I filmen Hotel Rwanda fra 2004 var det Don Cheadle som spilte hotellsjefen Paul Rusesabagina. Blant historikere og forskere er det stor grad av enighet om at filmen ikke gir noe absolutt korrekt bilde av begivenhetene under folkemordet i 1994. Også hotellsjefens "helterolle" er omstridt.

«Tiden er inne for å ta i bruk alle mulige midler for å skape en endring», sier han. «Det er på tide å prøve ut den siste utvei.»

I et intervju med New York Times i fengselet sier han at gruppens rolle ikke var å slåss, men å benytte «diplomati» på vegne av millioner rwandere som har flyktet eller er i eksil.

«Vi er ingen terrororganisjon», sier han i intervjuet med den amerikanske storavisen.

Skulle beskytte sårbare flyktninger

Det er Rwandas rettsvesen uenig i. Tre påståtte terrorenheter, FLN, MRCD og PDR-Ihumure, blir nevnt i tiltalen.

Datteren Carine Kanimba fastslår derimot utvetydig at arrestasjonen er falsk og politisk motivert med et mål om å stilne en talefør kritiker av Paul Kagames autoritære regime.

– Min far hadde et politisk parti, PDR og partiet var del av koalisjonen MRCD, men påstanden om at det var koplinger til en væpnet gruppe er helt feil. Det fantes en type bevæpning, men dette ble gjort for å beskytte flyktninger i en sårbar situasjon i DR Kongo, sier Kanimba til Bistandsaktuelt.

Hun understreker at påstandene aldri er blitt gjenstand for en uavhengig gransking. Uansett ble faren i september 2021 dømt til 25 års fengsel for åtte tiltalepunkter knyttet til terrorisme.

Iscenesatt rettssak?

– Det amerikanske advokatforbundet som fulgte rettssaken, fastslår at rettssaken hadde preg av å være skuespill. Det ble aldri presentert noe som ligner på bevis mot min far. Nylig har også det amerikanske utenriksdepartementet uttalt at far aldri fikk noen rettferdig rettssak, sier Kanimba.

Paul Rusesabagina, i rosa fangeuniform, fotografert i det han er på vei inn til en rettssak i hovedstaden Kigali 25. september 2020.

Hun karakteriserer Rwanda under president Paul Kagame som et brutalt og autoritært regime der etterretningstjenesten driver en utstrakt overvåkning, både innenlands og utenlands. Det har hun selv fått føle på kroppen.

– Amnesty foretok en uavhengig undersøkelse og avslørte at mobilen min hadde vært overvåket i flere måneder via såkalt Pegasus-teknologi. De hadde på forhånd oppdaget at en rekke kritikere av Rwandas myndigheter – menneskerettighetsforkjempere, journalister og opposisjonelle – var hacket og under kontinuerlig overvåkning. De kontaktet meg fordi de mente at jeg passet inn i profilen til den typen folk som ble overvåket. Det viste seg å stemme, sier Kanimba.

Israelsk spion-teknologi

I løpet av disse månedene i 2021 hadde hun hatt møter med en rekke vestlige toppolitikere og sentrale embetsmenn, blant andre britiske parlamentsmedlemmer. Samtalene med dem er høyst sannsynlig også avlyttet, fastslår avisen The Guardian i en artikkel 19. juli i fjor.

Pegasus er en type spion-programvare utviklet av det israelske selskapet NSO Group som er solgt til en rekke autoritære regimer i verden. Rwanda er blant de landene som har kjøpt inn teknologien, ifølge avsløringer i amerikanske medier.

Les mer:

Hotel Rwanda-helten ble lurt i en felle - -risikerer mange år i fengsel

Uendret straff for Hotel Rwanda-sjefen

Familien til helten fra Hotel Rwanda saksøker president Kagame

Powered by Labrador CMS