Sittende president John Magufuli (til v.) fra regjeringspartiet CCM og opposisjonspartiet Chademas kandidat Tundu Lissu er hovedmotstandere ved valget 28. august. Foto: Ericky Boniphace / AFP / NTB

Valg i Tanzania: Demonstranter drept, opposisjonen advarer mot valgfusk

Valgkommisjonen har tuklet med velgerregisteret. Det mener opposisjonsledere som frykter omfattende juks under onsdagens valg i Tanzania. Til sammen ti demonstranter er drept av sikkerhetstyrker, hevder opposisjonen.

Publisert

***Oppdatert med nye tall torsdag 29.10. ***

Mandag og natt til tirsdag var det demonstrasjoner på øya Pemba som tilhører regionen Zanzibar. Ni demonstranter som protesterte mot valgfusk og myndighetenes trakassering av opposisjonelle skal ha blitt drept av sikkerhetsstyrker. Ytterligere én skal være drept på Zanzibars hovedøy Unguja, ifølge opposisjonspartiet ACT Wazalendo.

Partiets talsperson skal ha navngitt flere døde. Omlag 50 mennesker skal være skadet og rundt 100 mennesker skal ha blitt arrestert.

Sikkerhetsstyrkene brukte tåregass mot demonstrantene, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det meldes også at ACT Wazalendos presidentkandidat for den delvis autonome øygruppa Zanzibar Seif Sharif Hamad ble arrestert. Det skjedde da han var på vei inn i et stemmelokale som ifølge myndighetene var forbeholdt sikkerhetsstyrkene. Arrestasjonen er blitt bekreftet av politiet.

Sikkerhetsstyrkene i Pemba har derimot så langt ikke bekreftet påstandene om at demonstranter er drept. Til BBC sa en polititalsmann at ingen ble drept i uroen, mens han bekreftet at 42 var arrestert.

Sterk motstand i befolkningen

Den delvis autonome øygruppa Zanzibar har i en årrekke vært et område med sterk motstand mot sentralregjeringen på fastlandet. Volden denne uka ser imidlertid ut til å ha vært den verste siden 2001 da sikkerhetsstyrker tok liv av minst 35 mennesker og skadet mer enn 600. Også den gang var det omfattende protester mot valgfusk som utløste uroen.

USAs ambassadør Donald Wright har publisert en tweet der han uttrykker dyp bekymring over volden og oppfordrer sikkerhetsstyrkene om å opptre med forsiktighet. Han fastslår samtidig at valgkommisjonen må opptre med integritet.

Også den norske regjeringen har ved flere anledninger de siste par årene uttrykt bekymring over utviklingen i landet. Tanzania har i mange år vært blant Norges fremste partnere innen utviklingssamarbeid i Afrika. Landet fikk drøyt 410 millioner kroner i norsk bistand i 2019, hvorav omlag 154 millioner kroner gikk via myndighetene.

Les mer: Mindre ytringsfrihet i Tanzania, Norge uttrykker bekymring

Sterk utfordrer

Ved valget onsdag skal det blant annet velges ny president. President John Magufuli stiller til gjenvalg for en ny femårsperiode, men den stadig mer autoritære presidenten møter denne gang en sterk utfordrer i Tundu Lissu fra det største opposisjonspartiet Chadema. Spørsmålet er likevel om de utkjemper en kamp med de samme forutsetninger og like spilleregler.

Les mer: Tanzanias president går mot valgseier, men får sviende kritikk

Chademas partileder Freeman Mbowe hevder at valgkommisjonen i hemmelighet har føyd flere millioner «spøkelsesvelgere» til i valglistene. Dette er navn på mennesker som ikke finnes i virkeligheten. Dessuten skal det i hemmelighet være etablert falske valglokaler.

- Det har vært massiv manipulering av det biometriske (måling av biologiske mønstre, for eksempel fingeravtrykk, red.anm.) velgerregisteret, hevder han. Ifølge Mbowe har både falske velgere blitt ført inn og legitime velgere tatt ut eller flyttet eller på mystisk vis forsvunnet fra valgregisteret.

Den kjente opposisjonspolitikeren Zitto Kabwe, leder for det relativt nye partiet ACT-Wazalendo, har også klaget over velgermanipulering. Det skal ha skjedd i hans valgkrets vest i Tanzania. Flere tusen falske velgere er angivelig sneket inn på listene.

- I min valgkrets er 13 830 spøkelsesvelgere føyd til på listene. Soldater i den nasjonale hæren og studenter har blitt instruert i å stemme med disse navnene, hevder han.

Hevder å ha funnet spøkelser

I Zanzibar hevder opposisjonskandidat Seif Sharif Hamad at hans parti har funnet navn på om lag 117 000 spøkelsesvelgere. Liknende anklager er blitt reist i flere regioner, blant dem Arusha, Mwanza, Dar es Salaam og Kilimanjaro.

Mens valgkommisjonens leder Wilson Mahera avviser påstandene, mener andre observatører å ha sett velgerlister som inneholder mange feil og mangler.

Amnesty International sa tidligere denne måneden at opposisjonspartiene i Tanzania var utsatt for trakassering, vilkårlige arrestasjoner og trusler før valget. Regjeringspartiet derimot fikk drive sin valgkamp fritt og uhindret.

Regjeringen har dessuten bygd opp et helt arsenal av lover for å kvele alle former for dissens, og slå ned på ytringsfrihet og forsamlingsfrihet, hevdet Amnesty.

Før onsdagens valg har opposisjonspartiene klaget over trusler og trakassering, og rettighetsgrupper har beskyldt regjeringen for å svekke ytringsfriheten og pressefriheten. Regjeringens talsperson Hassan Abbas har avvist slik anklager som fabrikkerte løgner.

Kom hjem etter tre år

Opposisjonspolitikeren Tundu Lissu regnes som president John Magufulis fremste utfordrer. Lissu kom tilbake til hjemlandet i august, etter langvarig sykehusbehandling og rekonvalesens i utlandet. Behandlingen skyldtes at han ble utsatt for et attentatforsøk i 2017, der han ble truffet av 16 skudd.

Den kjente advokaten Robert Amsterdam, som representerer Tundu Lissu, har sendt et åpent brev til president Magufuli der han anklager regjeringen for å undergrave valgprosessens integritet. I brevet hevder han også at det er stadig klarere bevis for manipulering av velgerregistrene. Advokaten mener hensikten er å legge til rette for falske stemmer som kan sikre at regjeringspartiet beholder sitt faste grep om makten.

«Vi er dypt bekymret for at deres handlinger allerede har ført til at valget er fundamentalt undergravd, i et flagrant brudd på tanzaniansk lov, internasjonale menneskerettslover og de mest grunnleggende prinsippene for et demokratisk samfunn,» skriver han i brevet, som Bistandsaktuelt har sett en kopi av.

Amsterdam, som er grunnlegger av det USA-baserte International Law Firm, Amsterdam & Partners, publiserte tidligere i måneden et 27 siders langt dokument som hevder Tanzania gjennom et rigget spill er ferd med å forfalle til et autokrati.

Tilhengere av opposisjonspartiet ACT demonstrerer på øygruppa Zanzibar mandag denne uka. Partiets lokale leder, som selv ble arrestert mandag, er blant de som har advart mot omfattende juks med velgermanntallet. Foto: NTB

Har nektet å godkjenne kandidater

Rapporten dokumenterer en rekke brudd på menneskerettighetene, og beskylder valgkommisjonen for lovstridig å ha avvist flere hundre opposisjonskandidater.

Visegeneralsekretær Benson Kigaila i Chadema sier 57 kandidater til nasjonalforsamlingen og 642 lokale kandidater ble diskvalifisert.

Opposisjonens presidentkandidat Tundu Lissu har stilt spørsmålstegn ved integriteten til den nasjonale valgkommisjonen, der medlemmene er utpekt av president Magufuli. Han hevdet også at Magufuli hadde innkalt valgfunksjonærer til et møte. For denne påstanden ble han i begynnelsen av oktober straffet med ei ukes forbud mot å drive valgkamp. Påstanden ble ansett som oppvigleri.

Det er også kommet rapporter om at valgkommisjonen driver mistenkelig opptrykk av stemmesedler. Kommisjonen selv hevder at stemmesedlene er trykt opp i Sør-Afrika, men lokale rapporter tyder på at en del stemmesedler er trykket i Tanzania, hos det statseide Tanzania Printing Services.

Ansatte fikk ei uke fri

Ifølge rapportene skal trykkingen ha blitt utført av et spesialteam. De vanlige arbeiderne på trykkeriet, som ligger i Dar es Salaam, fikk ei ukes fri. Trykkeriet ble overtatt av tjenestemenn som mistenkes for å være personell knyttet til Tanzanias etterretnings- og sikkerhetstjenesten.

Myndighetene har også nylig nektet akkreditering til flere tusen valgobservatører fra opposisjonen, som skulle kontrollere at valgene ble avviklet fritt og rettferdig.

- Uten dem blir det lettere å drive valgfusk, og det kan føre til voldsbruk, fordi vi ikke vil akseptere det, sier Zittu Kabwe.

Powered by Labrador CMS