19-årige Nanyzi Garvin fra Kamwokya er både spent og redd før valget. - Museveni er tungt bevæpnet og vi ugandere er redde for krig, sier Garvin som vil stemme på Bobi Wine.

Valg i Uganda: – Jeg drømmer om politisk endring, men det vil nok aldri skje

Et sterkt militært nærvær minner alle om Ugandas president Yoweri Musevenis sterke grep om makten og voldsapparatet dagen før presidentvalget i Uganda, et valg alle observatører regner med at han vil vinne. De som våger å utfordre autokraten i presidentstolen blir møtt med vold, trusler og trakassering.

Publisert

Tungt bevæpnede sikkerhetsstyrker patruljerer gatene i hovedstaden Kampala. Det er for å beskytte befolkningen mot vold forårsaket av opposisjonen, forklarer president Museveni.

Torsdag 14. januar går millioner av ugandere til sine valglokaler for å velge president og parlamentsmedlemmer.

Vi er i området Kawokya i hovedstaden kampala. De smale smugene i området er pyntet med fargerike plakater for kandidater som stiller til valg. I dette området, der presidentkandidaten Robert Kyagulanyi (alias Bobi Wine) er vokst opp, er spenningen stor før valgdagen i morgen. Om ikke for utfallet av et valg presidenten ikke vil tillate å tape, så ihvertfall for hva som kan skje i etterkant.

Nanyzi Garvin (19) (t.v.) og Malwin Atwine (18) er to av mange ungdommer som drømmer om endring i Uganda. De kommer begge fra bydelen der den kjente opposisjonskandidaten Bobi Wine er oppvokst.

- Jeg drømmer om endring

Her midt i storbyghettoen er 19-årige Nanyzi Garvin født og oppvokst. Som foreldreløs gutt bodde han på barnehjem, men i dag selger han klær på gata i bydelen.

- Jeg drømmer om politisk endring, men det vil nok aldri skje. Museveni er tungt bevæpnet, og vi ugandere er redde for krig, sier Garvin som likevel vil stemme på opposisjonskandidaten Bobi Wine torsdag.

Kompisen hans, Malwin Atwine (18), som også selger klær på gata, deler et lite rom i slummen med noen venner. Koronakrisen gjorde han arbeidsledig. Han drømmer også om et annet liv.

- Jeg ønsker en president som kan åpne opp bedrifter som ansetter folk. Det eneste jeg ønsker er en jobb og et verdig liv. Jeg håper absolutt ikke at Museveni vinner, men jeg er redd for hva som vil skje hvis han taper. Da kanskje han dreper oss alle, sier Atwine.

- Fred betyr mest

Bobi Wine er den mest fremtredende og populære opposisjonskandidaten ved årets valg. Parlamentsmedlemmet og musikeren har brukt sin popularitet for å få landets ungdommer med på laget i kampen om å fjerne president Yoweri Museveni. Den 76-årige, tidligere geriljalederen, har vært landets president i snart 35 år.

Et steinkast fra guttenes hjem er veggene dekket av gule plakater med bilder av presidenten som smiler forsiktig. Der sitter også fem unge menn på trebenker og snakker om valget.

- Endring er absolutt velkommen, men bare om den kommer med fred. Jeg liker ikke korrupsjonen hans, og utviklingen i landet har jeg blandede meninger om. Hensynet til fred og sikkerhet i landet gjør likevel at jeg gir min stemme til mzee (respektfullt ord for eldre person og ofte brukt kallenavn på Museveni, red.anm.), sier George William.

- I denne delen av Kamwokya stemmer vi på president Museveni. Det er bare han som kan sikre stabilitet og fred. Hva har Wine å komme med bortsett fra musikken?, spør George Willian (forrest i bildet i blå tshirt).

Han mener den aldrende presidenten er den eneste som vil kunne garantere for fred og stabilitet.

William sier at bydelen Kamwokya, som er kjent for sine mange Bobi Wine-tilhengere, også har utallige som støtter den sittende presidenten.

- Bobi er en flink musiker, og vi digger sangene hans, men han burde ikke blitt politiker. De aller fleste har ingen tro på han som leder for dette landet. Folk ønsker fred, ikke konflikter, sier William.

54 supportere ble drept

Alle Bistandsaktuelt snakker med i Kamwokya forteller at fred og politisk stabilitet topper ønskelisten for fremtiden etter valget. De siste månedene har vært preget av stor uro og blodige strider flere steder i Uganda.

De elleve opposisjonskandidatene som utfordrer Yoweri Museveni har i ulik grad under valgkampen fått føle det sittende regimets metoder. Flere av dem har blitt utsatt for både trusler, tåregass og arrestasjoner.

Aller verst har det rammet populære Bobi Wine. Minst 54 personer ble drept og flere hundre skadet i november da sikkerhetsstyrkene prøvde å stoppe protester fra opposisjonstilhengere i etterkant av en arrestasjon av Wine.

Denne hendelsen og en rekke andre angrep mot opposisjonen har ledet til en henvendelse til Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Opposisjonen ønsker å starte en etterforskning av høytstående personer i Uganda, inkludert presidenten selv, for forbrytelser mot menneskeheten.

Angrep mot journalister

Eksemplene på trakassering på tvilsomt grunnlag er mange. I begynnelsen av januar, da Wine skulle gå live på Zoom for å fortelle pressen om ICC-saken, ble han imidlertid dratt ut av bilen av en politimann som beskyldte ham for å ha parkert ulovlig. Ved en annen anledning ble han arrestert for å ha overtrådt koronaregler.

Det er ikke bare opposisjonspartiene og deres medlemmer som er preget av regimets trakassering og hardhendte metoder i forkant av valget. Journalister har også blitt truet og angrepet av politiet de siste månedene.

I november ble journalisten Ashraf Kasirye angrepet med pepperspray, slått og arrestert. Det skjedde mens han dekket en arrestasjon av Bobi Wine. Han ble senere innlagt på sykehus i kritisk tilstand.

En annen journalist, Sam Balikow, som jobber for blant annet radiostasjonen City FM, ble også arrestert mens han dekket arrestasjonen. Samme måned ble journalisten Moses Bwayo skutt i ansiktet av politiet med en gummikule da han filmet. Han ble stygt skadet, men overlevde hendelsen.

«Vi vil slå deg for å hjelpe deg å forstå»

I november oppfordret International Press Institute Uganda om at politiets angrep på journalister måtte etterforskes. Human Rights Watch uttalte samme måned at Musevenis regjering brukte covid-19-restriksjoner som unnskyldning for å krenke rettigheter og slå ned på opposisjonen og media.

Ugandas nasjonale politisjef Martin Okoth Ochola nekter å beklage politiets voldsbruk mot journalister, og mener det er sikkerhetsstyrkenes jobb å oppdra folk til å ikke oppholde seg på farlige steder.

«Du insisterer på å dra dit der det er fare. Ja, vi vil da slå deg for å hjelpe deg å forstå at du ikke skal dra dit. Ja, vi skal bruke makt for å sørge for at du ikke oppsøker fare. Jeg har egentlig ingen unnskyldning å komme med», sa Ochola på en konferanse for sikkerhetspersonell tidlig i januar.

Sosiale medier blokkert

Tirsdag denne uka ble Ugandas internettleverandører beordret om å stenge av sosiale medier og meldingstjenester. Tiltaket minner sterkt om valget i 2016 der regjeringen blokkerte sosiale medier på valgdagen og i flere dager etterpå. Sosiale medier som Facebook, Twitter, WhatsApp, Instagram, Viber, samt et hundretall VPN-tjenester, er nå blokkert i Uganda.

President Museveni sier at stengningen av sosiale medier blant annet er en motreaksjon på at Facebook tar politisk side og har fjernet flere av regjeringspartiets meldinger og blokkert kontoer.

- Vi tåler ikke denne arrogansen fra noen som prøver å bestemme hvem som er bra og hvem som er dårlig. Hvis den sosiale kanalen (Facebook, red anm.) skal operere i Uganda, bør den kunne brukes rettferdig av alle som vil bruke den, sa Museveni i en tale til folket sent i går kveld.

Presidenten, som var kledd i militær uniform, omtalte tiltaket som «uheldig, men uunngåelig».

Facebook har tidligere i en uttalelse sagt at «myndighetene har brukt falske og dupliserte kontoer for å administrere sider, kommentere andres innhold, og dele innlegg i grupper på nytt for å få dem til å virke mer populære enn de er».

Opposisjonen står sammen

Nedstengningen av sosiale medier kom rett etter at presidentkandidat Roberty Kyagulanyi (Bobi Wine) i går tidlig anklaget politiet for å ha raidet hjemmet hans, mishandlet en sikkerhetsvakt og arrestert to gartnere.

Politiets talsmann for hovedstaden Kampala har på sin side benektet hendelsen.

Tirsdag stilte Bobi Wine til pressekonferanse sammen med to av de andre presidentkandidatene, Patrick Oboi Amuriat (Forum for Democratic Change - FDC) og Mugisha Muntu (Alliance for National Transformation - ANT). Tilstede var også valgveteranen Kizza Besigye som har kjempet mot Museveni i fire tidligere valg, men som valgte å ikke stille til valg i år. Besigye beskrev volden i forkant av årets valg som verre enn noensinne.

På pressemøtet gjennomgikk Bobi Wine en rekke voldshandlinger som han og stabens hans har vært utsatt for den siste tiden.

- Som dere alle vet er det å stå imot Museveni farligere enn noen annen forbrytelse her i Uganda. Akkurat nå pågår det bortføringer, drap og arrestasjoner. Hele mitt team ble arrestert i Kalangala (ved et valgkamparrangement i desember, red. amn.). Bare 46 personer er løslatt og over 100 er fortsatt i fengsel, sier Wine.

- Beskytt stemmesedlene!

Han forteller også om en rekke hendelser det siste døgnet.

- I går kveld var det raid i flere av mine medlemmers hjem. En person ble bortført av militæret, og vi aner ikke hvor han befinner seg, sier Wine.

Hovedbudskapet på pressekonferansen var å oppfordre ugandere til å stemme, beskytte sine stemmesedler og ikke frykte sikkerhetsstyrkene.

- Vi vet at myndighetene prøver å demotivere folk fra å stemme, men vi (opposisjonslederne, red. anm). oppfordrer alle til å stemme. Vi står sammen og er enige om at det er tid for endring i Uganda. Gå og stem, vær oppmerksomme og beskytte deres stemme! Dette er dagen som vi tror vil endre Ugandas skjebne, og vi oppfordrer alle som stemmer til å ikke forlate valglokalet! sier Wine.

Parlamentsmedlemmet og musikeren Bobi Wine er favoritten blant mange unge i byen. Samtidig er han utsatt for den aller groveste trakasseringen fra Musevenis regjeringsstyrker.

Nye regler for valgdagen

De to viktigste opposisjonspartiene, FDC og NUP, sier at de vil ha uavhengige tellesentre for å samle inn og verifisere resultater fra deres representanter over hele landet. Men dette kan bli utfordrende etter at den nasjonale valgkommisjonen har informert om at kameraer og annet opptaksutstyr, ikke vil bli tillatt ved valglokalene, og at velgerne også vil bli pålagt å dra hjem etter at de har avgitt sin stemme. Reglene er for å forhindre spredning av koronaviruset.

I gårsdagens tale til folket forsikret president Museveni folket at valget vil bli fredelig. Han oppfordret også sterkt til å ta avstand fra valgfusk.

- Jeg advarer alle. Ikke prøv å fusk. Valgfusk er forræderi! Vi skal ha et fredelig, fritt valg, og den som prøver å fuske vil bli straffet, sa president Museveni før han minnet folket om hvorfor det er verdt å stemme på det regjerende partiet.

I Kamwokya er Nanyzi Garvin og vennene klare for morgendagen. De «gru-gleder» seg til å stemme på sin favorittkandidat.

- Jeg stemmer fordi det er min rett. Men jeg er redd. Han (president Museveni, red. anm.) har våpen, vi har ingenting. Men det er klart jeg skal stemme, selv om det egentlig ikke er noen vits, sier Garvin.

Powered by Labrador CMS