Daglig leder i rettighetsorganisasjonen SMUG, Frank Mugisha, har fått mange anklager rettet mot seg. – Jeg er anklaget for menneskehandel og promotering av homosex, sier han til Bistandsaktuelt.

Menneskerettigheter i Uganda:

– Jeg har aldri vært så redd som nå

I sommer feiret Ugandas skeive ti år med Pride. Siden da har ekstreme voldshandlinger, nedstengning av landets eldste LHBTQ-organisasjon og drapet på 27 år gamle Noah Matthew fått mange til å frykte for fremtiden. – Uganda har aldri vært et trygt sted for seksuelle minoriteter, men det har aldri vært farligere enn nå, sier Frank Mugisha, leder av rettighetsorganisasjonen SMUG.

Publisert Oppdatert

– Jeg har aldri vært så redd som nå, sier daglig leder av organisasjonen Sexual Minorities Uganda (SMUG) Frank Mugisha når Bistandsaktuelt møter ham i Kampala.

Regnbueflaggene vaiet og populære afrobeats skapte en uforglemmelig stemning da Ugandas skeive feiret Pride i begynnelsen av juli.

Å feire 10 år med Pride er en milepæl for LHBTQ-miljøet i et land med noen av verdens strengeste lover mot seksuelle minoriteter. Men åtte dager etter feiringen blir en ung mann funnet drept.

Gulvet hjemme hos Noah Matthew Kinono (27) var dekket av blod. Og han ble funnet med flere knivstikk i halsen, ifølge venner og politiet.

– Det var et sjokk. Nå er jeg bekymret for alle i miljøet. Hvem er den neste? spør Rihanna, en kjent transaktivist og god venn av den avdøde 27-åringen.

To drap på ett år

Politiet arresterte ganske raskt fem mistenkte for drapet – alle fra LHBTQ-miljøet, og nære venner av avdøde.

27-åringen var ifølge vennene en flamboyant person som var åpen om sin identitet. Noah Matthew Kinono brukte pronomenet «de» om selg selv.

De var en veldig utadvendt person, som elsket fester, reiser og som alltid strakk ut en hjelpende hånd til alle som trengte det. Matthew var åpen om hvem de var og alle visste at de var «gay», sier Eric Ndawala, leder av ungdomsorganisasjonen Life-Line Youth Empowerment Center.

Ndawala var programkoordinator ved organisasjonen Let´s Walk Uganda da han første gang traff Noah Matthew Kinono på et herberge for hjemløse LHBTQ-personer.

De to vennene var blant 16 personer som ble arrestert da politiet raidet stedet i oktober 2019.

Alle var mistenkt for å ha hatt «gay sex», som i Uganda kan straffes med en livstidsdom. To dager etter raidet ble de tvunget til å gjennomgå analundersøkelse.

– Det er tragisk at bare 14 av oss er i live idag. To er drept. For meg er det soleklart at drapet på Matthew er et homofobisk angrep, sier Ndawala når vi møter ham i Kampala.

Eric Ndawala, leder av Life-Line Youth Empowerment, forteller at Noah Matthew Kinono ble utsatt for vold også før han mistet livet.

Politiet: – Penger var motivet!

De fleste Bistandsaktuelt har snakket med i det skeive miljøet i Kampala tror at drapet er et hat-angrep. Det er ikke Kampala-politiet enig i.

– Dette er absolutt ikke hatkriminalitet. Penger var motivet. Vi er blitt gjort kjent med at han hadde mottatt trusler fra venner. Det vi vet er at han hadde startet en organisasjon og mottatt penger fra utlandet som det ble uenigheter rundt, sier Luke Owonyesigire, talsperson for Kampala-politiet, i et telefonintervju med Bistandsaktuelt.

– Det er ingen vi har snakket med som kjenner til at Kinono skulle ha drevet noen organisasjon. Vet politiet om det var hans organisasjon eller hva denne het?

– Jeg vet ikke, vi har ikke gjort noen etterforskning av organisasjonen, sier Owonyesigire.

Politiet opplyser at én person sitter fengslet i Luzira-fengselet, mistenkt for drapet.

– Han var en nær venn, som ifølge familien hadde truet å drepe den avdøde. Nå er det opp til retten å avgjøre om han er drapsmannen eller ei.

Til minne om Noah Matthew Kinono (27). Bildet er et av mange som ble delt i sosiale medier etter hans død.

– Stoler ikke på politiet

Siden 2011, da den kjente aktivisten David Kato ble drept, har minst fire andre LHBTQ-personer blitt drept i Uganda. I fjor ble 21 år gamle Karim Yiga funnet drept i sin seng.

Drapet på Noah Matthew Kinono ble etterfulgt av nedstengningen av landets eldste rettighetsorganisasjon for seksuelle minoriteter – Sexual Minorities Uganda (SMUG).

Siden 2004 har organisasjonen gitt veiledning, beskyttelse og helsehjelp til skeive.

– Drapene og suspensjonen av SMUG er ikke en tilfeldighet, men en fortsettelse av Ugandas undertrykkelse av LHBTQ-personer, sier Oryem Nyeko, i Human Rights Watch.

Han peker på en rekke hendelser, deriblant drapet på aktivisten Brian Wasswa, samt en serie raid og arrestasjoner på LHBTQ-ungdomshjem gjennom årene.

– Alle disse hendelsene peker mot et mønster som må ta slutt, sier Nyeko.

Vi møter Shawn Mugisha fra Ubuntu Law and Justice Center. Rettshjelpsorganisasjonen har hjulpet de som ble mistenkte for drapet.

– For meg bygger denne saken opp under en trend. Vi har hatt en rekke lignende hendelser, men aldri fått rapporter på at politiet har etterforsket disse sakene fullt ut. Jeg tror vi må gjøre en privat etterforskning for å få svar, sier Shawn Mugisha.

Han mener mange år med arbeid for å fremme seksuelle minoriteters rettigheter har resultert i konflikter internt i miljøet.

– Vårt arbeid har skapt mye synlighet, men sannheten er at grasrotorganisasjoner ikke får noe ut av det. Det finnes de som er oppgitt over enkelte individers egoisme. Det råder stor frustrasjon blant mange, sier Shawn Mugisha.

Shawn Mugisha sier at det er mange spekulasjoner rundt drapet og at det kan være flere mulige årsaker. – Det kan absolutt være hatkriminalitet, men det kan også være en av oss i miljøet. Vi er ingen engler på noen som helst måte, sier han til Bistandsaktuelt.

Menneskehandel og homosex

Ifølge Ugandas nasjonale byrå for ikke-statlige organisasjoner, er SMUG aldri blitt offisielt registrert og har heller aldri fått sitt navn godkjent av Uganda Registration Services Bureau (URSB).

Frank Mugisha, som er daglig leder av SMUG, sier at de tidligere har forsøkt å få navnet registrert, men at søknaden ikke gikk gjennom på grunn av at ordene «seksuell minoritet» ikke anses som passende i et organisasjonsnavn.

Mugisha der i mot mener at stengingen av SMUG ikke handler om at de ikke er registrert.

– Det handler om homofobi og trussel fra kristne fanatikere som tilhører «ex-gay-miljøet», sier han.

Ex-gay, eller eks-homobevegelsen, består blant annet av personer som tidligere har identifisert seg som homofile eller lesbiske, og som nå oppfordrer folk til å avstå fra homofile relasjoner.

Daglig leder Frank Mugisha har fått mange anklager rettet mot seg.

– Jeg er anklaget for menneskehandel og promotering av homosex. Jeg er også anklaget for å fremme homofili i skolen og rekruttere barn til homofili, sier han.

Mugisha er en kjent profil i både Uganda og utlandet, etter utallige år med aktivisme.

Han har fått flere prestisjefylte priser for sitt arbeid, deriblant Rafto-prisen og Robert F. Kennedy Human Rights Award i 2011. Han har også vært nominert til fredsprisen i 2014.

– Uganda har aldri vært et trygt sted for seksuelle minoriteter, men det har aldri vært farligere enn nå, sier Mugisha.

– Hvorfor er det plutselig så mye farligere å leve i Uganda som seksuell minoritet?

– For det første bruker myndighetene det at det er populært å være homofob for politisk vinning. Er du homofob, får du støtte av både kirker og familier.

Ved presidentvalget i fjor måtte Mugisha bo på hemmelig adresse etter dødstrusler.

– Er du homofil er du automatisk medlem av opposisjonen, sier han.

Leder for rettighetsorganisasjonen SMUG frykter for sitt liv mer enn noensinne. – Jeg har aldri tidligere tenkt på å forlate Uganda, men tanken vokser på meg nå. Hvor lenge kan jeg leve i frykt? Hvor lenge er det verdt å kjempe? spør Mugisha når Bistandsaktuelt møter ham i Kampala.

– Kirker bedriver hatpropaganda

Mugisha peker på det voksende eks-homomiljøet blant kristne bevegelser som den største trusselen.

– Vi ser økt press mot homofile. Mange personer som tidligere har vært en del av miljøet vårt påstår nå at de er «befriet fra synden», sier han.

Han mener det som nå skjer er en gjentakelse av det som skjedde rett før det første lovforslaget mot homofile ble vedtatt i Uganda i 2009.

– De hadde anti-homo seminarer i kirker, og den gangen ble SMUG anklaget for å drive en skole der vi lærte unge jenter i sex. Hvis en slik skole eksisterer, hvorfor kan ikke politiet raide den og få den stengt? Folk er så fulle av hat mot sånne som oss at de tror på hva som helst, sier Mugisha.

Den amerikanske pastoren Scott Lively er kjent for å være inspirasjonen bak de tidligere anti-homolovene i Uganda (2009 og 2014).

Frank Mugisha og SMUG gikk til sak mot den kontroversielle evangelisten som ble tatt opp i amerikansk domstol.

Pastoren Stephen Langa har tatt opp tråden etter Lively, og har ytret seg svært kritisk mot homofile ved flere anledninger.

Langa har den siste tiden holdt både presentasjoner og gitt uttalelser til media om hvordan homoseksuelle er en trussel mot hele samfunnet.

Ytringene er identiske med de som kom fra Scott Lively rett før utkastet til antihomoloven fra 2009.

Mugisha mistenker nå at nye innstramminger i lovverket er på trappene, som vil begrense homofiles rettigheter ytterligere.

Banket til bevisstløshet

Tidligere denne måneden fikk Bistandsaktuelts reporter i Kampala tilsendt bilder av en annen ung mann etter et brutalt overfall. Bildene viser det blodige ansiktet til Charles Ssenabulya (23), som Bistandsaktuelt skrev om i reportasjen fra Pride i juli i år.

Nå forteller han hvordan tre ukjente menn mishandlet ham på vei hjem fra jobb.

– De dro meg av motorsykkelen, sparket og slo meg i ansiktet og i magen. De prøvde å kvele meg samtidig som de sa «la oss banke denne jævla homoen til han blir befridd fra homofilien», sier Ssenabulya.

23-åringen mistet bevisstheten og våknet opp i en grøft en halvtime etter overfallet. Da var både klokka og mobilen borte.

Ssenabulya har politianmeldt saken, men torde ikke å nevne noe om egen legning i frykt for at politiet skulle arrestere ham i stedet for å hjelpe.

Nå har han søkt om hjelp til å finne en bolig på hemmelig adresse – og han frykter for livet.

– Vi unge aktivister er de mest utsatte, men minst beskyttede personene i samfunnet. En lurer alltid på hvordan morgendagen vil se ut, sier han.

Charles Ssenabulya (23) mistet kontakten med familien på grunn av sin legning. De siste fem årene har han vært aktiv i en organisasjon som fremmer rettighetene til seksuelle minoriteter.
Powered by Labrador CMS