– Dersom Nelson Chamisa vinner valget i 2023 vil himmelens fugler og Jesu’ engler komme ned og synge, sier Idah Hanyani.
– Dersom Nelson Chamisa vinner valget i 2023 vil himmelens fugler og Jesu’ engler komme ned og synge, sier Idah Hanyani.

Aktivist-bestemor fronter opposisjonen i Zimbabwe

Idah Hanyani har vært demokratiaktivist helt siden Zimbabwe ble uavhengig i 1980. Nå har hun fylt 91, men er fortsatt en aktiv støttespiller for opposisjonens store håp Nelson Chamisa. – Jeg elsker den gutten! Jeg vil støtte ham helt til jeg dør, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

– Opposisjonspolitikk er ikke noe nytt for meg. Jeg støttet United African National Council (UANC) helt fra oppstarten. Lederen der, Abel Muzorewa, sendte meg personlig videre til Morgan Tsvangirai da Movement for Democratic Change (MDC) ble etablert i 1999. Og jeg støttet MDC helt til Tsvangirai døde i 2018, sier Idah Hanyani når Bistandsaktuelt møter henne hjemme i Harare-forstaden Glenview.

Hanyani, også kjent som Gogo Chihera, sier hun har vært en trofast deltaker på opposisjonsmøter helt siden uavhengigheten for fire tiår siden. Nå er det Citizens Coalition for Change (CCC) og leder Nelson Chamisa som får hennes helhjertede støtte.

Den aktive bestemoren blitt en populær frontfigur for opposisjonen.

– Har fulgt mitt råd

Zimbabwes viktigste opposisjonsparti, Citizens' Coalition for Change (CCC) og Nelson Chamisa vant 19 av de 28 setene det ble kjempet om i nasjonalforsamlingen i det parlamentariske mellomvalget i mars . Her er Chamisa på et valgkampmøte i hovedstaden Harare tidligere i mars.
Zimbabwes viktigste opposisjonsparti, Citizens' Coalition for Change (CCC) og Nelson Chamisa vant 19 av de 28 setene det ble kjempet om i nasjonalforsamlingen i det parlamentariske mellomvalget i mars . Her er Chamisa på et valgkampmøte i hovedstaden Harare tidligere i mars.

Tre av 91-åringens fire barn er døde, men hun har 11 barnebarn som alle er hardt rammet av Zimbabwes økonomiske krise.

– Derfor har jeg bedt dem registrere seg som velgere før valget i 2023. De fleste av dem har fulgt mitt råd, sier Hanyani.

Idah Hanyani sier hun er blitt kjent og populær over hele landet for sin langvarige støtte til opposisjonen. I februar var hun blant de tusener som trengte seg sammen på et valgmøte for CCC i den fattige forstaden hvor hun bor. I mars deltok hun også på et valgmøte for i Bulawayo, Zimbabwes nest største by.

– På hvert eneste møte får jeg sitte ved siden av partileder Chamisa, sier hun stolt.

Og møtene er blitt en kilde til glede.

– Det er som om jeg er besatt av overnaturlige krefter. Når folk ser meg komme gående, roper de oppmuntrende: Chihera, kom igjen, Chihera! Da må jeg ta noen dansetrinn, støttet til stokken min, forteller hun og smiler.

– Jeg elsker den gutten!

Hanyani, også kjent som Gogo Chihera, sliter økonomisk, men forteller at CCC-president Nelson Chamisa sender henne matforsyninger hver måned. Ikke bare det: For en måned siden fikk hun en skinnsofa i gave fra den 44 år gamle partilederen, som takk for hennes helhjertede støtte.

– Jeg elsker den gutten! Han er en stor leder, han har kjærlighet og medfølelse som Jesus. Jeg støtter Chamisa av hele mitt hjerte og det vil jeg gjøre helt til jeg dør. Jeg kan når som helst gå ut på gata eller klatre opp i tre og fryktløst rope ut hvor sterkt jeg støtter Chamisa, proklamerer Hanyani.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Tilhengere av Zimbabwes opposisjonsleder Nelson Chamisa på et valgkampmøte i Harare før årets valg.</span>
Tilhengere av Zimbabwes opposisjonsleder Nelson Chamisa på et valgkampmøte i Harare før årets valg.

Samtidig har hun ingen tillit til at Zimbabwes valgkommisjon (ZEC), som har ansvaret for gjennomføringen av valgene, vil sikre et åpent og rettferdig valg.

– Jeg kan ikke stole på ZEC, for ved hvert valg sender Zanu-PF sine bøller til valglokalene for å jage vekk Chamisas valginspektører, slik at de kan stappe valgurnene fulle med falske stemmesedler til støtte for regjeringspartiet, sier Hanyani.

Zimbabwe er preget av politisk polarisering og Hanyani sier åpent at hun ikke liker folk fra Zanu-PF. Men hun er heller ikke redd for å bli angrepet på grunn av sin politiske tilhørighet.

– Nei, det er heller de som støtter Zanu-PF som er redde for meg, for de vet at jeg sier det jeg mener, uten frykt. De tør ikke komme hit fordi de støtter politikken som gjør at vi lider, sier hun.

– Mange som lider

Hun forteller at Zimbabwes nåværende førstedame Auxilia Mnangagwa ga henne en klem en gang hun besøkte området, uten å vite hvem hun var.

– Hun var her i 2019 for å lede enn ryddekampanje. Hun ga meg en klem før hun visste at jeg tilhørte opposisjonen. Da hun etterpå fikk vite det, ga hun meg den hvite capsen sin, som jeg fremdeles har. Jeg vet ikke hvorfor, kanskje det var for å si at jeg burde støtte til Zanu-PF i stedet, sier Hanyani.

Hun hevder at mange av vennene hennes sier at de støtter Chamisa, men vil holde det hemmelig av frykt for å bli terrorisert av voldelige Zanu-PF-tilhengere. Til og med noen Zanu-PF-tilhengere kommer og betror henne at de i hemmelighet støtter opposisjonspartiet CCC, hevder hun. Men de holder det hemmelig av frykt for brutal behandling fra tilhengerne av regjeringspartiet.

Under feiringen av Zimbabwes uavhengighetsdag i år refset Hanyani hele feiringen.

– Feiringen smerter meg, for selv med uavhengigheten er det mange som lider. Jeg hater Mnangagwa. Mugabe var 100 prosent bedre enn han.

Hanyani valgte i stedet det populære opposisjons-slagordet for dagen: «Mukomana ngaapinde hake», som fritt oversatt betyr «la den unge mannen komme inn», eller: La Chamisa overta maktens tøyler. Hun ser med spenning mot valgene neste år.

– Dersom Chamisa blir erklært som valgvinner i 2023, vil himmelens fugler og Jesu’ engler komme ned og synge. Og jeg vil være den lykkeligste person i live, sier hun.

Powered by Labrador CMS