Lagos, Nigeria: Kvinner som forblir ugift etter midten av tjueårene må tåle mye hets og uverdighet. Den bevisste diskrimineringen som ugifte middelklasse-kvinner blir utsatt for når de prøve å leie en leilighet, er en manifestasjon av denne typen nigeriansk kvinneforakt, skriver OluTimehin Adegbeye. Foto: NTB scanpix

Enslig ung kvinne vil leie bolig: Uanstendig!

En selvstendig ung kvinne vil gjerne ha en egen leilighet. En dør å låse bak seg, skriver feminist og kommentator OluTimehin Adegbeye.

Publisert

I de fleste urbane områder i Nigeria blir leie betalt på årsbasis. Dette kan innimellom utgjøre så mye som 60 prosent av leietakerens disponible inntekt.

I en artikkel for BBC beskriver Abigail Ony Nwaohuocha vanskelighetene unge, ugifte, middelklassekvinner står overfor når de ønsker å leie seg en leilighet i Nigeria.

Artikkelen beskriver tre unge kvinner. De har alle tre måttet forholde seg til sexistiske og paternalistiske utleiere, og har møtt omtrent samme type holdninger. Kvinnene blir avvist som leietakere, fordi man ikke tror at de kan tjene nok penger til å betale leien. Holdningen er at de må ha økonomisk støtte fra menn, det være seg ektemenn, kjærester eller «sponsorer».

I BBC-artikkelen blir en av utleierne sitert. Han mener at kvinner har mindre penger enn menn, de er også upålitelige og vil derfor får problemer med å fornye leieavtalen ved årets slutt. De andre utleierne – i all hovedsak mannlige – sa ganske enkelt at kvinner var uønsket som leietakere, uansett om de kunne betale eller ikke. Dette fordi ugifte kvinner er å anse som «uanstendige» eller «prostituerte».

HOLDNINGENE ER TYPISKE for den fiendtligheten mot kvinner som råder i det mannsdominerte Nigeria. Det nigerianske samfunnet, ihvertfall på overflaten, er stort sett ultra-religiøst med ekstremt konservative og patriarkalske normer. Mange nigerianere er dypt sexistiske og lider av en forakt for kvinner. De klarer ikke å anerkjenne eller respektere kvinners menneskeverd dersom de ikke er i sosial eller fysisk nærhet til en mann som kan «kreve eierskap» til dem; en far, en bror eller best av alt; en ektemann.

Mange millioner nigerianere mener at ekteskapet ikke bare er en viktig hendelse i livet, men også et grunnleggende system for ansvar, respekt og anstendighet. Dette gjelder i sin
alminnelighet, men spesielt for kvinner.

Den sosiale forventningen om et ekteskap med en mann, helst når eller før man er i en alder av 25 år – er en tung byrde for unge nigerianske kvinner. Dette «påbudet» påvirker alle sider av kvinnelivet og er noe nigerianske kvinner må innrette seg etter. Nigerianske jenter blir forberedt til heterofile ekteskap fra meget ung alder, inkludert de jentene som er i tvil om egen seksuell legning.

Kvinner som forblir ugift etter midten av tjueårene må tåle mye hets og uverdighet. Den bevisste diskrimineringen som ugifte middelklasse-kvinner blir utsatt for når de prøve å leie en leilighet, er en manifestasjon av denne typen nigeriansk kvinneforakt.

Å KUNNE KONTROLLERE kvinners liv, gjennom regulering av deres sosiale og seksuelle liv, er avgjørende for å opprettholde nigerianernes følelse av orden og anseelse.

Kvinneforakt er vanlig i det nigerianske samfunnet, for eksempel ved trakassering og overgrep på arbeidsplassen. Denne typen overlast er ansett som bagatellmessig, og noe man må tåle. Det anses som «en del av det å være kvinne». Grovere typer vold forekommer også i vanlige jobbsammenhenger. Det kan være seksuelle overgrep eller krav om sex i bytte for en jobb, forfremmelse eller posisjon, selv om kvinnene ofte allerede er kvalifisert til jobbene i utgangspunktet.

Det faktum at middelklasse-kvinner må presentere seg selv som tilhørende en ektemann for å få anledning til å leie en leilighet, betalt av deres egne lommer, er således bare «toppen av isfjellet».

Powered by Labrador CMS