En gullforretning i Dubai. På gullmarkedet er det, ifølge FN-eksperter, lett å selge ulovlig gull fra DR Kongo: Foto: NTB Scanpix
En gullforretning i Dubai. På gullmarkedet er det, ifølge FN-eksperter, lett å selge ulovlig gull fra DR Kongo: Foto: NTB Scanpix

Kongo-gullets blodspor

Norges samarbeidsland Uganda og gulfstaten De forente arabiske emirater viser ingen vilje til å stanse kjøp av smuglergull fra opprørsgrupper i DR Kongo, skriver FN-eksperter i en fersk rapport. De har fulgt gullsporet fra elvene i Kongo til gull-markedet i Dubai.

Publisert

Oppover Ulindi-eleven vest for byen Bukavu i det østlige DR Kongo driver rundt 40 muddermaskiner og graver i elvesanden etter gull. Eierne av gravemaskinene betaler 8000 kroner i skatt i form av penger eller gull til en lokal opprørsgruppe, Raia Mutomboki. Det er avgiften for å kunne operere i områdene gruppen kontrollerer.

På en god dag kan en muddermaskin produsere rundt 60 gram gull. Det selges til forhandlere i byen Butembo.

FNs ekspertgruppe for DR Kongo lager hvert år en rapport der de kartlegger ulovlig samhandel med væpende grupper i landet.

Skandale

– FN-rapporten avslører den skitne handelen som støtter opp om opprørere i Kongo. Det er en skandale at denne handelen fortsetter selv ti år etter at de første bevisene kom fram, sier Nathaniel Dyer i rettighetsorganisasjonen Global Witness.

En rekke andre opprørsgrupper i DR Kongo krever skatt fra gullgravene i sine områder. Flere av disse gruppene står bak grove menneskerettighetsbrudd.

Men offiserer i den kongolesiske hæren har også gull-interesser. FNs eksperter var selv vitne til at gullgravere som transporterte sekker med gullholdig stein på sine sykler måtte betale avgift til soldater ved en veisperring mellom gruveområdet og pukkverket der steinene ble knust. Ekspertene skaffet seg en liste over folk som eide steinknusere – det var både militære offiserer og opprørskommandanter.

Uganda-forbindelsen

Offisielt heter det at nabolandet Uganda kun eksporterer 15 kilo gull i året. Og de påstår at det er kun fra gruver inne i landet.

Det tror ikke FN-ekspertene nå på. De mener å kunne bevise en omfattende smugling av såkalt «konfliktgull» fra DR Kongo via Uganda. De navngir en rekke ugandiske, kenyanske og kongolesiske borgere som er involvert i handelen.

En bil med kongolesiske skilt tilhørende en gullhandler fra Kongo stopper utenfor et hus i Kampala, Uganda. Mens FNs ekspertgruppe ser på går to menn inn i huset som eies av Uganda Commercial Impex. Firmaet står på FN-listen over selskaper som driver ulovlig handel som bidrar til å finansiere konflikten i Øst-Kongo.

Dubai-markedet

Fra Kampala går gullets ferd videre til Dubai i De forente arabiske emirater.

Da FN-ekspertene gikk inn i gullsmedforretningene i gullmarkedet i Dubais Deira-distrikt fikk de sine mistanker bekreftet. Gullsmedene innrømmet at de kjøper gull fra den som måtte ha noe å tilby – uten å spørre etter opphavssted eller om eksportavgifter er betalt. Kjøpsprosessen med nedsmelting og kvalitetssikring tar under en dag.

«En representant for en gullforretning fortalte gruppen at tollere aldri spør hvor gullet kommer fra eller hvor det skal selges,» heter det i FN-rapporten.

Fra Dubai selges gullet videre til andre steder i verden.