Tanzania har om lag 20 000 mennesker som er født med albinisme. På landsbygda i den nordlige delen av Tanzania er det fortsatt mye overtro knyttet til sykdommen. Foto: Tony Karumba / AFP Photo / NTB Scanpix
Tanzania har om lag 20 000 mennesker som er født med albinisme. På landsbygda i den nordlige delen av Tanzania er det fortsatt mye overtro knyttet til sykdommen. Foto: Tony Karumba / AFP Photo / NTB Scanpix

Albinogutt (1) drept og lemlestet

Tanzaniansk politi har funnet en ett år gammel albino-gutt drept og lemlestet. Gutten ble bortført tidligere i uka. Drapet har utløst nye krav om økt innsats for å stoppe drapene på albinoer. Kroppsdeler fra albinoer blir brukt i svart magi.

Publisert

En væpnet gjeng røvet ett år gamle Yohana Bahati fra sin mor sist søndag, i Geita-regionen nordvest i Tanzania. Kidnappingen skjedde bare en måned etter at regjeringen innførte et landsomfattende forbud mot heksedoktorer, som beskyldes for å bidra og oppmuntre til angrep på albinoer.

Yohana er det andre albinobarnet som er blitt kidnappet i denne delen av landet de to siste månedene. Mer enn 70 albinoer (mennesker som mangler pigment i hud, hår og øyne) er blitt drept i Tanzania det siste tiåret, ifølge FN-tall. Mange er lemlestet, og kroppsdeler som bein fjernes for bruk i ulike typer heksebrygg og ritualer. Heksedoktorene hevder disse skal bringe hell, rikdom og god helse til de som mottar dem.

Politijakt 

Joseph Konyo, politisjef i Geita, sier de fant levningene etter gutten tirsdag. Jakten på drapsmennene fortsetter.

– Vi er fast besluttet på å finne de som drepte denne lille gutten og stille dem til ansvar for sine ugjerninger, uansett hvor lang tid det tar, sier han til Bistandsaktuelt.

Vicky Ntetema er direktør i den kanadiske organisasjonen Under The Same Sun, som arbeider for å forsvare albinoer. Hun forteller at liket av den lille gutten ble funnet i en nabolandsby, noen få kilometer fra hjemmet.

– Politiet fant den døde gutten i Biharamulo Forest Reserve. Armer og bein var hugget av, forteller hun.

– Hvor mange flere barn med albinisme må bli drept før vi fanger de skyldige og stiller dem for retten? Hvor lenge skal vi fortsette å beskytte overfallsmennene? Når skal tanzanianerne slutte å tro på heksedoktorer, som fyrer opp under drapene på personer med albinisme for å få tak i kroppsdelene deres? Når skal folk i mitt land forstå at organer fra mennesker med albinisme aldri vil gi dem suksess, rikdom eller valgseier, spør hun.

Ble skadet

Guttens mor, 30 år gamle Esther Bahati, fikk et hugg av en jungelkniv da hun forsøkte å beskytte sønnen sin. Hun ligger fortsatt kritisk skadet på et sykehus i byen Mwanza, forteller Ntetema.

Ifølge politisjef Konyo er det ennå ingen som er siktet i saken, men guttens far sitter fortsatt i varetekt.

Alvaro Rodriguez, FN-koordinator for Tanzania, har fordømt den siste kidnappingen og drapet, og advarte samtidig om at valgåret 2015 kan bli et farlig år for albinoer.

Analytikere tror politikere ofte søker til heksedoktorer for å få hjelp til fremme sine politiske karrierer. Heksedoktorer kan lokke dem til å skaffe kroppsdeler fra albinoer for å lage trolldomsmidler som kan hjelpe politikerne å vinne valg.

Straffefrihet

Rodriguez sier Tanzania prøver å slå ned på disse overgrepene, men at det fortsatt er en høy grad av straffefrihet for slike forbrytelser.

– Mye mer må gjøres for å få slutt på disse avskyelige forbrytelsene og beskytte denne sårbare delen av befolkningen. All vold kan bli forhindret. Angrep mot mennesker med albinisme kan aldri rettferdiggjøres, verken av kultur, tradisjon eller religion, sier han.

Albinisme er en genetisk tilstand som rammer rundt én av 20 000 på verdensbasis. Albinisme er mer vanlig i Afrika sør for Sahara, og rammer anslagsvis én av 1400 i Tanzania.

Kizito Makoye er tanzaniansk frilansjournalist med oppdrag for blant annet Reuters og Bistandsaktuelt. Han har base i Dar es Salaam.

Powered by Labrador CMS