Radiokjendis slår et slag for homofile i Afrika

Frank Malaba, stjerne i den populære TV-serien Amakorokoza i Zimbabwe og nå talkshowvert i Sør-Afrika, er mislikt av president Robert Mugabe.

Publisert

Frank Malaba, den sørafrikanske skuespilleren og radiokjendisen, har et profilbilde på internett hvor han kysser partneren sin, Lee Lucas Strydom. Han var den første mannen fra Zimbabwe til å stå åpent fram og fortelle at han elsker en annen mann.

– Livet mitt endret seg til det bedre etter dette, og i innboksen min ligger det meldinger fra unge og eldre som sier de respekterer mitt ståsted og den jeg er. Jeg blir også bedt om råd av unge zimbabwere, sørafrikanere og noen ganger av tanzanianere og kenyanere, sier Malaba.

– Én gang fikk jeg en melding av en mann fra Zimbabwe som hadde giftet seg med en kvinne fordi han ikke orket tanken på å bli plaget av familie og venner på grunn av sin seksuelle legning.

Han har bare fått positive tilbakemeldinger om sitt profilbilde.

– Vi har aldri lagt skjul på noe. Dette har vært profilbildet mitt i over ett år. Lee og jeg satser på et forhold som vil vare. Vi kommer ikke til å holde det hemmelig den dagen vi gifter oss, sier Malaba.

Rett på sak

Malaba er vert på det eneste talkshowet for homofile i Afrika, og er stolt av arbeidet sitt.

Radioprogrammet, som går under navnet ”Outspoken”, støttes av den nederlandske organisasjonen HIVOS/Arcus Foundation, og er et uavhengig initiativ med målsetning om å binde sammen ulike interessefellesskap for homofile og lesbiske for å fremheve det positive disse gruppene bidrar med i samfunnet.

Det ukentlige radioprogrammet sendes i det folkerike Gautengprovinsen i Sør-Afrika og på DStv-lydkanal 169 i hele det sørlige Afrika.

Politisk sak

President Mugabe har gått hardt ut mot homoseksualitet, og sammenligner de som praktiserer homofili, med hunder og griser.

Homofiles rettigheter ser ut til å bli et dominerende tema i arbeidet med å skrive en ny grunnlov i Zimbabwe. Partiet til presidenten, Zanu PF, forsøker å bruke dette striden om homofili til å skape problemer for opposisjonspartiene. 

– Det jeg er mest bekymret for i Zimbabwe, er at hiv/aids fremstilles som et viktig tema som regjeringen ønsker å fokusere på, mens den i virkeligheten ikke forstår at nøkkelen til løsninger på dette området i stor grad er knyttet til spørsmål om at ”menn som har sex med menn”, forklarer Malaba.

– Vi kan alle late som om det ikke finnes homoseksuelle i Zimbabwe, men det vil være til stor hjelp hvis vi erkjenner at homofile menn som er gift med kvinner, lett kan spre viruset videre i familien. Dette temaet blir aldri tatt opp, sier radioverten.

– Fengslene er en yngleplass for seksuelt overførbare sykdommer som i neste runde overføres til familiene, og regjeringen vil ikke en gang erkjenne at det foregår voldtekter og frivillig sex innenfor fengselsmurene.

– Det er som å mate en baby med den ene hånden og forgifte den med den andre.

Rettigheter


Malaba sier at andre afrikanske land, for eksempel Sør-Afrika, Namibia og Kenya, har ønsket de homofiles rettigheter velkommen.

– Det å inkludere homofile i Zimbabwes grunnlov gjør ikke Zimbabwe til et homofilt land. Det viser bare at landet anerkjenner menneskerettigheter generelt. Hva slags demokrati er det i et land som sier at det beskytter rettighetene til alle landets innbyggere bortsett fra de homofile? Spør Malaba.

Mange hevder at det å være homoseksuell er å fjerne seg fra afrikanske kulturnormer og verdier.

– Hva er afrikansk kultur? Finnes det én afrikansk kultur? I noen kulturer drepes albinobabyer fordi albinoer blir sett på som merkelige og annerledes. Er dette riktig? Og her vil jeg også tilføye: Ikke alle afrikanske kulturer ser på homoseksualitet som merkelig og skandaløst, sier Malaba.



 

Powered by Labrador CMS