Sikkerhetstyrker gjennomførte razzia på partikontoret til opposisjonspolitiker og popartist Bobi Wine. Myndighetene hevder at de etterforsker ulovlig bruk av uniformeffekter. Arkivfoto: Abubaker Lubowa / Reuters / NTB

Uganda: Razzia mot Bobi Wines partikontor, papirer beslaglagt

Sikkerhetsstyrker har ransaket partikontoret til popstjernen og opposisjonslederen Bobi Wine, som utfordrer Ugandas sittende president Yoweri Museveni ved det kommende valget. Både hodeplagg og viktige papirer skal være beslaglagt.

Publisert

Bobi Wine

- Popartisten Bobi Wine (38) er parlamentsmedlem i Uganda og stiller som kandidat til presidentvalget, der sittende president Yoweri Museveni etter manges mening er favoritt til å vinne.

- Bobi Wines egentlige navn er Robert Kyagulanyi Ssentamu.

- Han har tatt i bruk en rød beret som symbol. Det militante hodeplagget brukes også av tilhengerne hans.

Både politi og militære styrker deltok i razziaen mot kontoret til partiet National Unity Platform (NUP) i en forstad til hovedstaden Kampala onsdag. Den britiske avisa the Guardian melder at penger, plakater og mange røde berets ble beslaglagt.

De røde beretene er symbolet til Wine og hans tilhengere. Myndighetene skal ha forbudt bruken av bereter og andre typer "militær utrustning".

Det er presidentvalg i Uganda i februar neste år. President Yoweri Museveni har sittet ved makten i landet i 34 år og stiller til gjenvalg. Han utfordres av nettopp Bobi Wine, som har startet sitt eget parti.

Wine hevder ifølge BBC at viktige dokumenter i forbindelse med presidentvalgkampen ble beslaglagt under aksjonen. Det skal dreie seg om underskrifter til støtte for Wine som skal legges fram for den nasjonale valgkommisjonen for å oppfylle et av kravene til å stille til valg.

- Musevenis regjering prøver å blokkere meg fra å bli godkjent som presidentkandidat, sier Wine til BBC.

Popartisten, som egentlig heter Robert Kyagulanyi Ssentamu, sier at partiet skal begynne å samle inn underskrifter på nytt, og håper å få det plass allerede inneværende uke.

Tilhengere av opposisjonspolitiker Bobi Wine som ble arrestert av ugandiske sikkerhetsstyrker under razziaen mot partikontoret i en forstad utenfor Kampala onsdag. Foto: Ronald Kabuubi / AP / NTB

En talsperson for politiet avviser at razziaen mot partikontoret var politisk motivert, og sier at det var en del av en etterforskning av ulovlig bruk av uniformer. 20 medlemmer av partiets stab skal ha blitt arrestert under aksjonen.

En talsperson for valgkommisjonen sa til BBC at de ikke kunne kommentere de manglende dokumentene, men at det kan gis forlenget frist om kandidatene ber om det formelt.

I et større intervju med Bistandsaktuelt nylig tok Bobi Wine til orde for at ugandere flest krever endring. Les intervjuet her: «Ghettopresidenten».

Powered by Labrador CMS