Lokale innbyggere demonstrerer foran kjøpesenteret Maponya Mall i Soweto onsdag denne uka, i protest mot bølgen av vold og butikkplyndringer som har herjet landet de siste dagene. Over 200 mennesker er døde i uroen så langt. Foto: Luca Sola / AFP / NTB
Lokale innbyggere demonstrerer foran kjøpesenteret Maponya Mall i Soweto onsdag denne uka, i protest mot bølgen av vold og butikkplyndringer som har herjet landet de siste dagene. Over 200 mennesker er døde i uroen så langt. Foto: Luca Sola / AFP / NTB

Zuma-allierte står trolig bak uroen i Sør-Afrika - over 200 drepte

UTSYN: De verste opptøyene i Sør-Afrika etter apartheid skjer på det verst tenkelige tidspunkt, mens pandemier herjer folket. Men står noen bak opptøyene etter at tidligere president Jacob Zuma ble arrestert? Ja, mener politiet som har satt opp en liste over tolv mistenkte.

Publisert

Det står om partiets sjel, eller rettere: Mandelas ånd.

UTSYN:

Bistandsaktuelts meningsspalte, med faste kommentatorer:

 • Audun Aagre, Myanmar-kjenner og kommentator
 • Sissel Aarak, generalsekretær i SOS-barnebyer
 • Olutimehin Adegbeye, nigeriansk spaltist
 • Samina Ansari, daglig leder i Avyanna Diplomacy
 • Bernt Apeland, Røde Kors-sjef
 • Kiran Aziz, advokat og senioranalytiker for ansvarlige investeringer i KLP
 • Zeina Bali, daglig leder for Syrian Peace Action Center (Space)
 • Tor A. Benjaminsen, professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
 • Amar Bokhari, sosialentreprenør og daglig leder i Bokhari AS. Tidligere FN-ansatt og utenlandssjef i Redd Barna.
 • Catharina Bu, rådgiver i Tankesmien Agenda
 • Benedicte Bull, professor ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo
 • Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp
 • Anne Håskoll-Haugen, journalist og debattleder
 • Hilde Frafjord Johnson, tidligere utviklingsminister og eks-FN-topp
 • Tomm Kristiansen, journalist og kommentator
 • Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant for Høyre
 • Tor-Hugne Olsen, daglig leder i Sex og Politikk
 • Erik S. Reinert, professor ved Tallinn University of Technology
 • Hege Skarrud, leder i Attac Norge
 • Jan Arild Snoen, forfatter og kommentator
 • Erik Solheim, tidligere FN-topp og norsk miljø- og utviklingsminister, nå seniorrådgiver i World Resources Institute
 • Arne Strand, seniorforsker ved Chr. Michelsens institutt
 • Johanne Sundby, professor ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo
 • Maren Sæbø, journalist og kommentator
 • Titus Tenga, konstituert generalsekretær i Strømmestiftelsen
 • Marta Tveit, frilansskribent og podcaster for Fellesrådet for Afrika/SAIH
 • Christian Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet
 • Liv Tørres, direktør i Pathfinders for Peaceful Just and Inclusive Societies ved universitetet i New York.
 • Terje Vigtel, seniorrådgiver i Conow
 • Tore Westberg, kommentator bosatt i Nairobi
 • Henrik Wiig, seniorforsker ved Oslomet

*** Artikkelen er oppdatert med nye opplysninger 18. juli kl. 20.20. Per fredag 16. juli har 212 mennesker blitt drept i uroen, ifølge myndighetene. ***

Øverst på lista står den beryktede Thulani Dlomo, tidligere leder for sikkerhetspolitiets spesialavdeling. Han står Zuma nær og mistenkes for å styre en hemmelig hær ekspresidenten i sin tid opprettet, utenfor myndighetenes kontroll.

Også de øvrige 11 skal tilhøre den samme kretsen av lojale Zuma-allierte, men navnene deres er ennå ikke offentliggjort.

President Cyril Ramaphosa har fordømt plyndringen og ildspåsettelsene, drapene og voldsutgytelsen. Samtidig kritiseres han for ikke å ha grepet inn før mot de aggressive «zulukrigerne» Zuma lenge har omgitt seg med. De har tette bånd til ANCs Zuma-vennlige fløy.

Thulani Dlomo, i Sør-Afrika ofte omtalt som «Jacob Zumas private spion», mistenkes for å være hjernen bak opptøyene.
Thulani Dlomo, i Sør-Afrika ofte omtalt som «Jacob Zumas private spion», mistenkes for å være hjernen bak opptøyene.

Regjeringen utplasserte onsdag 25.000 soldater for å bistå politiet i å håndtere opptøyene, men få av soldatene skal være i KwaZulu-Natal, hvor uroen er størst.

Holder seg i skjul

Men politiet tror at hjernen bak opptøyene er den 48 år gamle, kontroversielle Thulani Dlomo, skriver flere sørafrikanske medier.

Opptøyene var til å begynne med sporadiske, preget av zuluaktivister som følte arrestasjonen av Jacob Zuma som ydmykende for hele deres etniske gruppe, den største i Sør-Afrika. Siden ble opptøyene og angrepene mer systematiske, og aksjonen ble styrt med bruk av den krypterte app-tjenesten WhatsApp.

Nettverket består av Zuma-venner. Noen av dem var ANCs geriljasoldater under apartheid, andre hans nære medarbeidere som president. Den første aksjonen var å sette fyr på 35 vogntog med mat og forsyninger på motorveien mellom Johannesburg og Durban. Samtidig ble det observert små lastebiler, lastet med menn og bildekk, som satte opp sperringer og satte bygninger i brann.

Aksjonene har satt deler av Johannesburg ut av kontroll. Matforsyningene er i kaos og nå går bensinstasjonene tomme. Alle påbud om å holde en meters avstand er brutt, vaksinasjonslokaler er knust, helsepersonellet fordrevet. Sør-Afrika var akkurat i gang med en storoffensiv i vaksinering. Få har fått sine stikk, så langt.

Ingen hadde sett for seg at det velregulerte Sør-Afrika skulle kollapse i løpet av dager. 800 supermarkeder er knust og varene plyndret. Lastebilparken er ramponert.

Kostnadene kan ifølge sørafrikanske økonomer bli på sju milliarder kroner. 40.000 selskaper er berørt, 150.000 jobber står i fare og halvannen million mennesker har tapt deres inntekt.

Presidenten har lagt skylda på kriminelle og mennesker som «ønsker å skape kaos.» Politiet mistenker Jacob Zumas organiserte tilhengere for å være blant dem, med Dlomo dypest nede i et hemmelig nettverk.

Les mer om uroen i Sør-Afrika:

De verste opptøyene siden apartheid-kampen

Barnesoldaten

Thulani Dlomo var en geriljakriger i ANCs væpnede hær, Umkhonto we Sizwe. Han ble rekruttert til kampen mot apartheid som trettenåring. Hans private liv er ukjent, men han hadde noen studieår ved et sørafrikansk universitet.

Som Zuma-tilhenger ble han rekruttert til toppstillinger i sikkerhetspolitiet, og ledet avdelingen for de hemmelige og mer røffe operasjoner. Han var en del av ekspresidentens indre krets og ble kalt Zumas «spionsjef».

Da Dlomos kontroversielle virksomhet ble kjent, flyttet Zuma ham ut av tjenesten og utnevnte ham til ambassadør i Japan. Da Cyril Ramaphosa overtok som president i 2019, ble Dlomo fjernet som diplomat. Det var noe av det første den nye presidenten gjorde for å rydde opp etter Zuma. Etter den tid ble det stille rundt ham, men Dlomo har holdt tett kontakt med Zuma i ekspresidentens private palass i KwaZulu-Natal, Nkandla.

En privat «hær»?

Zuma hadde sine politiavdelinger som skulle beskytte ham som president. De er blitt skiftet ut, men opererer de nå som en privat hær for å beskytte Zuma? Det spør politiet seg, etter å ha sett hvordan en gruppe på tolv mistenkte har organisert opptøyene i KwaZulu-Natal og Johannesburg.

En kameratgjeng? Eller en hær? Her er mye som kan likne de hemmelige tjenestenes virksomhet under apartheidstyret.

Politiet har samtidig sett nærmere på Zuma-familiens involvering i uroen. Zumas datter, Duduzile Zuma-Sambudla, har lagt ut twittermeldinger med oppfordring til vold og plyndring. I en video sier hun at folket må «kjempe for å få faren ut av fengslet.» Zumas sønn, Edward, uttalte før faren ble fengslet, at politiet måtte gå gjennom ham før de tok faren.

Vold og korona

Sør-Afrika er inne i en fjerde koronabølge, og president Ramaphosa har nedlagt forsamlingsforbud, ute og inne. Det er alkoholforbud og skolene har igjen vært stengt.

Regjeringens kraftige nedstengninger, med portforbud i lange perioder, har tæret på tålmodigheten. Samtidig har arbeidsløsheten økt med nedstengningen av næringslivet. Det er lett å forstå en fattig, sulten og arbeidsløs befolkning som ikke øyner noe håp. Samfunnet er fra før preget av grov vold.

For den tradisjonstro befolkningen blant zuluer kom arrestasjonen av deres «høvding», Jacob Zuma, som et sjokk. Da raste alt sammen, og de gjorde hva de før har gjort; gikk amok i gatene. Knuste butikkvinduer, stjal det som sto i hyllene, banket opp tilfeldige, sperret gatene, tente fyr på bygninger og knuste biler.

Politiets begrunnede mistanke, etter etterretning og etterforskning, er at Zuma-vennlige grupperinger har benyttet anledningen. En skikkelse som Thunli Dlomo har erfaring fra sikkerhetspolitiets spesialavdelinger til å håndtere slike situasjoner. Men han vet også hvordan de skapes.

Urostifter med skitne triks

Da Zondo-kommisjonen, som etterforsker «statsplyndringen» i Sør-Afrika, kom til sitt vitne Thulani Dlomo tidligere i år, falt mange brikker på plass. I 2008, før Zuma ble president, kom Dlomo opp med ideen om å skape en egen sikkerhetsstyrke for å beskytte Zuma, den kommende statsleder. Da Zuma ble utnevnt, opprettet han en styrke som parlamentet ikke skulle kunne kontrollere. Samtidig la han ned de eksisterende sikkerhetstjenester og opprettet nye med sine egne som ledere. Han etablerte dermed en parallell, offentlig finansiert sikkerhetstjeneste.

Dlomo fikk en posisjon innenfor dette selvdrevne sikkerhetsnettverket. Zondo-kommisjonen avdekket at hundretalls millioner gikk med til å beskytte Zuma. Kommisjonen avslørte også hans organisering av skitne triks mot finansministeren og ledere av skatteetaten. Han opprettet endog en falsk fagforening for å splitte den presidentkritiske fagbevegelsen.

Enheten som drev sitt skitne arbeid er for lengst avviklet, men politiets etterforskere spør seg hvor aktørene ble av. Er de knyttet sammen i et nettverk hvor Thulani Dlomo er edderkoppen? Har de beholdt sine ulovlige våpen?

Uro i ANC

I regjeringspartiet ANC er det også uro, for Zumas tilhengere sitter fortsatt ved styrebordet og i hovedkvarteret. Flere Zuma-aktører er denne uka blitt fjernet og fratatt medlemskapet. Midt i Zumas tilhengerskare står den tidligere generalsekretæren i ANC Ace Magashule, som er suspendert fra sin stilling mens han etterforskes for korrupsjon. Bevegelsen er splittet og Cyril Ramaphosa - presidenten som også leder partiet - må kjempe mot Zumas folk.

Det står om partiets sjel, eller rettere: Mandelas ånd. Det er den som ble forrådt under «de ni fortapte år» under Zuma, slik Cyril Ramaphosa har uttrykt det.

Powered by Labrador CMS