Opposisjonsledere i Tanzania er vant med å måtte møte for domstolene, men denne gang er anklagene ekstra alvorlige. Her er Chademas partileder Freeman Mbowe på vei inn i et rettslokale i Dar es Salaam 10. mars i år. Foto: Emmanuel Herman / Reuters / NTB

Tanzania: Opposisjonsledere arrestert, påstander om terror-planlegging

Ledende opposisjonsledere i Tanzanias er arrestert etter valget og står nå overfor alvorlige anklager i rettsvesenet. Opposisjonen krever nyvalg etter et valg de mener var preget av uregelmessigheter og stemmejuks.

Publisert

Lederen for Tanzanias største opposisjonsparti CHADEMA, Freeman Mbowe, og flere andre av partiets øverste ledere, har blitt arrestert anklaget for å ha planlagt terrorhandlinger. Arrestasjonene skjedde i forkant av en planlagt nasjonal protestaksjon mot det omstridte valget sist uke.

Det var mandag og igår at politiet gikk til aksjon og arresterte Mbowe sammen med to andre ledere. De to andre er ordfører i Ubungo kommune, Boniface Jacob, og den tidligere ordføreren i storbyen Dar es Salaam, Isaya Mwita. Ifølge politiet skal de tre ha oppfordret ungdommen til å protestere og planlagt sprengningen av flere bensinstasjoner og markedsplasser i den hensikt å skape store ødeleggelser. Også fire andre opposisjonelle ble arrestert.

- De vil bli siktet for terrorhandlinger. Vi har avgjørende bevis som tydelig viser til at de planla å sette fyr på bensinstasjoner i Dar es Salaam med det mål å skape store ødeleggelser, uttalte politisjefen i byen til pressen.

Lissu arrestert foran ambassader

Også partiets presidentkandidat Tundu Lissu ble arrestert tirsdag. Det skal ha skjedd foran EUs og flere europeiske lands ambassadebygninger. Han er nå løslatt igjen.

Lissu, som ble utsatt for et attentat og fikk omfattende skader i 2017, kom tilbake til landet i juli etter å ha mottatt behandling i utlandet. Årsaken var at han ville stille som partiets presidentkandidat og delta i valgkampen.

Lissu forteller at partiets utsendte valgkontrollører er blitt nektet adgang til stemmelokaler der det har vært mistanke om at stemmeurner er blitt tuklet med.

Bistandsaktuelt intervjuet fredag en partiaktivist på Zanzibar som hevdet at ulike representanter for sikkerhetsstyrkene, som ble tildelt en egen valgdag for å forhåndsstemme, hadde blitt utstyrt med flere stemmesedler hver.

Valgkommisjonen: CCM vant overlegent

Ved valget fikk sittende president John Magufuli fra regjeringspartiet Chama Cha Mapinduzi (CCM) 84 prosent av stemmene, mot Chademas kandidat Tundu Lissu som fikk 13 prosent, ifølge landets valgkommisjon.

Opposisjonen hevder imidlertid at det har foregått omfattende valgfusk. Flere demonstranter er blitt drept av sikkerhetsstyrker, blant andre 12 personer på øyene Pemba og Unguja, tilhørende regionen Zanzibar.

Opposisjonen i landet har kritisert anklagene om terror, en type siktelse som ikke gir mulighet for løslatelse mot kausjon, og kalt dem politisk motivert.

- Sjefanklageren i Tanzania har bokstavelig talt oppført seg som en menneskerettighetsforbryter idet han fengslet Mbowe og de andre uten kausjon, under anklager som alle vet er fabrikkerte, sier Robert Amstardam, en kjent advokat innen internasjonal rett som representerer CHADEMAs presidentkandidat Tundu Lissu.

Politisoldater i gatene

Lokale medier rapporterer at opposisjonen ikke har hatt mulighet til å protestere i Dar es Salaam mot valgavviklingen på grunn av et stort oppbud av sikkerhetsstyrker. Politiet har sperret av noen av rutene som protestmarsjene følger.

Opposisjonstilhengere i Sverige og andre europeiske land har imidlertid protestert ved sine respektive ambassader.

Samtidig advarte Liberatur Sabas, direktøren for politioperasjoner og opplæring, opposisjonstilhengere om å holde seg unna «ulovlig og uakseptable» protester.

- Det finnes mange lovlige kanaler de kan benytte for å gi uttrykk for sin frustrasjon, men vi vil ikke tillate forstyrrelse av ro og orden, advarte han.

- Dette er ikke folkets vilje

Opposisjonen står fast på sine påstander om at det har skjedd omfattende valgfusk, blant annet på Zanzibar, og har krevd nyvalg.

- Et valg skal gjenspeile folkets ønsker. Det som skjedde i forrige uke var ikke et valg. Alle de beviselige uregelmessighetene som har skjedd betyr at valgresultatet som ble annonsert og folkets vilje, ikke samsvarer, sier Zitto Kabwe, som leder ACT-Wazalendo, et annet opposisjonsparti.

Ifølge ham har valgkommisjonene i landet (Zanzibar har sin egen, red.anm.), hvis øverste ledere har blitt håndplukket av presidenten, ikke opptrådt upartisk og bestandig tatt det regjerende partiets side.

Krever uavhengig gransking

Kabwe, som unnslapp mandagens politiraid, krever opprettelsen av et uavhengig panel bestående av fremtredende afrikanske ledere som skal granske de påståtte uregelmessighetene, i tillegg til den grove politivolden som er utført mot uskyldige mennesker under avstemningen, særlig på Zanzibar.

«Noen må holdes ansvarlig for volden, for tapene av liv og for skadene som har blitt påført. Vi vil ikke gi etter i vår kamp for å bringe demokrati og frihet tilbake i Tanzania og Zanzibar», uttalte Kabwe i et pressemelding.

Samtidig har Norge, USA og Storbritannia uttrykt bekymring for arrestasjonen av opposisjonsledere og den omfattende innblandingen i valget, og bedt om en uavhengig granskning av de rapporterte uregelmessighetene.

USA krever løslatelse

«Vi er dypt bekymret over rapportene om vold og politibrutalitet under valgene, inkludert arrestasjonen av politiske opposisjonsledere», sier en talsmann for britiske myndigheter. Hans uttalelser fikk støtte fra USAs ambassadør til Tanzania, Donald Wright, som krevde løslatelse av opposisjonslederne og gjenoppretting av nettkommunikasjonskanalene som har blitt stengt.

«Meldingene om at opposisjonsledere har blitt arrestert, er ekstremt bekymringsfullt. Jeg oppfordrer regjeringen til å sørge for opposisjonsledernes sikkerhet, til å stanse de målrettede arrestasjonene, løslate de arresterte, gjenopprette telekommunikasjonen og sørge for rettssikkerhet for alle landets borgere», sa Wright.

Tanzanias regjeringsparti CCM styrte landet som en ett-partistat fra 1977 til 1992, da andre partier også ble tillatt. CCM har imidlertid vunnet samtlige flerpartivalg også siden dengang. Årets valgseier i parlamentsvalget er enda større enn flere av de tidligere. CCM vant 256 av 264 seter i parlamentet.

I valget på Zanzibar, der regionen også velger sin egen president, fikk CCMs kandidat Hussein Mwinyi 76 prosent av stemmene, mens hans hovedutfordrer Maalim Seif Sharif fikk 19 prosent. Ifølge BBC er dette det største tapet i stemmetall den kjente opposisjonskandidaten har opplevd, men også Seif Sharif hevder det har foregått omfattende valgfusk. Han opplevde også å bli arrestert sist uke da han prøvde å få tilgang til et valglokale forbeholdt sikkerhetsstyrkenes forhåndsstemming.

Mwinyi ble innsatt ved en seremoni mandag.

Les mer: Tanzanias opposisjon frykter valgfusk, flere demonstranter drept

Powered by Labrador CMS