Zimbabwes viktigste politiske opposisjonsleder, Nelson Chamisa, løfter fingeren mens publikum følger ham etter at han hadde avgitt sin stemme ved Kuwadzana-skolen i Harare, Zimbabwe, under mellomvalget lørdag 26. mars.
Zimbabwes viktigste politiske opposisjonsleder, Nelson Chamisa, løfter fingeren mens publikum følger ham etter at han hadde avgitt sin stemme ved Kuwadzana-skolen i Harare, Zimbabwe, under mellomvalget lørdag 26. mars.

Mellomvalget i Zimbabwe:

Et hint om hva som kommer i 2023

Zimbabwes viktigste opposisjonsparti, Citizens' Coalition for Change (CCC), vant 19 av de 28 setene det ble kjempet om i nasjonalforsamlingen i det parlamentariske mellomvalget som ble holdt lørdag.

Publisert Sist oppdatert

Zimbabwes viktigste opposisjonsparti, Citizens' Coalition for Change (CCC), vant 19 av de 28 setene det ble kjempet om i nasjonalforsamlingen i det parlamentariske mellomvalget som ble holdt lørdag, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

President Emmerson Mnangagwas regjerende Zimbabwe African National Union – Patriotic Front (Zanu-PF) fikk ni seter, heter det i rapporten. Opposisjonen befestet dermed sitt grep i urbane områder, mens Zanu-PF befestet sin maktbase i landlige områder.

I et ekslusivt intervju med Bistandsaktuelt publisert før helgen, forklarte opposisjonspartiets leder Nelson Chamisa sin økende popularitet med folkets tørst etter politisk endring:

– Ingen undertrykkende makt eller diktator kan stoppe en idé som er blitt moden. Og vår idé er en borgerbevegelse som setter borgerne i sentrum og først, sa han.

Også ledere i frivillige organisasjoner var enige i at Chamisa har stjålet showet over hele Zimbabwe. Det er historisk, mente Claris Madhuku, leder for The Platform for Youth Development Trust.

– Det har aldri skjedd etter uavhengigheten at en opposisjonsleder stormer over hele landet, i landsbyer og storbyer, og samler så massiv støtte som det Chamisa har gjort, sa han til Bistandsaktuelt.

Les også: – Vi bryter med diktaturet og tyranniet i Zimbabwe

Lav deltagelse

Zanu-PF, som har ledet Zimbabwe siden uavhengigheten i 1980, beholdt alle parlamentariske seter den vant i stortingsvalget i 2018. Partiet gjorde også inngrep i noen tradisjonelle opposisjonsfestninger ved å snappe til seg to parlamentariske seter vunnet av opposisjonen i 2018, noe som ytterligere styrket dets dominans i nasjonalforsamlingen.

Zanu-PF kontrollerer nasjonalforsamlingen med to tredjedels flertall etter å ha vunnet 145 av de tilgjengelige 210 setene i valget i 2018. Sammen med parlamentariske suppleringsvalget ble det også holdt et suppleringsvalg for lokale myndigheters representanter i 122 lokale råd.

Det sterkt omstridte mellomvalget ble sett på som et hint om hva man kan forvente i neste års valg.

Det ble meldt om lav valgdeltagelse i flere kretser. Også i hovedstaden Harare, der 16 parlamentariske seter var på spill, var deltagelsen lav.

«Folk, spesielt ungdommer, kommer ikke for å stemme», sa en tjenestemann fra den nasjonale valgmyndigheten, Zimbabwe Electoral Commission (ZEC), ifølge Xinhua.

Powered by Labrador CMS