– Det har aldri skjedd etter uavhengigheten at en opposisjonsleder stormer over hele landet, i landsbyer og storbyer, og samler så massiv støtte som det Chamisa har gjort, sier Claris Madhuku til Bistandsaktuelt.
– Det har aldri skjedd etter uavhengigheten at en opposisjonsleder stormer over hele landet, i landsbyer og storbyer, og samler så massiv støtte som det Chamisa har gjort, sier Claris Madhuku til Bistandsaktuelt.

Eksklusivt intervju med Zimbabwes populære opposisjonsleder:

– Vi bryter med diktaturet og tyranniet i Zimbabwe

Nelson Chamisa er høyt utdannet, populær og karismatisk – men vil han vinne morgendagens valg mot det sittende regjeringspartiet og «krokodillen» Emmerson Mnangagwa?

Publisert Sist oppdatert

Etter at Zimbabwes lengesittende president Robert Mugabe militært ble avsatt i 2017, kom den tidligere visepresidenten Emmerson Mnangagwa til makten. Mnangagwa, som har fått tilnavnet «krokodillen», har i forkant av morgendagens mellomvalg erklært at et opposisjonsparti aldri vil styre i Zimbabwe.

Likevel har opposisjonspolitikeren Nelson Chamisa og det nyopprettede partiet Citizens Coalition for Change (CCC), klart å oppnå stor popularitet under valgkampen, før valget hvor det skal velges 28 representanter til nasjonalforsamlingen og 122 til lokale råd.

Chamisa forklarer selv sin økende popularitet med folkets tørst etter politisk endring.

– Ingen undertrykkende makt eller diktator kan stoppe en idé som er blitt moden. Og vår idé er en borgerbevegelse som setter borgerne i sentrum og først, sier Chamisa til Bistandsaktuelt.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Nelson Chamisa (t.h.) hilser på tilhengere og partifeller under ett av opposisjonspartiet CCC sine valgmøter.</span>
Nelson Chamisa (t.h.) hilser på tilhengere og partifeller under ett av opposisjonspartiet CCC sine valgmøter.

Han er selv overveldet over den store støtten fra zimbabwere.

– Jeg er ekstremt ydmyk over den overveldende responsen og støtten til endring fra zimbabwere av alle aldre, etnisiteter, trosretninger, stammer og regioner. Kravet om forandring i Zimbabwe er nå blitt et nasjonalt kor, et kollektivt krav fra innbyggerne.

Også ledere i frivillige organisasjoner er enige i at Chamisa har stjålet showet over hele Zimbabwe. Det er historisk, mener Claris Madhuku, leder for The Platform for Youth Development Trust.

Nelson Chamisa

  • Nelson Chamisa er advokat, pastor og leder opposisjonspartiet Citizens Coalition for Change party (CCC), stiftet i januar i år.
  • Han tapte i 2018 et omstridt presidentvalg mot sittende president Emmerson Mnangagwa, fra regjeringspartiet Zimbabwe African National Union – Patriotic Front (Zanu-PF).
  • I etterkant av 2018-valget klaget Chamisa valget, som han mente var rigget, til høyesterett. I stedet for å bli hørt, bestemte retten at Chamisa ikke var den rettmessige lederen av hans tidligere parti, Movement for Democratic Change (MDC).
  • Nå prøver Chamisa på nytt å vinne politisk makt sammen med CCC i mellomvalget 26. mars og i neste års presidentvalg.

Kilder: Zimbabwe electoral commission, Reuters, Africanews og AllAfrica

– Det har aldri skjedd etter uavhengigheten at en opposisjonsleder stormer over hele landet, i landsbyer og storbyer, og samler så massiv støtte som det Chamisa har gjort. Dersom det regjerende Zanu-PF-partiet ikke stjeler presidentvalget i 2023, så er jeg ikke i tvil om at Chamisa vil bli landets neste president, sier Claris Madhuku til Bistandsaktuelt.

Chamisas lange fartstid i politikken

Til tross for sin unge alder på 44 år har Chamisa lang fartstid som politiker i Zimbabwe. I 1999 ble han ett av de første medlemmene i opposisjonspartiet Movement for Democratic Change (MDC), ledet av den nå avdøde Morgan Tsvangirai.

I 2003, som 25-åring, ble Chamisa valgt inn i nasjonalforsamlingen, som landets yngste parlamentariker noen gang. Han ble også tidenes yngste regjeringsmedlem da han ble minister for informasjons- og kommunikasjonsteknologi i den nasjonale samlingsregjeringen i 2009.

Han rykket opp i MDC-ledelsen og ble konstituert leder etter at Morgan Tsvangirai døde i 2018. Samme år ble han partiets kandidat til presidentvalget, et omstridt valg som han tapte.

Indre konflikter og splittelser herjet i MDC etter at partiets stifter døde. Chamisa kastet til slutt inn håndkleet og lanserte sin egen opposisjonsbevegelse, Citizens Coalition for Change (CCC), Borgerkoalisjonen for endring.

Stor støtte i valgkampen

Nå, før helgas mellomvalg i Zimbabwe, reiser Chamisa og kona Sithokozile til byer og landsbyer landet rundt for å samle støtte til partiets lokale og nasjonale kandidater.

Én av landsbyene han har besøkt er Ebabeni i Tsholotsho-distriktet i provinsen Matabeleland North. Landsbyboeren Richwell Nhliziyo (56) var på valgkampmøtet i Ebabeni, og er overbevist om at Chamisa er rett mann til å lede landet.

– Jeg liker denne unge mannen, Chamisa. Han kommer til å bli en utmerket president for landet. Hans møter får meg til å føle at landet er i ferd med å få mer uavhengighet. Jeg støtter Chamisa fullt ut, helt inn til beinmargen, sier Nhliziyo til Bistandsaktuelt.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Chamisa har kvittet seg med sitt gamle parti MDCs røde farge, og ikledd gult har han og partiet CCC drevet valgkamp de siste månedene i håp om å vinne setter i mellomvalget. </span>
Chamisa har kvittet seg med sitt gamle parti MDCs røde farge, og ikledd gult har han og partiet CCC drevet valgkamp de siste månedene i håp om å vinne setter i mellomvalget.

Chamisa får også støtte fra de eldre velgere. Gogo Chihera (87) fra den tettbefolkede Harare-forstaden Glenview er svært entusiastisk i sin støtte til Chamisa.

– Jeg støtter Chamisa. Jeg stemte på han i 2018, og vil stemme på han igjen og igjen helt til jeg dør, sier 87-åringen.

Rørt av støtten fra den gamle damen, sendte Chamisa henne en flunkende ny skinnsofa.

– Gud er i himmelen, og han er god mot meg. Gud velsigne Chamisa, ropte hun ut da hun mottok gaven fra den populære opposisjonslederen, sier den rørte damen.

I det fjerntliggende Gokwe-området i Midlans-provinsen, hvor Chamisa nylig holdt valgmøter, klarte ikke politiet å holde tilbake ekstatiske landsbyboere som sang, plystret, danset og ropte av glede da Chamisa vinket til dem fra valgkampkolonnen, omgitt av kraftige sikkerhetsvakter.

Selv ikke tåregass fra politiet skremte bort folkemengden som strømmet til CCC-lederen, selv om han ble nektet av politiet å gjennomføre valgkampmøtet sitt.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Mange deltar i valgkampen selv om politiet både har forbudt flere av CCC sine valgmøter og arrestert partimedlemmer. </span>
Mange deltar i valgkampen selv om politiet både har forbudt flere av CCC sine valgmøter og arrestert partimedlemmer.

Møter også motstand

Men trofaste tilhengere av regjeringspartiet Zanu-PF er av en annen oppfatning. En av dem er Taurai Kandishaya. Han mener Chamisas popularitet i hovedsak skyldes at han tapte kampen om kontrollen over opposisjonspartiet MDC. Det ledes nå av Douglas Mwonzora, som vant makten over partiet i domstolene.

– Bringer det kanskje ikke popularitet når du driver et parti som verken har en struktur, et kontor eller medlemskap? spør Kandishaya.

Men Chasima virker uberørt av slik kritikk. Samtidig er han litt fortumlet og overrasket over partiets voksende støtte over hele landet, til tross for represaliene hans tilhengere fortsatt møtes med.

– Vanlige borgere er overalt, og skaper bevegelse overalt. Det er faktisk landsbygda, distriktene, som er de største drivkreftene i borgerbevegelsen. På grunn av marginaliseringen, underutviklingen, fattigdommen og den generelle neglisjeringen de har opplevd gjennom årene med Zanu-PF. Innbyggere på landsbygda ønsker en ny start og de ønsker å gjenvinne sin sentrale rolle i politikk, lovgivning og viktige avgjørelser som bestemmer utviklingen av nasjonen, sier Chamisa.

I forrige måned ble den 35 år gamle CCC-supporteren Mboneni Ncube drept da en gjeng fra Zanu-PFs ungdomsorganisasjon, væpnet med spyd, macheter og steiner, stormet et CCC-valgmøte i byen Kwekwe i Midlands-provinsen.

Men selv etter at dette skjedde, sa Chamisa at hans parti ikke vil møte vold med vold.

– Vi er et parti for fred, toleranse og dialog. Freden er skjør, og den kraver at alle borgere opptrer ansvarlig for å bygge et nytt, stort Zimbabwe. Vi tror på en politikk styrt av ideer, verdier og klokskap, sier Chamisa.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Chamisa har nå hatt sine siste valgmøter før det i morgen skal velges 28 representanter til nasjonalforsamlingen samt 122 representanter til lokale råd.</span>
Chamisa har nå hatt sine siste valgmøter før det i morgen skal velges 28 representanter til nasjonalforsamlingen samt 122 representanter til lokale råd.

Fare for valgfusk

Det er økende frykt for valgfusk fram mot presidentvalget i 2023. Chamisa sier han bare har én ting å si til det:

– For å nedkjempe valgfusk trenger vi større valgdeltakelse, og å vinne med et valgskred, slik vi så i Zambia.

Politiet har forbudt en rekke CCC-valgmøter. Chamisa sier det ikke bekymrer han, og at det heller ikke undergraver hans økende oppslutning fra zimbabwere.

– I Zimbabwe er det visse regler som gjelder for CCC, og ikke for Zanu-PF. Vi bryter ingen regler. Men vi bryter med diktaturet og tyranniet i Zimbabwe, sier Chamisa.

Powered by Labrador CMS