Den etiopiske regjeringsrepresentanten Redwan Hussien og Tigray-delegaten Getachew Reda utveksler dokumenter under signeringen av de AU-ledede forhandlingene for å løse konflikten i Nord-Etiopia, i Pretoria, Sør-Afrika, 2. november 2022. REUTERS/Siphiwe Sibeko

Våpenhvile i Etiopia:

Optimisme, men også skuffelse over innholdet i avtalen blant etiopiere i Norge

Etiopiere i Norge er glade for at våpnene er lagt ned i Tigray og håper våpenhvileavtalen kan lede til varig fred. Samtidig er de bekymret for at avtalen fort kan ryke.

Publisert Oppdatert

Avtalen gir håp, sier Lemma Desta som er nestleder i Sammen for Etiopia.

– Jeg er glad for denne avtalen. Endelig har man innsett at denne konflikten ikke kan løses med våpen, og det er afrikanere selv om har fått på plass denne avtalen. Det er jeg også glad for. Jeg vil si at jeg er forsiktig optimist, sier Lemma Desta til Bistandsaktuelt.

Han er nestleder i organisasjonen Sammen for Etiopia og har gjennom de siste årenes krig i hjemlandet gitt uttrykk for klar støtte til regjeringen og president Abyi. Han sier selv han har forsvart Etiopias rett i konflikten.

Det gjør han fortsatt, men understreker at han mener avtalen en bra for alle som bor i Etiopia, også de i Tigray.

– Den gir håp for Tigray, den gir håp for Etiopia og den gir håp for kontinentet, sier han.

Desta sier at det viktige nå blir at avtalen holder og at de ulike kravene til partene blir oppfylt. Han viser til at det er krav om ting som skal skje innen 24 timer, innen 10 dager og så videre.

– Jeg er faktisk positivt overrasket over at TPLF har gått med på denne avtalen. Det kan ikke ha vært lett for dem. Samtidig er jeg bekymret for at den gamle generasjonen i TPLF vil underminere fredsprosessen. Men jeg håper de innser at krig ikke er veien å gå fremover, sier han.

Lemma Desta, nesteleder i Sammen for Etiopia, er forsiktig optimist.

– Må vise forståelse

Lemma sier at krigen har vært en stor belastning for alle etiopiere, både i landet og i resten av verden.

– Nå kan vi puste ut. Jeg håper og tror vi har lært at politiske konflikter ikke kan løses med våpen, sier han.

Lemma understreker at krigen har hatt store menneskelige omkostninger og særlig i Tigray.

– Jeg tror mange i Etiopia har empati med mødrene og barna i Tigray, og jeg håper vi kan vise forståelse og empati for hverandre fremover, sier han.

Eritrea er problemet

Dereje Tekle Asefa, er styreleder for Samarbeidsfora for norsk-tigrayanere. I likhet med Desta er han glad for at kampene har stanset.

– Det er selvsagt bra at man snakker sammen istedenfor å krige. Det er jeg og mange jeg har snakket med glade for. Men det er en elefant i rommet: Eritrea, sier han.

– Det er veldig skuffende at avtalen ikke inneholder krav om at eritreiske soldater, som har begått fryktelige overgrep, skal trekke seg helt ut av Etiopia. Jeg tror det vil bremse gjennomføringen av avtalen og er det største hinderet for varig fred.

Dereje Tekle Asefa, er styreleder for Samarbeidsfora for norsk-tigrayanere.

Dereje sier at han tror begge parter ønsker fred.

– Ja, det tror jeg. I Tigray er situasjonen forferdelig og det blir viktig å raskt få inn humanitær hjelp. Krigen har også selvsagt hatt negativ effekt på hele landet, blant annet på økonomien. Både EU og internasjonale finansielle organisasjoner - som IMF og Verdensbanken - har for eksempel holdt tilbake støtte.

Han er også bekymret for at hatretorikk kan underminere avtalen.

– Norge bør holde igjen

– Allerede nå ser vi at enkelte tilknyttet regjeringen skryter av at de har knust fienden, og så videre. Den slags hatretorikk er veldig uheldig og bidrar til å øke usikkerheten om avtalen vil holde, sier han.

Norsk-tigrayeren poengterer at han håper at avtalen får konkrete resultater raskt.

– Strøm, internett, medisiner, mobilnett - slike ting bør regjeringen bidra til at kan begynne å fungere allerede i dag. Det vil hjelpe enormt for befolkningen i Tigray og være et tydelig signal fra regjeringen om at de mener alvor. Norge og andre land bør ikke gjenoppta støtte eller samarbeid med regjeringen i Adis Abeba før de ser at slike ting skjer og at avtalen holdes, sier han.

Powered by Labrador CMS