Politiet bruker tåregass under et sammenstøt mellom tilhengerne til Morales og myndighetenes støttespillere i La Paz, Bolivia. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Etter presidentens avgang: Bolivia preges av borgerkrigslignende tilstander

Bolivias president har gått av etter sterkt press fra militæret. Evo Morales har fått tilbud om asyl i Mexico, men den avgåtte presidentens tilhengere blir nå angrepet og forfulgt. I hovedstaden La Paz meldes det nå om borgerkrigslignende tilstander.

Publisert

Et militærkupp, eller en retur til demokrati? Situasjonen i Bolivia er for øyeblikket kaotisk, og bærer preg av borgerkrigslignende tilstander.

Søndag gikk Evo Morales av som president. Han trakk seg etter nesten tre uker med voldsomme protester i etterkant av det tvilsomme valgresultatet 20. oktober. Mandag ble det meldt at Morales hadde reist til Mexico, der han har fått tilbud om politisk asyl.

Samtidig har protester til støtte for Morales brutt ut i stort omfang. Militæret har nå selv vedtatt å gripe inn i et forsøk på å få kontroll på opptøyene.

Onsdag ettermiddag var det sammenstøt i flere byer. Den imidlertidige presidenten, Jeanine Anez, har utpekt en ny leder for landets væpnede styrker. Han er general og heter Sergio Orellana Gentellas.

- De har tatt fra oss demokratiet

Segundina Flores leder Føderasjonen av kvinnelige bønder, en organisasjon som var kjent for å være tro mot den avgåtte presidenten. Hun forteller via telefon hvordan både hun og mange andre sosiale ledere har gått i dekning av frykt for egen sikkerhet.

- Rasistene har stjålet ordet demokrati fra oss. Og de har slått oss med det, sier Flores.

Hun forteller om kaoset som nå preger Bolivia, og sier at hun frykter det som kan skje i tiden som kommer.

- Vi må skjule oss nå fordi vi støttet endringsprosessen i Bolivia, fordi vi støttet Evo (Morales, red. anm.). Vi har ingen garanti for egen sikkerhet. Og nå undertrykker politiet og hæren både folket og oss som forsvarer det vaskeekte demokratiet.

I dekning

Også Jhonny Pardo, som leder Landsarbeidernes fagforening fra Cochabamba (FSUTCC), sier han har blitt forfulgt. Pardo har støttet både Morales og den tidligere presidentens parti, kalt Bevegelsen for en sosialistisk retning (MAS) åpenlyst. Dette er årsaken til forfølgelsen, sier Pardo.

- Det som gjør vondt, er at det å være en Masista (en MAS-tilhenger, red. anm.) nærmest har blitt en forbrytelse. Vi som har vært endringsprosessens ansikt, må nå gå i dekning. Ellers blir vi overfalt, eller hjemmene våre blir brent ned, sier Pardo alvorlig over telefon fra delstaten Cochabamba.

Powered by Labrador CMS