Eksil-venezuelanere på gatene i grensebyen Cúcuta. De demonstrerer for amerikansk nødhjelp og mot Maduro-regimet. Alle foto: Ferley Ospina

Her står kampen om nødhjelpen til Venezuela

23. februar er datoen opposisjonsleder Guaidó har satt som frist for at USAs nødhjelp må slippe inn i Venezuela. Nå er han på vei mot grensebyen der konflikten er satt på spissen. Vår korrespondent er allerede på plass.

Publisert

En ting er sikkert: Det går mot en anspent og turbulent helg her i grenseområdet mellom Colombia og Venezuela.

I den colombianske grensebyen Cúcuta ligger tonnevis av amerikansk nødhjelp klar for å sendes inn i Venezuela - hvis Maduro-regjeringen skulle tillate det. Byen danner nå ramme for et internasjonalt muskelspill om nabolandets skjebne.

Allerede torsdag vil landets opposisjonsleder og selverklærte nye leder Juan Guaido reise til grensebyen i spissen for en bilkolonne. Målet er å bryte militærblokaden og få nødhjelp og varer inn i landet. President Nicolas Maduro har samtidig opplyst at militæret har styrket beredskapen ved grenseovergangene og at ingenting vil slippe inn.

Den omstridte nødhjelpen fra USA står fortsatt lagret i ingenmannsland på grensa. Opposisjonen vil ha hjelpen inn i landet. Regjeringen er imot. Det internasjonale Røde Kors har samtidig meldt at de ikke vil delta i utdelingen av nødhjelpen i Venezuela, siden de oppfatter at den har et politisk mål ved siden av det humanitære.

Protest-aksjoner

«Ned med Maduro», «humanitær bistand nå», står det på skiltene folk holder i været ved grensebrua Tienditas. Bilene tuter, mens folk på gata huier og klapper, rapporterer Bistandsaktuelts korrespondent.

Midt ute på brua har venezuelanske tropper blokkert den trefelts grenseovergangen med containere og en tankvogn for å hindre den humanitære hjelpen fra USA fra å komme inn i landet.

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó har satt lørdag 23. februar som frist for å få nødhjelpen inn i landet. Ifølge Guaidó har 600 000 frivillige meldt seg for å frakte nødhjelpen til Venezuela. Han har oppfordret de militære til å velge hans side, og ikke hindre at nødhjelpen slipper inn på lørdag.

- Han har ødelagt Venezuela

Grensebrua ble bygget i 2016, men ble aldri innviet og har aldri blitt brukt før. Nå er den blitt åsted for en eskalerende internasjonal konflikt.

Larmen fra bilhorn og jubel stiger når en politieskortert kolonne lastebiler med nødhjelp, mat og medisiner kjører ut på den avstengte grensebrua. Men lenger kommer den ikke.

«Venezuelanere, vi er ikke alene. Hele verden holder med oss», står det på 42-årige Israel Escobars skilt. Han har vært her i den colombianske grensebyen Cúcuta i ett år og tre måneder, og selger is for å kunne sende penger hjem til familien i Venezuela.

- Jeg håper bare at denne hjelpen vil komme fram i Venezuela. At Maduro vil åpne sitt hjerte og gå av. For han har ødelagt Venezuela, sier venezuelanske Israel Escobar.

Ryktene svirrer

Alle i Cúcuta snakker om den humanitære hjelpen, men ingen ser ut til å vite hva som egentlig foregår. På gata og i radioen svirrer ryktene.

Noen sier at hjelpen skal gå til folk i Cúcuta. Andre at de militære vil tvinge hjelpen gjennom avsperringen til Venezuela. Kanskje blir det starten på en invasjon av Venezuela, lyder en spådom vi får formidlet.

USAs president Donald Trump har da også gjentatte ganger uttalt at han ikke utelukker en militær invasjon av Venezuela, og det har gått rykter om at USA vil sende 5000 soldater til Colombia.

Tirsdag erklærte Nicolas Maduro militær unntakstilstand i grenseområdet mot Brasil. Den venezuelanske lederen lovet Trump at han er klar til å angripe Colombia dersom amerikanske soldater krysser grensa inn til Venezuela.

Stenger havner og flyplasser for nødhjelp

Også flere steder i Brasil og De nederlandske Antiller er utpekt som utskipningssteder for USAs nødhjelp til Venezuela. Dessuten meldte Brasil tirsdag at landet vil sende nødhjelp til grensebyene Boa Vista og Pacaraima.

Nicolas Maduro svarte med å stenge alle havnebyer samt luftveien til Aruba, Bonaire og Curacao. Den nærmeste øya på Antillene, Curacao, ligger bare 25 kilometer fra kysten av Venezuela.

Onsdag meldte russiske nyhetsbyråer at Maduros allierte Russland nettopp skulle ha levert humanitær nødhjelp til Venezuela.

Cúcuta med sine om lag 750 000 innbyggere er en typisk colombiansk grenseby. Narkokriminalitet og smuglervirksomhet sies å være en viktig del av inntektsgrunnlaget. Det hevdes at alle landets større illegale væpnede grupper har en gren i byen: ELN-geriljaen, de høyreorienterte paramilitære gruppene, samt rene kriminelle grupper. Det colombianske militærets helikoptre svever kontinuerlig over hodene våre når vi besøker byen. Folk i byen ser derimot ikke ut til å gjøre noe notis av dem.

Nå er det striden om nødhjelpen til Venezuela som har satt den en gang søvnige grensebyen på verdenskartet. Som en på gata sier det: - Før var det ingen som kjente til Cúcuta. Nå snakker alle om byen.

I helgen vil det også bli arrangert en større konsert i byen, til støtte for Guaidó og opposisjonen i Venezuela, der flere internasjonale musikkstjerner vil delta.

Mange flykter uten papirer

Nasjonalforsamlingens president Juan Guaidó har utnevnt seg selv til midlertidig president i landet. Han er blitt anerkjent av USA og en rekke land i Latin-Amerika og Europa, blant dem Frankrike, Tyskland, Spania, Storbritannia, Danmark og Sverige. Norge anerkjenner derimot ikke Guaidó som Venezuelas fungerende president.

Ifølge FN har tre millioner mennesker forlatt det kriserammede Venezuela de siste årene. Nabolandet Colombia huser alene 1,2 millioner venezuelanere. Daglig krysser 25 000 mennesker den offisielle grenseovergangen, Simon Bolivar-brua rundt ti kilometer fra Tienditas, opplyser lokale myndigheter i Cúcuta.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

"VOTING BY THEIR FEET": En jevn strøm av mennesker krysser grensebrua Simon Bolivar, på vei fra Venezuela til Colombia.

I tillegg kommer det økende antallet som krysser grensa ulovlig via de mange uoffisielle stiene. Man kan se dem når man kikker ned fra Simon Bolivar-brua. En konstant strøm av mennesker som går under brua. Der nede hvor de ikke trenger å vise fram noen papirer.

Oppe på brua er menneskemylderet overveldende.

- Bucaramanga, Bogota, Rumichaca, Ecuador, Peru, roper en mann. Det høres ut som tilfeldige søramerikanske destinasjoner, men de representerer håpet om ei bedre framtid for mange av menneskene på brua. Mannen selger transport videre fra grensa til steder der flyktningene kan slå seg ned å søke arbeid. Han roper det opp som om det var kaffe han solgte.

Guaidó gir oss håp

Midt i mylderet av venezuelanske migranter møter vi Angel. Han selger den smertestillende medisinen Acetaminofen. Salget går godt, for det er mangel på medisiner i Venezuela. De vi møter som er på vei mot Venezuela, bærer på dagligvarer, egg og toalettpapir, som det er svært dyrt og vanskelig å få kjøpt i Venezuela.

Ingrid Rivas fra Valencia i Venezuela er på vei inn i Colombia sammen med sin sønn Antonio Eduardo på åtte år.

- Vi emigrerer fordi det ikke finnes mat i Venezuela. Sønnen min hadde ingen lærer på skolen, og det finnes ikke medisiner. Det finnes ingenting. Men den nye presidenten Juan Guaidó gir oss håp. Håp om at vi kan vende tilbake snart, sier Ingrid Rivas.

Men håpet er ikke sterkt nok til at de blir.

- Hva hvis Maduro ikke vil gi fra seg makten? Det kan vi ikke vente på. Sønnen min sulter. Det er ikke mat i Venezuela, señora, sier Ingrid Rivas.

Menneskesmugling: sju dollar

Midt i et intervju med en annen kvinne på brua bryter menneskesmugleren Roy Pérez inn. Han tilbyr å transportere hennes venninne via de uoffisielle stiene for en sum tilsvarende sju amerikanske dollar. Han gjør ikke noe forsøk på å skjule sin forretning.

De siste månedene er det stadig fler som krysser grensa ulovlig, med den risiko det innebærer, forteller han. Det samme bekrefter lokale myndigheter når vi snakker med dem.

Roy Pérez har vært i Cúcuta de siste seks månedene, med følger fortsatt med i hva som skjer i Caracas.

- Vi ønsker bare at Venezuela skal bli som før. Da man kunne kjøpe medisin, mel eller brød. Uansett hvem presidenten er, lyder det fra Roy Pérez.

- Når et folk sulter så vil det komme opprør. Det er det som er i ferd med å skje i Venezuela, sier han.

Live-konsert

Tilbake til grensebrua Tienditas. Fredag blir den scene for en viktig symbolsk markering. Da arrangeres konserten «Venezuela Aid Live», organisert av den britiske mangemillionæren Richard Branson. Formålet med konserten er, ifølge Branson, å samle inn penger til humanitær bistand til Venezuela.

Makthaverne i Venezuela har svart ved å proklamere at de vil organisere en annen konsert på venezuelansk side av grensa, under navnet «Hands off Venezuela!», med støtte blant annet fra Roger Waters.

Alle knep blir tatt i bruk i det internasjonale maktspillet om Venezuela. Det spilles på alle strenger. Historien om "de gode og de onde", skal formidles. Hvem som er den onde og hvem som er den gode kommer an på politisk tilhørighet. Pisk og gulrot. Popmusikk, nødhjelp - og trusler om militær inngripen.

POLITISERT NØDHJELP: Tonnevis med "politisert" amerikansk nødhjelp ligger lagret i byen Cúcuba, i påvente av et mulig klarsignal om å bli fraktet inn i Venezuela.

Powered by Labrador CMS