Mye drahjelp måtte til for å få generatoren på plass. Den gir strøm til et akvaponianlegg (kombinert fiskeoppdrett og grønnsaksproduksjon) for FARC-avdelingen og til området rundt. Den inverterte arkimediske skruen er kommet på plass blant annet takket være et samarbeid mellom Caritas, Ingeniører uten grenser og colombianske ingeniører. Foto: Caritas

Arkimedes bygger fred i Colombia med norsk hjelp 

MENINGER: Hva har den antikke oppfinneren Arkimedes, Norge og Colombia med hverandre å gjøre? Jo, sammen skaper vi en ny kilde og gir ren energi til en krigsrammet befolkning som hele livet har levd i mørket, og Colombia trenger et lys i den mørke tunellen fredsprosessen nå er inne i.   

Publisert

Fredsprosessen i Colombia er inne i sitt tredje år, og mye går dessverre feil vei. Kanskje ikke overraskende etter at folket stemte ned avtalen i en folkeavstemning og senere valgte en president som sanket stemmer med lovnader om å gjøre fundamentale endringer i fredsavtalen som tok fire å fremforhandle.

FARCs forhandlingsleder Ivan Marquez er ingen steder å finne, ei heller geriljaens mest profilerte militære kommandant, Oscar «El Paisa» Montero. De forsvant fra radaren etter at en av FARC- lederne, Jesus Santrich, som etter planen skulle representere bevegelsen i Senatet, ble arrestert mistenkt for å ha smuglet ti tonn kokain til USA. Dette er noe FARC benekter på det sterkeste. De mener det hele er en del av planen for å undergrave hele fredsprosessen. Spesialdomstolen som ble opprettet er i krise, fordi regjeringen vil gjøre endringer som strider mot fredsavtalen.

Drap på tidligere FARC-soldater

Per i dag har så mange som 84 tidligere FARC-soldater blitt drept, og antall drap på menneskerettighets-forkjempere er det høyeste på mange år. Ingen blir stilt til ansvar for drapene.

Dissidentene, FARC-ledere og soldater som enten aldri demobiliserte eller har returnert til krigen, øker for hver dag som går, både i antall og utbredelse. De teller i dag i overkant av 1 600 personer og opererer nå i over 50 kommuner i landet. Landets andre geriljagruppe, ELN, har også økt i sine rekker og aktivitet. Lederne sitter på Cuba og venter på en forhandlingsdelegasjon fra den colombianske regjeringen som lar vente på seg. Leder for geriljaen reiste til Cuba for å styrke forhandlingsteamet. Regjeringenes svar var å kreve han utlevert til Colombia. Kokaproduksjonen har økt kraftig, nesten tjue prosent opp siste år, og kartellene styrker seg. Samtidig blir regnskogen hogget ned for fote. Hogsten har økt med 23 prosent i 2017 og med ytterligere 32 prosent i 2018. De ansvarlige er et mylder av kriminelle grupper som fyller det vakuumet som FARC etterlot seg da de demobiliserte for halvannet år siden. På toppen av det hele har vi Venezuela. Millioner av venezuelanere har krysset grensen og bosatt seg i Colombia. De har flyktet fra sult og finner enkelt jobb i de mange væpnede gruppene som i dag bedriver storstilt rekruttering.

Samtidig er det noen lysglimt som gir håp om at de neste hundre dagene av president Duques regjeringstid blir bedre enn de første. Flere av endringene som ble foreslått under valgkampen er skrinlagt. Regjeringen har uttrykt sin forpliktelse til å implementere avtalen i sin helhet, en konsekvens av et voldsomt internasjonalt press for å sikre nettopp dette. Nær alle internasjonale avtaler Colombia har i dag er betinget av fredsprosessen. Ingen fred, ingen investeringer. Og Colombia og president Duque trenger sårt investeringer for å kunne levere på sine løfter om økonomisk vekst i sin såkalte oransje økonomi, den kreative og høyteknologiske sektoren.

Gir energi

Og her kommer Arkimedes inn i bildet. Midt i FARCs sitt historiske kjerneområde, stedet der FARC ble etablert i 1964, har et norskfinansiert reintegreringsprosjekt for FARC sin eliteavdeling tatt i bruk en tusen år gammel teknologi med en moderne vri, for å gi energi til en befolkning som aldri har vært knyttet til nettet. I

elven Rio Pato har Caritas, med hjelp fra Ingeniører Uten Grenser og colombianske ingeniører, installert en invertert arkimedisk skrue som kan gi energi til et agroindustriprosjekt for FARC-avdelingen samt til lokalsamfunnet som reintegreringsleiren er omsluttet av. Prosjektet har gitt de demobiliserte muligheten til å ligge i front i den teknologiske utviklingen den colombianske landsbygda er avhengig av for å sikre en bærekraftig fred.

Teknologien er den samme som gir Buckingham Palace strøm, og er nå modifisert til å gi alle fjerntliggende lokalsamfunn i Colombia og andre land som har tilknytning til stabile elvesystem strøm for første gang. Miljøpåvirkningen er minimal. Teknologien som er utviklet og satt i verk med norsk hjelp, sikrer stabil vannkraft uten å måtte demme opp og forstyrre et sårbart økosystem.

Drivkraften og initiativtageren til prosjektet var den samme geriljakommandanten som nå befinner seg på ukjent sted i Colombia sammen med FARCs forhandlingsleder i Havanna. Oscar «El Paisa» Montero fikk torsdag sjette desember 15 dager på seg til å gi seg til kjenne før sikkerhetsstyrkene tar opp jakten. Velger han krigens vei, vil sannsynligvis mange ledere og mellomledere følge hans eksempel. Det kan bety en katastrofe for fredsprosessen da dissidentenes største utfordring har vært med deres legitimitet og organisasjonsstruktur. Disse lederne vil tilføre dem akkurat hva de mangler for at FARC vil gjenoppstå som Colombias største gerilja.

For å hindre en fullstendig avsporing av fredsprosessen, må regjeringen Duque implementere avtalen som faktisk ble fremforhandlet. Det internasjonale samfunnet må hjelpe han med dette både politisk og økonomisk. Vi er nå kommet til et punkt der fredsprosessens fremtid avhenger av valget til en kommandant og om han vil gi etter for håpet inspirert av Arkimedes sin genialitet, eller frustrasjonen fremprovosert av løftebrudd og strategisk trenering av implementeringen av den norskstøttede fredsavtalen.

Powered by Labrador CMS