En ny kiste ankommer Jardines de la Esperanza-kirkegården i Guayaquil, der fortvilte innbyggere denne uka begynte å legge de døde ut på gata. Foto: AP / NTB scanpix

Ecuadors visepresident beklager lik i gatene

Ecuadors visepresident Otto Sonnenholzner beklager at likene av koronadøde ble liggende på gaten i landets største by Guayaquil.

Publisert
- Vi har sett bilder av noe som aldri skulle ha skjedd, og som offentlig tjenestemann beklager jeg, sier Sonnenholzner, som leder landets kamp mot koronaviruset.

Rundt 3.500 mennesker har fått påvist smitte i Ecuador, og det offisielle dødstallet er 172. De reelle dødstallet antas å være langt høyere, men president Lenin Moreno innrømmet tidligere i uka at myndighetene ikke var i stand til å holde tritt med utbruddet.

Minst 150 døde blir hver dag hentet i Guayaquil, der politi og soldater begynte å saumfare gater og boligområder etter at innbyggere publisert videoopptak og bilder av døde.

Det er innført strenge karanteneregler og portforbud 15 timer i døgnet i byen, noe som har ført til at folk ikke har kunnet kjøre vekk sine døde slektninger. Noen av dem har i stedet lagt likene ut på gaten.

Mistet tillit

Ecuador, som med sine 17 millioner innbyggere er Sør-Amerikas tredje minste land, har nå det høyest antallet smittede og korona-dødsfall per innbygger i hele Latin-Amerika.

- Helt fra starten har vi sett at tallene ikke har vært til å stole på. Et stort antall var syke med korona-symptomer, men de har ikke hatt tilgang til testing. Og så har de dødd. Men ingen av dem har vært registrert, sier Billy Navarrette Benavides, leder av menneskerettighetsorganisasjonen The Permanent committee for the defense of Human Rights i Guayaquil til Bistandsaktuelt.

Han mener at man ikke er i nærheten av å vite omfanget av de helsemessige skadene så langt.

- Fraværet av testing og registrering av de smittede har vært altfor omfattende til at man kan ha noen som helst peiling på omfanget, sier han.

Powered by Labrador CMS