Denne helga var det Pride-fest i Ecuadors hovedstad Quito. Foto: Darwin Pizarro, David Diaz, Josue Araujo / FluxusFoto
Denne helga var det Pride-fest i Ecuadors hovedstad Quito. Foto: Darwin Pizarro, David Diaz, Josue Araujo / FluxusFoto

Postkort fra Quito: Feiret likekjønnet ekteskap

FRAMSKRITT: I konservative Ecuador blir viktige verdisyn nå utfordret. Denne helga var det Pride-fest. Da ble legaliseringen av likekjønnet ekteskap feiret i alle regnbuens farger.

Publisert

«Que viva el matrimonio igualitario», eller lenge leve likekjønnet ekteskap, lyder det fra scenen under lørdagens Pride i Quito.

Forestill deg at du vokste opp i et land hvor din seksuelle legning er forbudt. Hvor Pride-markeringer er forbudt. Da du fortalte foreldrene sine om din seksuelle legning tok de deg straks med til en psykolog for å løse problemene dine. Og da du ønsket å gifte deg, var det naturligvis også forbudt.

Et sånt land er Ecuador. Eller har Ecuador i hvert fall vært, inntil nylig. Det er bare 22 år siden homoseksualitet ble lov i landet (før det ble det straffet med 4-8 års fengsel), og den 12. juni ble den epokegjørende datoen for legalisering av likekjønnet ekteskap i landet i Andesfjellene.

En kjempeseier for den ecuadorianske LGBT-miljøet - en seier som mange gjorde oppmerksom på under Pride-markeringene mange steder i landet.

Gud eller Pride

Prideparaden i Quito går rundt Parque la Carolina, det som kanskje er den mest symbolske parken i hovedstadens sentrum. Denne dagen kan mann og mann, kvinne og kvinne gå fritt og leie hverandre på gaten. Røpe at de er skeive. Kle seg akkurat som de vil. Være akkurat den man er. Uansett.

«Gud elsker oss alle sammen. Dere også.» Slik lyder et annet slagord med henvisning til motdemonstrasjonene. For en stor del av Ecuadors befolkning er imot likekjønnet ekteskap. Samme dag, Pride-lørdagen, organiserte kirkelige organisasjoner en motdemonstrasjon kalt Pro-vida, som er det de også kaller nettverket sitt. For livet. Det samme skjedde i andre større byer i landet.

En eldre mann står med et skilt hvor det helt enkelt står Amor er amor - kjærlighet er kjærlighet. Dette er hans første pride. Og sånn er det for mange i Quitos Pride-parade.

Pablo Villegas er advokat og LGBT-aktivist og deltar i paraden sammen med en lesbisk venninne. Han opplever det som er i ferd med å skje i Ecuador som et paradigmeskifte:

- I år begynner plutselig foreldre av LGBT-personer, og vennene deres å delta - folk begynner å vise sin solidaritet. Det er ikke bare en demonstrasjon hvor alle deltakerne er en del av LGBT-miljøet, sånn som det i større grad har vært før, forteller han.

Han understreker hvordan beslutningen om å tillate likekjønnet ekteskap ble tatt av yngre dommere, hvorav flere har spesialisert seg i utlandet.

- Ecuador er fortsatt et svært konservativt land, ikke minst blant dommere og i advokatstanden. Og kirken er fortsatt en mektig aktør i samfunnet. Så vi hadde aldri forestilt oss at likekjønnet ekteskap skulle bli lov i Ecuador. Men det ble det nå. Det er fantastisk, sier Pablo Villegas.

Like før har jeg snakket med drosjesjåføren Jorge Alberto, som satte meg av ved Pride-markeringen. Da han hørte hva jeg var på vei til, ble jeg omtrent kastet ut av bilen.

- Jeg har venner som er homoseksuelle, men dette med likekjønnet ekteskap, det er for mye! Hva blir det neste? Vil de adoptere også? Så alle homoseksuelle og jordas befolkning blir utslettet.

Det er sterke holdninger som uttrykkes i store deler av Ecuadors befolkning, hvor tradisjonelle katolske familieverdier står i høysetet og i sterk kontrast til for eksempel legaliseringen av ekteskap mellom to personer av samme kjønn.

Legaliseringen gir håp

En av landets fremtredende aktivister på området, er 37-år gamle Andrés Dominguez fra Quito. Sammen med sin partner gikk han til sak mot staten for å kreve sin rett til å bli gift borgerlig.

- Det er fabelaktig at vi får et mer rettferdig samfunn. Men jeg blir også redd når jeg leser de aggressive kommentarene i sosiale medier. Redd for at samfunnet blir mer radikalisert og splittet. For mannssjåvinismen står sterkt i Ecuador. På den annen side hadde vi aldri trodd at likekjønnet ekteskap kunne være en mulighet her. Det gir oss håp, sier Andrés Dominguez.

Til nå har 50 par registrert seg for å bli gift borgerlig når loven trer i kraft.

Det er første gang jeg ser så mange mennesker av samme kjønn gå hånd i hånd i Quito. To kvinner kysser hverandre lidenskapelig.

«Que viva el orgullo.» «Lenge leve pride.»

På tribunen og i paraden er det mange andre slagord som ikke er relatert til LGBT. Det er for eksempel om retten til abort (som er ulovlig i Ecuador i nesten alle svangerskapstilfeller) og slagord mot vold mot kvinner og kvinnedrap. Det er fortsatt mange rettigheter å kjempe for i Ecuador. Men nå er det én mindre:

Juni 2019 ble altså Pride-måneden da homoseksuelle par i Ecuador oppnådde en viktig rettighet. Da det å bli borgerlig gift ikke lenger kun er forbeholdt mann og kone i Ecuador.

«Que viva el matrimonio igualitario.»

Powered by Labrador CMS