Mange familier går sultne til sengs i Venezuela der det er kamp om mat og penger.
Mange familier går sultne til sengs i Venezuela der det er kamp om mat og penger.

Caritas roper varsko om katastrofe i Venezuela

Lastebiler med mat til Venezuelas hovedstad ranes av fattige, sultne mennesker. Hjelpeorganisasjoner får ikke operere i landet. Regjeringen benekter at det er en humanitær krise.

Publisert

Caritas, er nå den eneste hjelpeorganisasjonen i landet, fordi den er en del av Den katolske kirken. Organisasjonen tegner et dystert bilde av situasjonen. De har dokumentert omfattende underernæring blant barn i landets mest folkerike områder.

– Korrupsjon, skyhøy inflasjon, kriminalitet og sult preger landet som for bare noen få år siden var blant de rikeste i Latin-Amerika. Landet kollapser, mens landets myndigheter gjør alt for å opprettholde fasaden, påpeker Knut Andreas Lid, fungerende generalsekretær i Caritas Norge. Han kom nylig tilbake fra det oljerike landet.

– Hovedstaden Caracas var som under beleiring. Alle mattransporter var ranet. Supermarkeder var tomme for varer. 80 prosent hadde ikke gjenåpnet etter juleferien. Det var stor mangel på kontanter, forteller Lid til Bistandsaktuelt.

Trenger innrømmelser

Han mener regjeringen til Nicolas Maduro benekter at det finnes en humanitær krise, men de har likevel igangsatt krisetiltak mot sult. Har tror at dersom regjeringen skulle innrømme en humanitær krise, så ville det være en innrømmelse av at deres politikk har vært feilslått. Maduro mener problemene i landet skyldes sanksjonene landet har vært utsatt for.

– Det må innrømmes at det er en humanitær krise slik at hjelpen kan komme inn i landet. Vi må få inn flere aktører. Caritas har ikke kapasitet til å gjøre alt, sier Lid.

Han mener at den humanitære krisen i Venezuela må avpolitiseres.

– Det er både regjeringens og opposisjonens plikt å påse at dette skjer. Dersom nødhjelp ikke når befolkingen i Venezuela nå – vil vi stå overfor en enda større humanitær krise.

Underernæring

Andelen kritisk underernærte barn i landet øker jevnt, og har nå passert 15 prosent. Lid påpeker at FN definerer over 10 prosent kritisk underernæring blant barn som en humanitær krise. Venezuela ligger nå langt over. Caritas melder at syv av ti barn som kommer til helsesentrene som de driver er underernærte.

– Spedbarnsdødeligheten har skutt i været. Morsmelkerstatning finnes ikke, sykehusene står uten medisiner og leger kan ikke utføre operasjoner, sier Lid.

Organisasjonen har merker at barna blir sendt bort til slektninger i andre deler av landet som fortsatt har noe tilgang på mat, eller de blir overlatt til besteforeldre når mor må forlate landet for å skaffe inntekter. Skadene som blir påført familiene, er uopprettelige, mener Caritas.

– Månedslønnen rekker til et dusin egg, og den månedlige matrasjonen fra myndighetene tar slutt etter en uke, sier Lid.

Trenger nødhjelp

Over en million venezuelanere har forlatt land. Det rammer også hjelpearbeidet. Caritas har mistet store deler av staben. 52 000 leger skal ha forlatt landet. Arbeidet til Caritas Venezuela er nå helt avhengig av de 20 000 frivillige som nå arbeider innenfor mat og helse.

Foreløpig har Caritas noen matvarer som de kan dele ut fra private givere i Venezuela og kosttilskudd som vi importerer. Men å kjøpe varer lokalt er vanskeligere og vanskeligere, forteller Lid. Deres arbeid konsentreres nå om barn under fem år.

Powered by Labrador CMS