Caritas Venezuela jobber blant annet med å sikre tilgang til mat og medisiner til underernærte barn under fem år.  Akutt underernæring hos barn under fem år er tredoblet de to siste årene. Leidy Cordova (bildet), mor til fire, forteller om en desperat situasjon. Da hun snakket med Caritas i juni hadde hun og barna ikke spist noe siden dagen før og det ødelagte kjøleskapet var tomt, bortsett fra en halv pose maismel og en flaske eddik.
Caritas Venezuela jobber blant annet med å sikre tilgang til mat og medisiner til underernærte barn under fem år. Akutt underernæring hos barn under fem år er tredoblet de to siste årene. Leidy Cordova (bildet), mor til fire, forteller om en desperat situasjon. Da hun snakket med Caritas i juni hadde hun og barna ikke spist noe siden dagen før og det ødelagte kjøleskapet var tomt, bortsett fra en halv pose maismel og en flaske eddik.

Humanitær krise i Venezuela

MENINGER: Mens verden er mest opptatt av den politiske maktkampen i Venezuela, lider Venezuelas befolkning i stadig økende grad under mangelen på mat, rent drikkevann og grunnleggende helsetjenester.

Publisert

Caritas Norge jobber tett med Caritas Venezuela, som nå anser den humanitære situasjonen for å være så alvorlig i deler av landet at den må defineres som kritisk. Tegnene på en voksende humanitær krise, i stadig flere regioner, blir tydeligere for hver dag som går.

Stadig flere uttrykker bekymring for den humanitære situasjonen i Venezuela. Vi har alle sett tv-bildene og intervjuene med mennesker på gatene i Venezuela. I tillegg til alle historiene om enkeltmennesker og familier som flykter til nabolandene. Vi hører historier om dyr som stjeles fra dyrehagene i mangelen på mat og folk som leter etter mat i søppelcontainere. Samtidig er det vanskelig å få tilgang til god og verifiserbar informasjon, og kunnskap om hvordan den turbulente politiske situasjonen påvirker den humanitære situasjonen.

Sjekker ernærning

Caritas Venezuela har gjennomført overvåking av ernæringssituasjonen i fire delstater. Datamaterialet viser at mer enn halvparten av barna under 5 år viser tydelige fysiske og psykiske tegn på å være rammet av ulike grader av feil- og underernæring, og at 11.1% er rammet av akutt underernæring. Verdens Helseorganisasjon har satt en grense på 10% utbredelse av underernæring blant barn for å ta i bruk betegnelsen «humanitær krise». Dette er årsaken til at Caritas nå tar dette begrepet i bruk, på tross av at myndighetene i Venezuela ikke offisielt har omtalt situasjonen som en krise, ei heller har bedt om internasjonal assistanse.

Feil- og underernæring, i kombinasjon med manglende tilgang til vann, sanitær og helsetjenester, rammer en allerede sårbar befolkning, ekstra hardt. Den humanitære krisen i Venezuela forverres dag for dag på grunn av kollaps i helsevesenet og stadig økende mangel på mat, rent vann og medisiner samt galopperende inflasjon.

En av få organisasjoner med tilgang nasjonalt

Caritas Venezuela er én av få operative hjelpeorganisasjoner i landet. Caritas Venezuela har et aktivt hjelpeapparat, bestående blant annet av en stor andel frivillige, med tilgang og tilstedeværelse i 71 prosent av landterritoriet. Caritas Norge deler den alvorlige bekymringen for den forverrede humanitære situasjonen i Venezuela, og jobber tett med Caritas Venezuela for å kartlegge og synliggjøre de humanitære behovene. Den humanitære krisen kan kun håndteres på lang sikt gjennom godt politisk lederskap. Caritas støtter derfor utenriksminister Brendes uttalelser denne uken om at det haster å finne en politisk løsning på konflikten i Venezuela.

Mat, vann og helse

Venezuela produserer kun 30 prosent av maten landet behøver, noe som i kombinasjon med en voldsom inflasjon, skyver matprisene i været. Mat er tilgjengelig, men de høye prisene gjør det umulig for folk flest å brødfø familien. En matkurv med basisvarer koster i dag 12 ganger mer en gjennomsnittlig månedslønn.

Mer enn 80 prosent av husholdningene som er undersøkt av Caritas i de fire delstatene spiser mindre enn tidligere, og nær 60 prosent av familiene bekrefter at familiemedlemmer avstår fra sine måltider for at et annet medlem av familien kan spise. Typisk er det at mødre gir sin mat til barna.

Barns muligheter til å overleve og leve trygge liv faller drastisk når tilgangen til mat, vann og helse faller under de kritiske nivåene satt av Verdens Helseorganisasjon. For spedbarn blir situasjonen fort dødelig, for alle barn under 5 år er langtidskonsekvensene av under- og feilernæring spesielt alvorlige. Anerkjent forskning viser de uopprettelige konsekvensene dette kan ha på utviklingen av barns fysiske og psykiske vitale funksjoner.

Som en direkte konsekvens av denne negative trenden, ser vi blant annet at utbredelsen av akutt feilernæring hos barn under 6 måneder er målt til dobbelt så høy som hos barn over 2 år, fordi gravide og ammende i Venezuela ikke lenger er i stand til å ta til seg tilstrekkelig ernæring. For de mødrene som ikke kan amme, finnes det ikke tilgjengelig morsmelkerstatning. Dette har alvorlige konsekvenser for barna.

Til de mest sårbare barna distribuerer Caritas Venezuela allerede ernæringstilskudd, proteiner og mineraler, som jern. Medisiner tilbys også til de mest sårbare. Prioriteringen er beinhard, gitt vanskelighetene med å oppdrive medisiner overhodet. Medicos por la Salud, en lokal medisinsk hjelpeorganisasjon, som samarbeider med Caritas, rapporterer at kun 38 prosent av det som av Verdens Helseorganisasjon definerer som grunnleggende medisiner er å oppdrive i Venezuela og kun 30% av medisiner som kan kontrollere spredningen av smittsomme sykdommer er tilgjengelige på offentlige sykehus.

Hva kan og må vi gjøre?

Det er ikke lett å hjelpe et land som ikke anerkjenner at en voksende humanitær krise er under utvikling, og som ikke har bedt om internasjonal assistanse. Verden kvier seg for å blande seg inn i den politiske situasjonen i Venezuela. Likevel, situasjonen er nå så prekær at det internasjonale samfunnet må handle. Caritas Norge deler utenriksminister Brendes syn om at verden ikke kan sitte stille å se på at Venezuela bryter sammen og at stabiliteten i regionen trues. Caritas bistår allerede en hardt rammet befolkning med humanitær hjelp, , men behovene overgår langt tilgjengelige ressurser. Befolkningen i Venezuela trenger vår støtte nå.

Powered by Labrador CMS