Det er de som lever av og i regnskogen som best vet hvordan skogen kan reddes. Her spiller ashaninka-indianere fotball ved landsbyen Tamaturgo i delstaten Acre i Brasil. Foto: Espen Røst

Regnskog tilsvarende 14 millioner fotballbaner reddet

Brasil er ikke bare en av publikumsfavorittene til å bli verdens beste land i fotball-VM, men også til å vinne klimakampen. Ny forskning viser at norsk regnskog-støtte er viktig i arbeidet for å redde Amazonas. Det er Klima-og miljøminister Tine Sundtoft fornøyd med.

Publisert

Klima- og skogsatsingen

  • Norge lovet på klimatoppmøtet på Bali i 2007 å bruke inntil 3 milliarder årlig til tiltak for å redusere utslipp fra avskoging og skogforringelse i utviklingsland (REDD+).
  • Regjeringens klima- og skogprosjekt ble etablert i 2008 som følge av Klimaforliket.
  • Stortinget har totalt bevilget 14,42 milliarder til klima- og skogsatsingen i perioden 2008-2014.
  • Av disse er ca 10,677 milliarder utbetalt (per 31.12.2013) til samarbeidsland, multilaterale programmer (i FN, Verdensbanken og Afrikabanken), organisasjoner og forskningsinstitusjoner.
  • Norge lovet i 2008 Brasil (Amazonasfondet) inntil 1 milliard dollar innen utgangen av 2015 dersom landet kunne vise til fortsatt reduksjon i avskogingen. 
  • I 2013 utgjorde norsk bistand til Brasil 4 milliarder kroner, hvorav 3,9 milliarder gikk til Amazonasfondet, som styres av den brasilianske utviklingsbanken (BNDES).
  • Den kraftige økningen i bistanden til Brasil i 2013 skyldes at 2,9 milliarder som allerede var satt av for tidligere års resultater sto på konto og ble overført til Brasil først i 2013. 1 milliard i 2013 var betaling for Brasils avskogingstall i skogåret 2012.
  • Norges bidrag til bevaring av regnskog i Brasil beregnes på grunnlag av nedgangen i Brasils avskoging. Fordi Brasil har lykkes med store reduksjoner i avskogingen har landet gjort seg fortjent til betydelig støtte fra Norge de siste årene.
  • Så langt (31.12.2013) er 4,55 milliarder NOK utbetalt fra Norge til Amazonasfondet (betaling for Brasils resultater i skogårene 2008, 2009, 2010, 2011 og 2012).

Kilde: Klima- og Miljødepartementet

Brasil er verdenskjent for sin sambafotball og blant favorittene til å vinne årets VM med avspark på hjemmebane i neste uke. Men det er en annen og mindre kjent kamp som har utspilt seg i Brasil de siste ti årene – klimakampen.

Siden 2004 har Brasil redusert avskogingen i Amazonas med mer enn 70 prosent. Det tilsvarer mer enn 14 millioner fotballbaner med regnskog. Samtidig har Brasil hatt en kraftig økning i jordbruksproduksjonen.

Ny forskning som publiseres i det anerkjente internasjonale forskningsmagasinet Science i dag, konkluderer med at den norske regnskogstøtten gir et positivt bidrag til at denne reduksjonen også fortsetter fremover.

- Brasils resultater regnes som et av de største klimatiltakene verden har sett. På få år har landet redusert sin avskoging med over 70 prosent, ved hjelp av aktiv politikk og målrettede tiltak. Brasil har dessuten greid å redusere avskogingen samtidig som landet har økt sin jordbruksproduksjon og redusert fattigdommen. Det viser at redusert avskoging kan gå hånd i hånd med økonomisk og sosial utvikling, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft til Bistandsaktuelt.

Norge har siden 2008 samarbeidet med Brasil om bevaring av Amazonas, verdens største regnskog. Gjennom såkalt resultatbasert bistand betaler Norge årlig for de resultatene som Brasil oppnår.

Hovedforskeren bak rapporten, Daniel Nepstad, advarer imidlertid om at avskogingen igjen kan øke ettersom etterspørselen etter soya og biff også er på vei opp. Han fastslår at det norske bidraget kan bli viktig for at de gode resultatene i Brasil fortsetter.

- Nå som behovet etter soya og biff øker igjen, trenger vi en ny tilnærming for å greie å opprettholde reduksjonen i avskoging i Amazonas. Støtten fra Norge på en milliard dollar bidrar til at Brasil får mulighet til å skape positive insentiver for storbønder til ikke å rydde skog for å drive jordbruk, sier Nepstad i en kommentar til rapporten.

Den nye forskningen som publiseres i Science etterlyser samtidig mer pengestøtte: Å skape insentiver kan bli viktig for at storbøndene skal motstå avskogingen framover og heller dyrke på allerede avskogede områder.

Les også: Rekordinvestering i regnskogverstinger og Bistår investorer for å unngå regnskograsering

- Det er stor interesse fra andre land for å følge Brasils eksempel. Derfor er det så nyttig med denne typen forskning som viser nettopp hvordan Brasil klarte det. Dermed kan andre land forsøke å få til det samme. Jeg er glad for at de norske bidragene framheves i studien. Norge vil fortsette å være en viktig støttespiller i Brasils arbeid for å bevare regnskogen, sier Tine Sundtoft.

Powered by Labrador CMS