Den egyptiske komikeren Bassem Youssef i dokumentarfilmen Tickelig Giants. Filmen er en av 24 filmer som vises under Arabiske filmdager i Oslo.
Den egyptiske komikeren Bassem Youssef i dokumentarfilmen Tickelig Giants. Filmen er en av 24 filmer som vises under Arabiske filmdager i Oslo.

Arabiske filmdager vil bringe det fremmede nærmere

Det er en verdensdel vi stort sett bare får dårlige nyheter fra. Men festivalen Arabiske filmdager, som arrangeres i Oslo denne helgen, vil ikke bare vise tristesse og elendighet fra Midtøsten.

Publisert

– Vi ønsker å vise andre bilder fra Midtøsten enn de vi får gjennom massemedia og Hollywood-filmer, sier Kristian Takvam, prosjektleder for Arabiske filmdager.

Arabiske filmdager arrangeres denne helgen for sjuende gang, og antall filmer og publikum har steget stødig fra år til år, forteller prosjektlederen. I 2011 hadde festivalen ti filmer, som ble sett av rundt tusen mennesker. I fjor ble det publikumsrekord på 4500. Og arrangørene håper selvfølgelig på ny rekord i år med sine 24 filmer på programmet.

Universelle fortellinger

– Målet er å vise at det fins utrolig mye kvalitetsfilm fra den arabiske verden. Vi ønsker ikke å skape en nisje eller å bare vise filmer med politiske budskap og mye elendighet. Vi ønsker å gjøre arabisk film mer mainstream. Vi ønsker å gjøre det fremmede litt mer nært og positivt, sier Takvam

Festivalen ønsker å formidle hverdagsliv, hvordan folk lever og universelle fortellinger i en arabisk kontekst, forteller prosjektlederen videre. Han håper at dette kan bidra til brobygging – at nordmenn som møter innvandrere fra den delen av verden tenker mer positivt om dem.

– Og så er det selvfølgelig en fin mulighet for folk i Oslo som har bakgrunn fra Midtøsten å komme å se gode filmer fra sine hjemland. Det blir en reell møteplass der både etniske nordmenn og innvandrere benker seg foran de samme filmene.

Menneskene bak statistikken

– Og hvilke filmer vil du anbefale for de av Bistandsaktuelts lesere som befinner seg i Oslo-området denne helgen?

The Workers Cup er en helt unik film. Man har jo hørt mye om utbytting av fremmedarbeiderne i Qatar, men det er sjelden man hører deres egen versjon. Det er en film som veldig godt laget med fint driv og fine karakterer, der fremmedarbeiderne blir menneskeliggjort. Det er både en feel good og en feel bad-film, sier festivallederen.

Les intervju med filmskaperen av the Workers Cup her

Kristian Takvam anbefaler også filmen Tickelig Giants om en komiker i Egypt. Bassem Youssef savnet noen som turte å tulle med politikere og media etter den arabiske våren. Dermed forlot han jobben som kirurg og lot seg inspirere til å lage et program som lignet på Jon Stewarts ”The Daily Show”. Han startet en YouTube-kanal som raskt ble populær.

– Filmen viser viktigheten av humor og satire, spesielt i samfunn som er inne i turbulente overgangsfaser, sier Takvam.

Hva er paradis?

Investigating Paradise er en annen litt utradisjonell film, som prosjektlederen for Arabiske filmdager anbefaler på det varmeste. I filmen tar en journalist i Algerie med seg kamera og mikrofon og spør alle slags mennesker hva paradis er for dem. Hun spør eldre damer, sheiker og ungdommer som spiller dataspill.

– Det kommer mange morsomme og tankevekkende svar, som gir et fascinerende innblikk i folks tenkemåter. Filmen sier mye om religionens rolle i samfunnet, om viktigheten av Islam i Algerie, sier Takvam.

Til slutt anbefaler Kristian Takvam den prisbelønte norsk-irakiske dokumentaren Nowhere to Hide. Filmen følger firebarnsfaren Nori over fem år og viser hvordan han og familien tvinges fra hjemmet nord i Irak sitt og blir flyktninger. Fra å være fulle av håp og drømmer for fremtiden blir de, som millioner av andre, rammet av den grusomme krigføringen i området.

– Det er en tett og nær historie som viser enkeltmennesker deres kamp for overlevelse. Den gir et innblikk i den tragiske situasjonen for de som er på flukt i Irak Syria, Jemen og Libya, sier prosjektlederen for Arabiske filmdager.

Se hele programmet til Arabiske filmdager her

Powered by Labrador CMS