Hverdagsliv i Swaziland

Gaile Parkins roman ”Himmelen er til for alle” gir mange glimt inn i hverdagens små og store gleder og sorger i Swaziland, særlig gjennom øyene til ti-åringen Benedict som ønsker å beskytte alle levende vesener som holder til i familiens vakre hage.

Av Tone Bratteli Sist oppdatert: 19.04.2015

Forfatteren er født og oppvokst i Zambia. Hun har også bodd i Rwanda. Hennes første roman for voksne – ”Å bake kaker i Kigali” – har nettopp folkemordet og alle diplomater og bistandsfolk som strømmet til Rwanda som bakgrunnsteppe. Romanens hovedperson Mama Angel forsynte dem alle med fantasifulle og lekre kaker skreddersydd for hver enkelt kunde.

I ”Himmelen er til for alle” møter vi Mama Angel igjen i et hus i Swaziland som ligger i utkanten av en by. Hun sliter med å skaffe seg et nytt marked for kakene sine.

Benedict er en gutt som gjerne vil hjelpe alle rundt seg. Han elsker familiens nye hage som er full av fugler, småkryp, sommerfugler, blomster og til og med den flotte hærfuglen, og han mener at mennesker og dyr en gang vil møtes igjen i samme himmel. Han bærer i seg en drøm om å bli viltvokter.

Det er en nysgjerrig gutt som stiller mange spørsmål og gleder seg over å finne en bokhylle med bøker i sitt nye hjem. Han er full av ideer, og får Mama Angel til å ta førerkort for å komme lettere til nye kunder. Begravelsesbransjen ser han som et mulig marked for kaker, for der har de alltid kunder som skal markere at noen har gått bort. Og de går ganske tidlig bort i et land der flere er rammet av en sykdom ingen snakker om eller får behandling for – hiv/aids.

Den driftige gutten ser en mulig forbindelse til Ubuntu begravelser som driver under mottoet ”vi begraver best”. Det vokser fram en forretnings ide om at en kake kanskje kan erstatte slakt av en hel ku når noen skal i jorda, for kuene representerer store verdier. Kaker kan formes som en hyllest til avdødes liv.

Slik krydres boka med glimt av livet i Swaziland. Vi tas med på dansedag for Kong Mswati som allerede har sju koner, men gjerne vil plukke seg ut noen til blant de spente jomfruene som stiller opp. Vi møter unge jenter som setter seg på bakbeina når det er snakk om flerkoneri, og en svært ung jente som er blitt seksuelt misbrukt av sin lærer.

Her er gryende forelskelse, forurenset vann som sprer helseproblemer, både nære og noe mer anstrengte forhold mellom mennesker og nye trender som banker på grensene til Swaziland.

Det litterære grepet var klarere og gikk dypere i ”Å bake kaker i Kigali”.  Denne boka spriker mer. Men for å få noen glimt inn i livet i Swaziland er det godbiter der.

Bokanmeldelse

Himmelen er til for alle.

  • Gaile Parkin. Oversatt av John Erik Bøe Lindgren
  • Pax, 2012
Publisert: 22.05.2012 07.39.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.47.30