Tidsriktig, om et stort land

Det er samfunnsgeograf og Brasil-kjenner Torkjell Leira som debuterer som forfatter med boka om landet med VM i fotball og sommer-OL i 2016.

”10 millioner mennesker demonstrerte i gatene over hele Brasil mot korrupsjon i 2013.

Mot elendige offentlige tjenester, nymoralisme i politikken og pengesløseriet i forbindelse med VM i fotball, under hashtagen  #ogiganteacordou, som betyr ”kjempenharvåknet”.  Herfra hentet forfatteren tittelen til boka, og han skriver om det moderne Brasil fra en brasilkjenners ståsted.

Brasil -Kjempen våkner er en dokumentarbok med store ambisjoner og et ”vidt spenn” av temaer. Boka kan med fordel brukes som oppslagsverk for den som vil lære mer om et av verdens raskest voksende land, eller den som vil besøke landet. Vi får et gløtt på innsiden, med humor og stor detaljrikdom.

Kort oppsummert, en variant av den klassiske reiseberetningen, men den favner over ulike sjangre; fra reportasje, til historie, intervju, reise, kunnskap og store mengder fakta om landet. Leseren får innsikt i historien om hvordan urbefolkningen og indianerne ble brukt som slaver og nesten utryddet. Om hvordan mahogny-treet ble fredet. Historien om første nordmann til Brasil. Intervju med næringslivledere. Erling Lorentzen og hans forhold til Prinsesse Ragnhild. Om tankskip og cellulose, klippfisk, soya, gummi- oljeeventyr, regnskog, zamba, fotball, karneval, sporten capoeira og mye mer. Visste vi forresten at en liter vanlig norsk melk inneholder cirka 1,5 desiliter soya?

Denofa Fabrikker i Fredrikstad, som for øvrig er brasiliansk eid, maler brasilianske soyabønner til mel og dette selges som dyrefor fortrinnsvis til kyr og kylling, for senere å havne på bordet til våre smårollinger.

Boken er kanskje på sitt svakeste med rollefigur sammenlikningen til Star Wars trilogien hvor rollemodellene,  kvinnene i Brasil som har makt blir de onde, og heltene som er gutta boys med Lula i spissen er de gode. Som Torkjell Leira selv skriver ”Nå begynner Star Wars-analogien å bli komplisert, og bildet er selvfølgelig ikke så svart hvitt som i Star Wars.” 

Lest fra perm til perm blir det tidvis mye å fordøye. Det er mange sceneskifter og de gode historiene suppleres med mye faktainformasjon. Men vi får et godt innblikk i Brasil, tidvis sett med brasilianske briller.

Miljøforkjemperen Leira gjør noen refleksjoner som er viktig. Og han drar frem motsetningene i forholdet mellom Norge og Brasil. Det er kort sagt norsk engasjement i bistand, miljøvern og menneskerettigheter på den ene siden. Kontra norsk engasjement for økning i næring, handel og investeringer som går på tvers av miljøhensyn og menneskerettigheter. Men dette er ikke bokens budskap.

Det er først og fremst det raskt voksende Brasil som vi er på reise i og lærer å kjenne gjennom Torkjell Leiras skrivende hånd.
Brasil er et land som går fremover. Med eller uten Norges deltakelse.

Bokanmeldelse

Brasil Kjempen våkner

  • Torkjell Leira
  • Aschehoug, 2014
Publisert: 08.09.2014 07.42.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.46.53